Vitusapotek
Kroppspleie

Er pleie av kroppen nødvendig?

Akkurat som ansiktet, trenger huden på kroppen fuktighet og stell. Her er farmasøytens beste råd til pleie av kroppen med peeling og de beste fuktighetskremene for sommer og vinter.

Er pleie av kroppen nødvendig?
Profile Picture
Publisert: 02.11.2020
Sist oppdatert: 18.03.2024


På mange måter er pleie av kroppen mindre omfattende enn ansiktspleie. Mens kroppen stort sett trenger fukt og fett, finnes det kremer for ethvert ansikt og mange flere ulike typer pleieprodukter for forskjellige hudtyper og hudtilstander, sier farmasøyt og apoteker Line Grannæs ved Vitusapotek Fornebuporten.

Farmasøytens 5 tips for effektiv pleie av kroppen

Hos Vitusapotek landet rundt jobber ansatte med kompetanse på hud- og kroppspleie og som kan hjelpe deg med råd og produkter som passer ditt behov. Line er en av dem, og her er hennes 5 enkle tips til effektiv pleie av kroppen:

1. Ikke ha for varmt vann i dusjen og bruk gjerne en dusjolje.

2. Smør kroppshuden med bodylotion eller -krem for tilføring av fuktighet og beskyttelse. Om sommeren kan du smøre solkrem på utsatte områder i stedet for bodylotion eller kroppskrem, for eksempel på armer, skuldre, legger, føtter og hender.

3. Om vinteren bør du smøre tørre områder med en næringsrik fuktighetskrem med mer fett, for eksempel L’Occitane Shea Ultra Rich Body Cream med hele 25 prosent sheasmør.

4. Smør deg etter at du har klappet huden tørr etter dusjing. La kremen trekke inn mens du for eksempel sminker deg eller tar på linsene. Det er noe herk å dra på seg klær når kroppskremen ikke har trukket inn.

5. Har du tørre områder, kan du smøre deg før leggetid om kvelden.

Skal jeg velge bodylotion eller kroppskrem?

– Her er det litt smak og behag, så du får prøve deg fram og finne ut hva som passer din hud best, sier farmasøyten.

En lotion gir stort sett fuktighet, er lett i konsistensen og trekker raskt inn i huden.

En krem inneholder mer næringsgivende ingredienser i tillegg til fuktighet.

En balm inneholder enda mer næring og er ofte fetere enn kremer. Effekten av en balm varer lengre enn for lotion og krem.

– Om vinteren fordamper mer fuktighet fra huden, som da ofte blir tørrere. Da kan det være lurt med en fetere krem enn du bruker om sommeren, sier Line.

Hvorfor kan vi ikke overlate til huden å holde på fuktighet selv?

– Huden har stoffer som holder på fuktighet og holder hudbarrieren tett. Hyaluronsyre holder på vann og gir fuktighet og talgkjertlene produserer et oljelignende stoff som fukter og beskytter hudbarrieren, forteller farmasøyten.

Men mange har ikke nok av fukt og fett i huden av ulike årsaker

   – Atopisk hud produserer ikke nok talg til å beskytte huden og trenger smøring for å tilføre fett. Og noen produserer naturlig mindre fett i huden enn andre og har en tørr hudtype, sier Line.

– I tillegg kan overdreven vask og feil såpe ødelegge den naturlige fuktighetsbalansen.

Hvorfor blir huden på leggene ofte tørrere enn på resten av kroppen?

– Mange er plaget av svært tørr hud på leggene. Det virker også som det blir verre med årene, sier Line Grannæs.

Hun påpeker to grunner til at leggene er så utsatt for å bli tørre. Den ene fordi vi ikke har så mye fett i huden på leggene som på kroppen ellers.

– Den andre grunnen er at huden på leggene er mer utsatt for temperaturforskjeller enn huden på resten av kroppen. Det gjelder spesielt når det er kaldt og hvor buksebena ikke gir så god beskyttelse som en tykk jakke gjør, sier farmasøyten.

Tilfører du fuktighet blir det mindre flassing fra leggene, men du kan også forebygge at det blir sårt og klør.

Hvilke produkter er gode for en tørr hud som klør?

– Jeg er glad i serien Exomega fra A-Derma som har både lotion, krem og balm som tilfører fuktighet, næring og kløstillende ingredienser fra havre.

Også La Roche-Posay har produkter som er gode for en svært tørr hud som klør, tipser farmasøyten.

– Spør oss om kroppspleie for tørr hud. Vi vet!

Er peeling nødvendig i pleie av kroppen?

– De øverste hudlagene er døde hudceller. Blir det for mange døde hudceller, vil ikke fuktigheten du smører på, gjøre jobben. Da kan en peeling- og kroppsskrubb være bra for å fjerne både tørr hud og smuss slik at kroppskremen kan tilføre fuktighet, sier Line.

– Du får også fram ny hud og ny glød, men ikke overdriv peelingen. Det holder med et par ganger pr. uke, understreker hun.

Hos Vitusapotek har vi en rekke kroppskrubber og peelinger som gir fuktighet og mykgjør huden, blant demDr. Greve Pharma Vitamin C eksfolierende dusjgele, NUXE Rêve de Thé Granita Scrub og L'Occitane Almond Shower Scrub.

Kilde: Vitusapotek

Les mer: