Vitusapotek
Kroppspleie

Hjelp mot plagsom svette

Er du litt for svett? Her får du tips om hjelp mot svette og effektive deodoranter og antiperspiranter mot svetteproblemer og plagsom svettelukt.

Hjelp mot plagsom svette
Profile Picture
Publisert: 12.08.2020
Sist oppdatert: 21.11.2023


For noen kan svettingen bli så plagsom at det trengs ekstra hjelp mot svette. Her kan heldigvis enkle tiltak og gode produkter mot svette hjelpe deg godt på vei for å dempe svetteproblemene.

Hvem kan trenge hjelp mot svette?

Å svette er en helt nødvendig kroppsfunksjon som hjelper kroppen med å regulere temperaturen, for eksempel når det er varmt eller når vi trener. Stress, bruk av medisiner og sterkt krydret mat kan også få fart på svetteproduksjonen.

I tillegg er det perioder i livet hvor vi kan svette mer enn vanlig, for eksempel i tenårene, ved graviditet og i overgangsalderen med hetetokter og nattesvette

I tillegg spiller genene inn. Noen er rett og slett mer belastet med mye svetting.

Enkle råd mot svette og svettelukt

Opplever du svettingen som sjenerende? Sørg først og fremst for god kroppshygiene med daglig bad eller dusj som kan være med på å redusere mengden bakterier på huden og dermed minske kroppslukt ved svetting.

Kan du stresse ned, begrense inntaket av koffein, alkohol og sterk mat, kan det også hjelpe. 

Bruk sokker, sko og klær som er laget av naturlige materialer som ull, bomull, lin og lær. Bytt sko og sokker ofte dersom du er plaget med fotsvette, minst to ganger pr. dag. 

Skaff deg en god deodorant, eventuelt sterkere antiperspiranter. Det finnes også gode antiperspiranter som kan stoppe fotsvette og svette håndflater.

Deodoranter med og uten aluminiumsalt

Deodoranter skal både minske svetten og gi god lukt. Hos Vitusapotek har vi deodoranter både med- og uten aluminiumsalt

Vi har deodoranter både med og uten parfyme, og vi har både deodorant roll-on og deostick. Noen deodoranter er utviklet spesielt for menn, andre deodoranter er spesielt for kvinner, og en del fungerer fint for begge kjønn. 

De fleste av deodorantene du finner hos Vitusapotek er såkalte antiperspiranter. Når det står antiperspirant på deodoranten din, betyr det at den inneholder aluminiumsalt, nærmere bestemt aluminiumklorid, som blokkerer svettekjertlene.

Deodorant uten aluminiumsalt

Vi har også deodoranter uten aluminiumsalt, slik som de naturlige og bærekraftige deodorantene fra Wild, L’Occitane Cedrat Stick Deodorant ,L’Occitane Aromachologie Refresh DeodorantLa Roche-Posay Fysiologisk Deo og Sebamed deo til menn.

 

Naturlige og plantevennlige deodoranter

Wild er naturlige og refillbare deodoranter som kommer i en smart løsning med et refillbart og dermed gjenbrukbart aluminiumhylster som er laget for å vare år etter år. Refillene er laget av bambuscellulose og de kan kastes i papirinnsamlingen. Wild gjør det enkelt å ta et grønt valg i egen husholdning.

Antiperspirant – effektiv hjelp mot svette

Skal du holde deg svettefri en hel dag, er det som regel en deodorant med antiperspirant som duger. Men trenger du hjelp mot plagsomt mye svette, har Vitusapotek også sterkere antiperspiranter. Disse inneholder høyere konsentrasjoner av aluminiumsalt enn hva du finner i en vanlig deodorant med antiperspirant. Denne typen antiperspirant gir ekstra effektiv beskyttelse i ca. to til tre dager og skal brukes ved behov og ikke mer enn tre-fire ganger pr. uke.

Men mange bruker antiperspiranten feil. Slik behandler du svetteproblemer med antiperspirant:

  • For at antiperspiranten skal virke, må den påføres tørr, uskadet og helt ren hud om kvelden før du legger deg. Da er ting rolig og du er ikke så utsatt for å begynne å svette. For begynner du å svette etter påføring, vil aluminiumsaltene dyttes ut av svettekjertlene de skulle blokkere.

  • Ikke barber deg før påføring av antiperspirant. 

  • La antiperspiranten få natten på seg til å virke og vask bort restene om morgenen. Det finnes antiperspiranter med ulike styrker fra blant annet Perspirex og Stop 24. Spør om hjelp hos ditt nærmeste Vitusapotek.


Kilde: Vitusapotek

Les mer: