Vitusapotek
Kroppspleie

Cellulitter

Cellulitter er en vanlig og kjent tilstand hos kvinner. Tilstanden kjennetegnes ved at huden kan se bulkete ut. Den blir også omtalt som appelsinhud, da huden har et overflatemønster som kan minne om en appelsin. Hudtilstanden er ikke et tegn på sykdom, men kan oppleves som et kosmetisk problem for mange.

Cellulitter
Profile Picture
Publisert: 18.04.2018
farmasøyt
Jenny Tran har en master i farmasi fra Universitetet i Oslo og ble ferdig utdannet i 2019.
Sist oppdatert: 16.02.2024

Hva er cellulitter?

Fettet i underhuden ligger i små bindevevsrom mellom overhuden og musklene. I løpet av årene vil bindevevsveggene bli stivere og trekke seg sammen. Dette vil derfor føre til en endret hudstruktur som presser fettet sammen og huden ser bulkete ut.

Tilstanden ses som oftest på lårene hos kvinner, men forekommer også på rumpe, mage og overarmer. Hudtilstanden kommer ofte til syne ved høyere alder på grunn av endret hudstruktur gjennom årene, men det er også vanlig at det kommer i 20-årene eller etter en graviditet.

Årsak til cellulitter?

Det finnes ingen direkte årsak til cellulitter, men det finnes mange faktorer som kan påvirke årsaken:

 • Arv: Genetiske faktorer som fordeling av kroppsfett, metabolismehastighet, etnisitet og hudtykkelse kan påvirke utviklingen av cellulitter. 
 • Kjønn: Tilstanden kan forekomme hos begge kjønn, men i større grad hos kvinner. Dette skyldes at fordelingen av fett, muskel og bindevev er annerledes hos menn og kvinner. 
 • Kvinnelige hormoner: Kvinnelige hormoner er med på å påvirke fordelingen av fett på kroppen. Ettersom kvinner blir eldre, vil østrogennivået reduseres. Dette kan bidra til å gi endret hudstruktur. Likevel kan ikke tilstanden behandles med hormonterapi.
 • Alder: Huden blir mindre elastisk og tynnere gjennom årene 
 • Usunn livsstil: Lite fysisk aktivitet og usunne matvarer kan øke risikoen. Dette er imidlertid ingen direkte årsak til cellulitter. Det gjelder heller ikke for overflødig fett, men det kan gjøre problemet mer synlig.

Symptomer ved cellulitter

Huden ser bulkete ut og hudoverflaten kan ha en appelsinskall- eller «cottage cheese» lignende tekstur.

Tilstanden er mest vanlig på lårene og rumpa, men forekommer også på mage og overarmer.

Gode råd og behandling

Det finnes ingen dokumentert effektiv behandling, men det finnes råd og tiltak man kan forsøke for å redusere synligheten. 

 • Fysisk aktivitet: Trening kan bidra til at musklene blir faste og huden stram. Fettvev vil dermed forbrennes og kan derfor være et gunstig tiltak for å redusere cellulitter. 
 • Sunn kosthold: Spis mye frukt og grønnsaker, fiberrik mat og drikk mye vann.
 • Kroppspleie: Bruk av fete fuktighetskremer og bodylotion som masseres inn i huden kan ha en effekt ved å holde huden myk. Det finnes ingen dokumentasjon på at dette er effektivt, men enkelte kan ha nytte av dette.
 • Unngå å røyke: Røyk gjør hunden mindre elastisk og kan dermed forverre tilstanden. Les mer om røykeslutt her
 • Kombiner et sunt kosthold med fysisk aktivitet og trening. 
 • Elektrisk stimulering av muskler eller fettvev, laser, hudsliping og fettsuging er noen behandlingsmetoder som kan forsøkes, men dokumentasjon på effekten av disse er begrenset.

Når bør du kontakte lege?

Cellulitter er ikke en alvorlig medisinsk tilstand og behandling er heller ikke nødvendig.

 

Les mer: