Vitusapotek
Kroppspleie

Kunsten å lage såpe

Såpene fra L'Occitane er beriket med naturlige ingredienser med mange fordeler for huden. Men hva er egentlig en såpe og hvordan lages den? Og hva gir såpen dens rensende egenskaper?

Kunsten å lage såpe
Profile Picture
Publisert: 19.02.2020
Sist oppdatert: 07.12.2022

Hva er en såpe og hvordan lages den?

En såpe er et renseprodukt og et resultat av «forsåpningen» av to substanser: fettstoffer og alkaliske stoffer. Disse blandes sammen, og varmes opp i en kjele. Hvilke typer fettstoffer eller alkaliske stoffer som brukes, avgjør om såpen blir fast eller flytende.

L’Occitane’s partnere i Provence er eksperter på prosessene bak fremstilling av såpe. Siden L’Occitane ble grunnlagt har alle såper blitt lagd av planteoljer og med en «hot process» metode, som er den eneste metoden som sikrer en fullstendig forsåpningsreaksjon. Ved å kombinere kunnskap og forskning er det mulig å fortsatt produsere tradisjonelle såper som er bra for mennesker, og for planeten.

Hvordan virker en såpe?

En såpe består av molekyler som har to deler:

  • en hydrofil del. Hydrofil betyr at denne delen liker vann.
  • en hydrofobisk del. Hydrofob betyr det motsatte, altså at denne delen ikke liker vann.

Den hydrofile delen tiltrekkes av vann, mens den hydrofobiske delen tiltrekkes av fett. Når du vasker hendene med såpe og vann, vil den hydrofobiske delen feste seg til fett på hendene dine, mens den hydrofile delen vil feste seg til vannet. Andre partikler fra såpen vil da kunne komme mellom huden din og fettet, som har blitt «løftet opp» av den hydrofobiske delen. Når du skyller hendene dine, vil fettet og smusset fra hendene skylles av sammen med molekylene i såpen.

Dette er også grunnen til at du ikke bør vaske hendene med kun vann: vann vil kunne fjerne noen urenheter, som litt jord eller noe mat, men huden blir ikke helt ren. Dette er fordi vann ikke vil løse opp fettstoffer, bare vannløselige stoffer. Ved å bruke en såpe vil du derimot løse opp både fettløselige og vannløselige forurensninger på hendene.

Jo mer skum, jo bedre?

Det er en misoppfatning at det er skummet i såpen som har den rensende funksjonen. Skummet er også en kjemisk reaksjon, men det er ikke her de rensense molekylene finnes. En såpe som skummer mye er ikke nødvendigvis det samme som en såpe som renser godt.

Høy pH hemmer bakterievekst

I selve såpen hemmes også veksten av bakterier, på grunn av dens høye pH-nivå. Også faste såper eller såpestykker vil være uten bakterier. Det er ingen hull eller åpninger, slik som for eksempel en svamp har, så selv når såpen er våt vil den være «forseglet» mot bakteriell forurensning. Såper har derfor lang holdbarhet.

Hva er fordelene ved en såpe fra L’Occitane?

Mange har opplevd at såpe kan virke uttørkende på huden, og dette kan til en viss grad forklares med at såpen «angriper» hudens hydrolipidiske film, et tynt lag som beskytter huden mot ytre påkjenninger og bevarer fuktighet. Over tid vil derimot disse «angrepene» bidra til at dette tynne laget blir sterkere. Såpen vil stimulere kjertlene som produserer sebum, en bestanddel av dette beskyttende laget. Såpe bidrar dermed til å opprettholde hudens egne hydrolipidiske film, og huden vil ikke føles tørr og stram.

L’Occitane sine såper er i tillegg beriket med naturlige ingredienser som er fordelaktige for huden. Sheasmør er nærende og fuktighetsgivende, og sammen med fettstoffene i såpene jobber de for å holde huden myk, næret og smidig.

Skrevet i samarbeid med L'Occitane.

Les mer: