Vitusapotek
Kroppspleie

Hudterapeutens 5 trinn til sommerklar hud

Det er på tide å gni av seg gustenheten og gjøre huden sommerklar! Få hudterapeutens beste tips til å gjøre huden klar for sommer og sol.

Hudterapeutens 5 trinn til sommerklar hud
Profile Picture
Publisert: 24.05.2016
Sist oppdatert: 07.12.2022

1. Rens og peeling

  • All hudpleie starter med en god rens.
  • Etter ansiktsrensen bør du peele huden, for å få bort døde hudceller som kan hindre både hudkremer og solstråler i å trenge ned i huden. På den måten vil du få en mest mulig jevn brunfarge. Men vær forsiktig med å bruke peelingprodkter som inneholder syrer som f.eks. glykolsyrer og AHA-syrer før du skal ut i solen. Disse kan nemlig føre til pigmentflekker og i tillegg er huden mer utsatt for solskader, om du ikke er nøye med å beskytte deg med solfaktor.

2. Forebygging av pigmentflekker

Pigmentflekker, «aldersflekker» eller hyperpigmentering er blitt mer og mer vanlig, også blant unge jenter. De består av pigment i huden som har klumpet sammen, og kan forårsakes av ubeskyttet soleksponering i forbindelse med P-pillebruk, graviditet, produkter med sterke antiage-ingredienser som A-vitamin forbindelser, eller skjønnhetsbehandlinger som kjemisk peeling. Soling i seg selv fører også til pigmentflekker, og det ses gjerne hos de som har solt seg mye. Om man først har fått pigmentflekker er de veldig vanskelige å bli kvitt. De kan bli lysere eller helt usynlige i vinterhalvåret, men så snart man blir litt brun, vil de komme frem igjen. Men det finnes spesialprodukter som kan forebygge flekkene eller gjøre dem mindre synlige, i form av serumer og spesialkremer. Solkremer er det beste man kan bruke for forebygging. Spør på apoteket, eller les om de ulike produktene i nettbutiken, så hjelper vi til med å finne det perfekte produktet for deg.

3. Fuktighetspleie i sommerhalvåret

Når været blir varmere vil de fleste merke at huden ikke er like tørr som om vinteren. Så det kan godt hende du kan bytte fuktighetskremen med en litt lettere variant, for eksempel en med solbeskyttelse i.

4. Brun på den trygge måten

Jo da, selvfølgelig skal du få bli brun, det er jo det vi alle har gledet oss til hele vinteren! Men det går faktisk an å få en fin farge uten å måtte bekymre seg for verken kreft, rynker eller pigmentflekker.

Selvbruningsproduktene er trygge og kan gjerne anbefales, og utvalget er stort. Skrubb huden og smør tørre partier med fuktighetskrem først, ellers kan man lett få en skjoldete brunfarge. Det finnes også fuktighetskremer med selvbruningseffekt, som bygger seg opp til å gi deg en fin, jevn og naturlig farge etter noen dagers bruk.

Så på dette området anbefaler vi å jukse litt. Men husk at brunfargen fra selvbruningskremer ikke gir huden noe grunnlag for beskyttelse mot sola. Så ved samtidig soling må huden smøres med solkrem som om huden var vinterblek.

5. Nok solbeskyttelse for en sommerklar hud

  • Sommerklar hud med nok solkrem: Det er viktig å beskytte seg i solen, ikke bare for forfengelighetens skyld, men også for å unngå hudkreft og andre solskader. Det er lett å droppe det fordi man har lyst til å bli brun fortest mulig, særlig når man er ung. Men på slutten av sommeren og på slutten av ungdommen, når rynkene og pigmentflekkene har satt seg, da er det for sent å angre. Så husk solfaktor, og husk nok av den!
  • Øynene kan også skades av sol, så bruk solbriller.
  • En dagkrem med solbeskyttelse holder fint til og fra jobb, men skal du tilbringe tid i sola, må smøring gjentas flere ganger i løpet av dagen. Vitusapotek anbefaler å beskytte huden med minst SPF 30, i tråd med anbefalinger fra Kreftforeningen. Høyere faktor er i mange tilfeller også nødvendig. Spør på apoteket eller les om de ulike produktene i nettbutikken!

Les mer: