Vitusapotek
Hender og føtter

Vorter på hender og føtter - Fjerne & Forebygge

Vorter på hender og føtter er noe mange har hatt. Vorter kan være smertefulle, for eksempel hvis de sitter rett ved en negl. Men vorter er som regel helt ufarlige. Fotvorter smitter lett i garderober og svømmehaller, og andre offentlige steder der du går barbeint.

Vorter på hender og føtter - Fjerne & Forebygge
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 29.04.2024

Hva er vorter?

Vorter er små utvekster i huden. På fagspråket kalles vorter verruca. En vanlig vorte er hudfarget, hard og har en ujevn overflate. Vorter kan komme enkeltvis eller i grupper. Ofte kan huden rundt selve vorten være litt fortykket også. Vorter kommer ofte på føtter og hender, men kan også komme andre steder på kroppen. En vorte på hender eller føtter vil før eller siden forsvinne av seg selv, men det kan ta lang tid. Mange foretrekker derfor å fremskynde denne prosessen.

Årsak til vorter

Vorter skyldes en virusinfeksjon i huden. I det området i huden hvor viruset befinner seg blir huden tykk og grov, og man får en vorte. Viruset som forårsaker vorter tilhører virusgruppen papillomavirus. Vorter er mest vanlig hos barn i skolealder.

Forsvinner vorter av seg selv?

Vorter er noe immunforsvaret vårt i de fleste tilfeller klarer å ta seg av, og da forsvinner vortene av seg selv. Det kan ta lang tid før vorter forsvinner, alt fra noen måneder til flere år. Dersom vorten ikke plager deg, gjør det ikke noe å la være å gjøre noe med den. Husk imidlertid på at hvis du har vorter kan du smitte andre.

Hvordan forebygge vorter

  • Bruk sandaler eller badesko istedenfor å gå barbeint i svømmehaller og lignende steder
  • Ikke del håndkle
  • Ikke del neglesaks

Er vorter smittsomt?

Ja, vorter er smittsomt. Viruset som forårsaker vorter kan smitte ved direkte kontakt med andre som har vorter eller via gjenstander. Et klassisk eksempel er at man kan få fotvorter etter å ha gått barbeint på offentlige steder der mange går uten sko eller sokker, for eksempel i svømmehallen.

Hvordan fjerne vorter?

Vorter kan du fjerne selv, det finnes i hovedsak to ulike behandlingsformer mot vorter. Hvis du vil ha hjelp til å fjerne en vorte kan en lege gjøre dette for deg.

Oppløsende behandling

Oppløsende behandling går ut på at du påfører vorten et middel som ”løser opp/tørker ut” vorten. Du må påføre middelet enten daglig eller ukentlig til vorten er borte.  Pass på at du ikke tar vortemiddel på frisk hud. 

  • Vortefri (maursyre) påføres vorten en gang per uke til vorten er borte

Frysebehandling

Frysebehandling går ut på å fryse vekk vortene med kuldespray. Som regel er det tilstrekkelig med en behandling. Pass på at du ikke tar kuldesprayen på frisk hud.

Kilder: Legehåndboka, Legemiddelhåndboka, Norsk helseinformatikk for helsepersonell, Felleskatalogen og leverandørinformasjon.

Sist oppdatert: mai 2021

Les mer: