Vitusapotek
Kroppspleie

Inngrodd hår

Inngrodd hår er en betennelsesreaksjon i huden, ved at hår vokser inn under hudoverflaten. Inngrodd hår kan være plagsomt, men ofte kun av kosmetiske grunner. Hårfjerning, spesielt barbering, er en vanlig årsak til tilstanden.

Inngrodd hår
Profile Picture
Publisert: 17.04.2018
farmasøyt
Rebecca Solomon Hansen er provisorfarmasøyt og har vært ansatt hos Vitusapotek siden 2015. Hun er faglig veldig dyktig og fast skribent for vårt faglige innhold.
Sist oppdatert: 14.11.2023

Hva er inngrodd hår?

Inngrodd hår er et resultat av at hår vokser inn under hudoverflaten, noe som fører til en betennelsesrespons i huden. Tilstanden er vanligst i ansiktet og på halsen, men du kan oppleve ingrodde hår andre steder på kroppen.

Inngrodd hår har høyest forekomst hos de med tett, krøllete hår som har en høyere tendens til å krølle seg tilbake mot hudoverflaten.

Årsak til inngrodd hår?

Inngrodd hår oppstår ofte som følge av fjerning av uønsket hårvekst. Spesielt ved barbering, men også ved andre typer hårfjerning. I stedet for å vokse ut av hudoverflaten, vil kuttede og korte hår ligge under huden. Dette kan føre til irritasjon og betennelse.

Inngrodd hår kan oppstå som følge av to mekanismer. Ved at håret bøyer seg og går inn igjen i huden etter at det har vokst ut av hudoverflaten. Dette vil barbering bidra til ved å danne korte, skarpe hår som kan penetrere huden.

Det kan også skje ved at håret ikke vokser opp og ut, men til siden og blir fanget under huden. Dette kan også skyldes barbering da det kuttede håret kan gå tilbake inn i hårsekken igjen som en følge av at huden dras ved barberingen. Barberhøvler med flere blader kan føre til dette ved at det første bladet drar håret oppover, mens det andre bladet kutter det slik at det går tilbake under huden.

Symptomer ved inngrodd hår 

 • Små, faste, hevelser hvor håret skulle vokst ut. Disse kan være hudfargede, mørke eller røde. En kan også se hår som har gått inn igjen i huden ved hevelsen. 
 • Kløe og irritert hud på det utsatte området.
 • Pussfylte hevelser kan forekomme.
 • Dannelse av arr.

Gode råd 

 • Ikke plukk eller klem på de inngrodde hårene da dette kan føre til ytterligere irritasjon av huden.
 • Bruk rikelig med smørende barberskum, -krem, eller -gel som får virke i noen minutter. Dette vil gjøre hårene mykere før barbering, og det kan også føre til mindre skarpe hår. 
 • Ikke barber mot hårets retning. 
 • Bruk varme kompresser for å gjøre hårene mykere før barbering.
 • Unngå å strekke ut huden ved barbering. 
 • Bruk en barberhøvel med kun et blad. Dette vil gi mindre korte, kuttede hår som kan gå tilbake under huden. 
 • Menn kan prøve å vaske skjegget forsiktig med en klut eller svamp i sirkulære bevegelser i et par minutter om dagen. Dette kan føre til at inngrodde hår frigjøres.
 • Unngå å nappe ut de inngrodde hårene da dette kan føre til forverring av betennelsen.
 • Hårfjerningskrem som erstatning for barbering kan hjelpe for noen, men det kan også føre til forverring av hudirritasjon om en reagerer på produktet. Det er lurt å prøve hårfjerningskrem på et lite område først for å se om man reagerer på det. 
 • Unngå for tett barbering. La hårene ha en viss lengde. 
 • Skrubb huden jevnlig for å unngå at døde hudceller tetter igjen porene, og fører til at håret vokser feil vei.

Behandling

Behandlingen går først og fremst ut på å forebygge at hår vokser inn under huden. Den tryggeste og mest effektive måten å gjøre dette på, er å unngå hårfjerning permanent. Da vil man kunne se en bedring etter en til seks måneder. Dette er gjerne lite realistisk for mange, men en kan også oppnå bedring ved å unngå hårfjerningen som har ført til de inngrodde hårene i kun en periode.

Alternativt så kan endring av hårfjerningsrutiner eller fjerning av hår med laserbehandling også kunne forebygge inngrodd hår. Laserbehandling vil føre til mindre tykt og tett hår ved å ødelegge hårfolliklene, mens bedring av hårfjerningsrutiner kan kontrollere tilstanden og forhindre forverring.

Aktuell tilleggsbehandling:

Når bør du kontakte lege ved inngrodd hår?

Man bør vurdere å kontakte lege hvis man mistenker en infeksjon, eller hvis man opplever de inngrodde hårene som veldig plagsomme.


Kilder: Uptodate, baretips.no.

Les mer: