Vitusapotek
Kosthold og ernæring

Næringsdrikker ved kreftbehandling og sår munn

Joakim fikk påvist leukemi i en alder av 19 år. Den tøffe behandlingen og de såre slimhinnene førte til at Joakim gikk raskt ned i vekt, men etter at han begynte med næringsdrikker følte han seg bedre, gikk opp i vekt og fikk mer energi i hverdagen.

Næringsdrikker ved kreftbehandling og sår munn
Profile Picture
Publisert: 30.05.2022
Sist oppdatert: 05.04.2024

Joakim fikk leukemi i en alder av 19 år. Næringsdrikker ble en god hjelp til å takle sykdommen. Etter at Joakim begynte med næringsdrikker følte han seg bedre, gikk opp i vekt og fikk mer energi i hverdagen.

Fikk sitt livs verste beskjed

I 2009 skulle Joakim (19) fra Oslo få sitt livs verste beskjed. Hverdagen bestod i å være lærling på dagtid og jobbe ekstra på Kiwi på kveldstid. Så ble han plutselig veldig sliten.

Trodde han var utbrent

-Jeg var veldig mye sliten. Jeg tenkte kanskje jeg hadde blitt utbrent i en alder av 19 år, forteller Joakim som nå er 33 år.

Fastlegen fant ikke noe uvanlig på Joakim, og han fikk flere sykemeldinger.

-Mamma var fast bestemt på at det var kyssesyken eller noe sånt. Det var hun som ba fastlegen om å ta en blodprøve av meg.

Etter flere runder med sykemeldinger fikk Joakim til slutt tatt blodprøver. Dagen før nyttårsaften ringte fastlegen og sa at han måtte melde seg på akutten på AHUS. Blodprøvene viste at Joakim hadde fått leukemi – blodkreft.

Tøff behandling

Årene som fulgte, skulle bli tøffe. Joakim måtte både gjennom kraftige cellegiftkurer og vedlikeholdsbehandling.

-Cellegiften dreper alle cellene som vokser fort, og slimhinnene er en av dem. Det gjorde at det ble veldig mye sår i munnen og dermed vanskelig å få i seg nok næring.

Næringsdrikker ble redningen

Som følge av den tøffe behandlingen og de såre slimhinnene gikk Joakim raskt ned i vekt. En ernæringsfysiolog introduserte Joakim for næringsdrikker tidlig i behandlingsforløpet.

-Jeg drakk mye næringsdrikker. De mente at hvis jeg kunne få i meg 4-5 sånne om dagen så var det den næringen jeg trengte. Jeg husker jeg prøvde flere forskjellige smaker, men Fresubin med cappuccinosmak og Fresubin med sjokoladesmak var de jeg likte best. De var også milde mot slimhinnene.

Etter at Joakim begynte med næringsdrikker følte han seg bedre, gikk opp i vekt og fikk mer energi i hverdagen.

Fikk tilbakefall

Etter hvert fikk Joakim tilbakefall. Dette førte til nye runder med kraftige cellegiftkurer, samt stamcelletransplantasjon. Behandlingene gjorde det enda vanskeligere å få i seg næring.

Da han var 23 år spurte Joakim legen som ringte hvor lenge han kom til å leve.

-Legen svarte at jeg trolig ikke ville fylle 24, og at jeg nesten garantert ikke ville bli 25 år.

Da han fikk denne beskjeden, skjønte Joakim at han ikke måtte gi opp. Han bestemte seg for å se fremover, konsentrere seg om hver dag og prøve å holde motet oppe. Han fikk god hjelp og motivasjon fra både foreldre og venner, som hyppig kom på besøk. I perioder hvor han var sår i munnen ble næringsdrikkene en fast følgesvenn.

-Cellegiften kan bare gjøre noe. Kroppen må gjøre resten. Det er jo kroppen som må sørge for at du skiller ut cellegiften og at man bygger seg opp igjen. Da trenger du næring.

Erklært frisk

I dag er Joakim 32 år og kreftfri. Han er ferdig utdannet, har fått fast jobb og er aktiv i hverdagen. Han tør å planlegge for fremtiden og neste drøm er å kjøpe seg egen leilighet sammen med samboeren.

Fakta om næringsdrikker

Næringsdrikker er medisinske næringsmidler til bruk når man grunnet sykdom eller tilstand ikke klarer å spise tilstrekkelig til å dekke næringsstoffbehovet. Næringsdrikker kan erstatte hele eller deler av matinntaket. Dersom man har kreft, har man rett til å få dekket næringsdrikker på blå resept. 

Les mer om næringsdrikker her.  

Gode råd ved sår munn etter kreftbehandling

  • Unngå juiceliknende næringsdrikker, benytt melkebaserte næringsdrikker i stedet. De er både mildere mot slimhinnene og mer næringsrike enn de juiceliknende næringsdrikkene.
  • Innta næringsdrikkene iskalde.
  • Sug på isbit før inntak.
  • Frys eventuelt næringsdrikkene til is.
  • Bruk et egnet sugerør for minst mulig kontakt med slimhinnene.

Angående sugerør, så følger disse av miljøhensyn ikke lengre flaskene. Prøv derfor å finn et sugerør av annet materiale som fungerer best for deg.


Kilde: Fresenius Kabi Norge AS, leverandør av Fresubin.

Les mer: