Vitusapotek
Hender og føtter

Tips til tørre og eksemutsatte hender hos små og store

Økt smittevern, håndvask og bruk av hånddesinfeksjon har ført til en tredobling i tilfeller av håndeksem hos små barn i barnehagealder. Også store barn og voksne opplever utfordringer med tørre og eksemutsatte hender. Få våre beste tips til forebygging og behandling her.

Tips til tørre og eksemutsatte hender hos små og store
Profile Picture
Publisert: 06.05.2021
Sist oppdatert: 07.05.2024

 

Strenge hygiene- og smittevernstiltak har ført til en økning i andel barn med håndeksem og tørre hender. Barn med atopisk eksem er mest eksemutsatt og får også lettere problemer med eksem på hendene (1).  

Håndeksem og tørre hender

Mye kontakt med vann kan svekke hudbarrieren. Huden blir da ekstra følsom og er mer utsatt for irritasjon og eksem. Rødhet, kløe og sprekker i hendene er vanlige kjennetegn på irritasjon og eksem.

For å minimere risikoen for at irritasjon oppstår, er det viktig at du bruker en hudvennlig håndsåpe eller olje tilpasser bruk på hendene.

For å forebygge at eksem på hendene kommer tilbake, er det også viktig at du smører inn hendene regelmessig med en krem som styrker hudbarrieren.

Canoderm er et reseptfritt legemiddel og en fuktighetsgivende krem som brukes for å behandle tørr hud av ulike årsaker, og som også er dokumentert for å forebygge tilbakefall av håndeksem. Canoderm kan brukes flere ganger daglig og alltid etter kontakt med vann, for å lindre tørrhet og kløe.

Spørsmål og svar om håndeksem

Hva er håndeksem og hva kommer det av?

Håndeksem er utslett på hendene som sees som rødhet, kløe og blemmer. Det kan skyldes en allergisk reaksjon mot noe, for eksempel nikkel, parfyme, enkelte konserveringsmidler eller gummistoffer – såkalt allergisk kontakteksem. Det vanligste kontakteksemet er imidlertid det ikke-allergiske, som kalles irritativt kontakteksem. Dette skyldes ofte at hendene er blitt utsatt for mye vann og sterke rengjøringsmidler.

Jeg har håndeksem. Hvordan kan jeg ta vare på hendene mine?

Det er viktig å få ned betennelsen, altså rødheten og kløen. Det gjør du for eksempel med en reseptfri kortisonkrem. Det er også veldig viktig å du smører hendene regelmessig med en fuktighetsbevarende krem etter kontakt med vann, og det betyr flere ganger i løpet av en dag. Bruk en krem som har en dokumentert barrierestyrkende effekt. Når du gjør rent eller vasker opp, anbefales hudvennlige hansker for å motvirke uttørring.

Hvis jeg ikke kan unngå å vaske hendene ofte. Hva kan jeg gjøre i stedet for å minske irritasjonen?

Enkelte ganger må man bare vaske hendene ofte. Etter at du har vasket hendene, gjør det til en vane å smøre dem inn med en fuktighetsgivende krem. Håndsprit kan være mindre uttørkende og er et alternativ til håndvask når hendene ikke er veldig skitne eller du ikke har tilgang til såpe og vann.

Hva kan jeg gjøre for å hindre at eksemet på hendene blusser opp?

Bruk en mild såpe eller dusjolje uten parfyme. Er huden din spesielt følsom kan den reagere på sterkt parfymerte produkter. Det er også viktig å bygge opp hudbarrieren med en fuktighetsbevarende krem.

Bør jeg kontakte lege for å behandle håndeksemet mitt?

Hvis du ikke har blitt bedre etter en ukes behandling med reseptfri kortisonkrem, eller hvis eksemet begynner å bli væskende er det lurt å oppsøke lege for å få behandlingshjelp. For små barn under 2 år bør du alltid ta kontakt med legen for råd om behandling.

6 tips for å forebygge håndeksem

  1. Unngå det du ikke tåler. Om du ikke vet, kontakt lege for utredning.
  2. Unngå å utsette hendene for mye vann. Bruk lunket vann og en ekstra mild og uparfymert såpe eller vaskeolje. Skyll huden godt for å få bort alle såperester.
  3. Ved kontakt med vann eller fukt bør man bruke hudvennlige beskyttelseshansker i nitril eller vinyl. Bruk dem ved all type rengjøring, hagearbeid, bearbeiding av mat, vask av håret, bleieskift, skopuss, bilpleie osv. Ved hanskebruk over 15 minutter anbefales bomull/bambus-vanter inne i plasthansken for å unngå fuktdannelse. Under bomull/bambus-vanten anbefales fuktighetskrem.
  4. Unngå bruk av ringer da disse kan være samlingssted for såperester, fukt og bakterier som kan irritere huden.
  5. Beskytt hendene med votter eller vanter. Dette er spesielt viktig i kaldt vær da kulde tørker ut huden.
  6. Bruk rikelig med fuktighetskrem, minst morgen og kveld, samt etter kontakt med vann. Fuktighetskrem bør alltid være tilgjengelig, både hjemme og på jobben og brukes regelmessig.

Produkttips for tørre hender eller ved håndeksem

1. Mild og hudvennlig håndvask

Cosmica Caring Hand Wash Oil- en mild og skånsom håndsåpe som er utviklet for tørr og sensitiv hud som trenger litt ekstra omsorg. Håndsåpen rengjør, tilfører fuktighet og gjenoppretter hudens fettbalanse. Etterlater huden myk og smidig med en beskyttende og styrket hudbarriere. Kan med fordel brukes forebyggende.

Cosmica Hand Soap Rich- en mild og ekstra rik håndsåpe som er utviklet for tørr hud. Såpen rengjør skånsomt, tilfører fuktighet og gjenoppretter fettbalansen. Etterlater huden myk og smidig. Kan med fordel brukes forebyggende.


Produktene ACO Cano+ er også utviklet til daglig bruk ved tørr og skadet hud og atopisk eksem.

2. Uparfymert fuktighetskrem

Canoderm - Canoderm er en fuktighetsbevarende legemiddelkrem som styrker hudbarrieren, gjør huden myk og lindrer kløe ved tørr hud. Den er dokumentert å forebygge tilbakefall av håndeksem. Canoderm kan gi lokal forbigående svie og varmefølelse, men det er ufarlig. Dette er ikke helt uvanlig hvis huden er tørr og følsom, og det går vanligvis over etter en stund.

Hvis du opplever svie så prøv gjerne Miniderm 20 % krem (glycerol) innledningsvis. Men det er viktig å gå tilbake til Canoderm igjen så snart huden er blitt bedre for å forebygge nye utbrudd av håndeksem.

Canoderm 5 % krem (karbamid) er et reseptfritt legemiddel mot tørr hud og til forebygging av tilbakefall av atopisk eksem. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

Miniderm 20 % krem - Miniderm inneholder glycerol som binder fukt, og mykgjørende fettstoffer, blant annet naturlig rapsolje, som gjør huden myk og smidig. Regelmessig behandling med Miniderm normaliserer tørr hud. Effekten er bevist i kliniske studier. Kremen pleier, tilfører fukt og er selvsagt fri for parfyme.

Miniderm 20 % krem (glycerol). Reseptfritt legemiddel til fuktighetsbevarende behandling av tørr hud. Les pakningen og pakningsvedlegget nøye.

 

Kilde: ACO Hud Nordic AB. www.perrigo.no, Simonsen, Anne B. et al. 2020. Contact Dermatitis. 2020 Oct 21 (1).

Les mer: