Vitusapotek
Kroppspleie

Hvorfor svetter jeg mye?

Har du opplevd å få flekker under armene på skjorten når nervøsiteten melder seg? Fuktige hender når du skal gi håndtrykk? Lysten til å beholde skoene på for å unngå at føttene lukter etter en lang dag? Kjenner du deg igjen? Da kan det hende at du har en tendens til å svette mye, eller kanskje har hyperhidrose (overdreven svette). Mange synes svette er plagsomt, og for opptil 3% av befolkningen er slike situasjoner en del av hverdagen, fordi de lever med hyperhidrose - altså økt svetteproduksjon. Les mer om tilstanden, symptomer og hva du kan gjøre hvis du plages av svette her.

Kvinne med turkis t-skjorte løfter armen, og har tydelig svettering i armhulen.
Profile Picture
Publisert: 30.04.2024
Sist oppdatert: 24.05.2024

Derfor svetter man

Svette er kroppens måte å regulere temperaturen på. Det hele starter i hypothalamus i hjernen, som er en del av det sentrale nervesystemet. Hypothalamus fungerer som et kontrollsenter som blant annet holder kroppstemperaturen stabil rundt 37°C. Når kroppstemperaturen stiger utløser hypothalamus signaler som øker blodgjennomstrømningen til det ytterste laget av huden, og dette presser svetten ut gjennom svettekjertlene, noe vi kjenner som svette, og dermed får kroppstemperaturen til å synke.

Vi har to til fem millioner svettekjertler plassert på hudoverflaten, hvorav det er ekstra mange svettekjertler på hender og føtter. På samme måte er svettekjertlene under armene konstruert for å avgi mer svette enn andre steder på kroppen. Derfor vil mange oppleve at de svetter mye, spesielt på hender, føtter og under armene. Les mer om fotsvette her.

Svettekjertler kan deles inn i to typer:

  • Ekkrine svettekjertler, som skiller ut svette bestående av 99% vann, er fordelt over hele kroppen, men spesielt på hender, føtter og i armhulene. Deres rolle er hovedsakelig å regulere kroppstemperaturen, men de kan også være ekstra aktive ved følelsesmessige påvirkninger.
  • Apokrine svettekjertler er plassert i armhulene og rundt kjønnsområdet. De produserer proteiner og lipider som kan forårsake kroppslukt, og deres funksjon er faktisk ikke helt kjent. Apokrine kjertler er inaktive før puberteten og utløses primært av følelser og nervøsitet.

Hvorfor lukter man når man svetter?

Som utgangspunkt lukter svette ikke. Svettelukten kommer av at bakteriene som naturlig finnes på huden bryter ned komponentene i svetten. Det er selve denne nedbrytningen som fører til at vi kan lukte når vi svetter.

Hva skyldes hyperhidrose?

Det er ennå ikke fullt ut klarlagt hvorfor noen har økt svetteproduksjon, men det antas at det skyldes en overaktivitet i hypothalamus, som kan tredoble svetteproduksjonen. I mange tilfeller mener man at tilstanden er arvelig, da over halvparten av de berørte har familiemedlemmer som også opplever å svette ekstra mye. Årsakene til å svette mye kan imidlertid også være knyttet til stress, følelsesmessige påvirkninger som nervøsitet, eller være forårsaket av kosthold, medisiner, sykdommer som diabetes, eller økt stoffskifte eller overgangsalder.

Hva gjør jeg hvis jeg svetter mye?

For det første er det viktig å vaske seg daglig med vann og såpe for å fjerne bakterier og lukt. Hvis du allerede har prøvd ulike deodoranter uten noen effekt, kan du prøve en antiperspirant. Antiperspiranter reduserer utskillelsen av svette ved å danne en "propp" i svettekanalene. Dette er mulig på grunn av aluminiumsalter. Når saltene kommer i kontakt med svettekjertelen forårsaker det en reaksjon der saltene danner en propp som reduserer svetteutskillelsen. Deretter går svettekjertelen gradvis i hviletilstand og produserer mindre svette. Dette er grunnen til at antiperspiranter med aluminiumsalter er effektive etter flere påføringer.

Et eksempel på en antiperspirant som effektivt reduserer svetteproduksjon under armene, fanger lukt og absorberer fuktighet samtidig som den er skånsom mot huden og tilpasset selv meget sensitiv hud, er Ducray Hidrosis Control antiperspirant roll-on.

Hvis du sliter med mye svette på hender, føtter eller i ansiktet, er Ducray Hidrosis Control antiperspirant krem en god og effektiv løsning.

Det har vært en del diskusjon om hvorvidt aluminium i deodoranter utgjør en helsefare. Men i 2020 har både EU's vitenskapelige komité (SCCS) og det tyske instituttet for risikovurdering (BfR) gjort vurderinger av deodoranter. Deres data viser at aluminium i meget liten grad blir absorbert gjennom huden. Deodoranter bidrar derfor ikke vesentlig til vår eksponering for aluminium. Basert på disse resultatene vurderer både EU og de tyske myndighetene at aluminium i deodoranter er trygt.

Se alle deodoranter og antiperspiranter her.

Hva gjør man ved alvorlig hyperhidrose?

Hvis antiperspiranter ikke virker finnes det forskjellige behandlinger som for eksempel iontoforese, hvor svak strøm sendes inn i huden. Et annet alternativ er injeksjonsbehandling, som kan blokkere nervenes stimulering av svettekjertlene. I svært sjeldne tilfeller kan man fjerne svettekjertlene gjennom kirurgisk inngrep.

Du bør alltid søke råd hos legen din for å finne den riktige behandlingen for deg.

Kilde: Leverandør

Les mer: