Vitusapotek
Kosthold og ernæring

Kosttilskudd til gravide, ammende og spedbarn

De fleste av oss får i oss de mengdene vitaminer og mineraler vi trenger via kosten. Gravide og ammende har et økt behov for visse vitaminer og mineraler og kan ha nytte av kosttilskudd for å dekke sitt daglige behov for vitaminer og mineraler.

Kosttilskudd til gravide, ammende og spedbarn
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 15.03.2023

Kosttilskudd til deg som prøver å bli gravid

Dersom du prøver å bli gravid bør du bruke tilskudd med folsyre, også kalt folat. Tilskudd med 400 mcg folsyre daglig anbefales fra man planlegger graviditet og gjennom de første tre månedene av graviditeten. Folat beskytter fosteret mot blant annet utvikling av ryggmargsbrokk. Les mer og folat før og under graviditet her.

Kosttilskudd til deg som er gravid

Gravide har et økt behov for vitaminer og mineraler og et sunt og variert kosthold er viktig. Et tilstrekkelig inntak av næringsstoffer er nødvendig for å dekke både barnet og morens behov for vitaminer og mineraler under svangerskapet. Dersom du ikke får i deg de anbefalte dosene gjennom kostholdet kan det være en god løsning å ta kosttilskudd. Dersom du utelater viktige matvaregrupper fra kostholdet ditt kan du ha behov for å ta andre kosttilskudd i tillegg til de nevnt under. 

Folsyre

Folsyre, eller folat er viktig for å forebygge ryggmargsskader. 400 mikrogram daglig bør brukes fra man planlegger graviditet og gjennom de første tre månedene av graviditeten. Les mer om folsyre her.

Jern

Behovet for jern øker ved graviditet, da fosteret trenger jern blant annet for å lage egne røde blodceller. Jernnivået skal måles flere ganger under svangerskapet for å sjekke om det er nødvendig med jerntilskudd. Det er viktig å ikke starte opp med jern uten etter anbefaling fra lege.

D-vitamin

Når du er gravid er det viktig for både deg og barnet at du får i deg nok vitamin D. Vitamin D er blant annet viktig fordi det sikrer kalsiumopptaket fra mat og drikke. Anbefalt daglig dose vitamin D for gravide er 10 mcg.

Kalsium

Ved graviditet er kalsiumbehovet økt, blant annet sikrer kalsium at skjelettet til barnet utvikler seg som det skal. Anbefalt daglig inntak er på 900 mg. Mer informasjon om kalsium.

Vitamin B12

Vitamin B12 er viktig for dannelsen av røde blodlegemer og barnets nervesystem. Dette vitaminet finnes i kjøtt, fisk, melk og melkeprodukter. For vegeterianere kan det derfor være nødvendig med tilskudd av vitamin B12, både under graviditeten og i ammeperioden. Melk er den beste kilden til vitamin B12, så hvis du drikker nok melk til å dekke kalsium behovet ditt får du trolig dekket vitamin B12 behovet også. 

Jod

For at barnets hjerne og nervesystem skal utvikles normalt er det nødvendig med jod. Tilskudd med 150 mikrogram jod anbefales daglig dersom du ikke får dette i deg gjennom kosten, helst fra du planlegger å bli gravid. 

Omega-3-fettsyrer

Omega-3 må tilføres gjennom kosten, og spesielt omega-3-fettsyren DHA (dokosaheksaensyre) er viktig for normal utvikling av barnets hjerne og nervesystem. Det anbefales et inntak på 200 mg daglig. Denne fettsyren finnes i fisk og sjømat, og tilskudd anbefales dersom du ikke har dette som en del av kostholdet ditt. 

Spesialtilpassede kosttilskudd for gravide

Lifeline Care har egne kosttilskudd for deg som er gravid hvor alle vitaminer og mineraler er i anbefalte mengder.

Kosttilskudd til deg som ammer

Som ved graviditet er det ved amming viktig med et sunt og variert kosthold. Spedbarn som fullammes får all næring fra din morsmelk, så det er viktig at du får i deg anbefalte mengder av de ulike vitaminene, mineralene og næringsstoffene. Mange vitaminer og mineraler som er viktige ved graviditet er også viktige gjennom ammeperioden, både for mor og for at barnet skal ha normal videre utvikling. 

Næringsstoffer man må passe på å få i seg nok av:

 • D-vitamin
 • Omega-3
 • Jern
 • B-12
 • Jod
 • C-vitamin

Spesialtilpassede kosttilskudd for ammende

Lifeline Care har også spesialtilpassede kosttilskudd til ammende hvor du får tilført den anbefalte daglige mengden vitaminer og mineraler.

Kosttilskudd og Vitamin D til spedbarn

Gjeldende råd og retningslinjer fra Helsedirektoratet om tilskudd av vitamin D og tran til spebarn og barn:

 • Barn som ammes: Bør kun få tilskudd av vitamin D i form av D-vitamindråper allerede fra 1. leveuke. 
 • Barn som delammes: Bør kun få tilskudd av vitamin D i form av D-vitamindråper fra 1. leveuke, men doseringen bør justeres ned ut ifra hvor mye morsmelkerstatning som inntas i tillegg.
 • Barn som får morsmelkerstatning: Har ikke behov for tilskudd av vitamin D eller andre vitaminer, mineraler eller fettsyrer, da morsmelkerstatningen allerede inneholder alt av det barnet trenger. 
 • Tran anbefales ikke lenger til barn det første leveåret. Ønsker dere at barnet skal innta tran, kan dere starte med tran ved 1-års alder.

Tidligere ble spedbarn fra 4 ukers alder anbefalt tilskudd av vitamin D, enten i form av tran, eller D-vitamindråper, men dette er altså ikke lenger gjeldende. Les mer om de nye anbefalingene på helsedirektoratets sider her.

 • Anbefalt dosering av D-vitamindråper er 5 dråper daglig. Dette tilsvarer ca. 10 mikrogram vitamin D, som er anbefalt inntak av D-vitamin til de aller minste (0-12 måneder).

Kilder:
Helsedirektoratet, matportalen, folkehelseinstituttet og nycomed.

Les mer: