Vitusapotek
Kosthold og ernæring

Næringsstoffer

Næringsstoffer er viktige for kroppens vekst, funksjon og utvikling, samt for å tilføre kroppen energi. Proteiner, fett, karbohydrater, vitaminer, mineraler og sporstoffer går alle under denne samlebetegnelsen. For å få dekket de nødvendige næringsstoffene, er det viktig å ha et variert kosthold.

Næringsstoffer
Profile Picture
Publisert: 12.06.2018
farmasøyt
Jenny Tran har en master i farmasi fra Universitetet i Oslo og ble ferdig utdannet i 2019.
Sist oppdatert: 13.12.2023

Hva er næringsstoffer?

Næringsstoffer er stoffer som tas opp av kroppen og er viktige for kroppens vekst og utvikling. I tillegg er de med på å opprettholde kroppens normale funksjoner.

Det finnes to ulike grupper:

 • Energigivende næringsstoffer: Fett, proteiner og karbohydrater er næringsstoffer som gir energi. 
 • Ikke-energigivende næringsstoffer: Disse omfatter vitaminer, mineraler og sporstoffer

I tillegg til disse, blir også vann og oksygen regnet som kroppens aller viktigste næringsstoffer. Vann er blant annet viktig for transport av næringsstoffene i kroppen.

Kilder til næringsstoffer

Vi får tilført næringsstoffer gjennom mat og drikke. Det er derfor viktig at man har et variert kosthold slik at man får i seg alle de nødvendige næringsstoffene. 

 • Karbohydrater – Her inngår blant annet sukker, stivelse og kostfiber. Sukker og stivelse er viktig for energi, mens kostfiber er viktig for fordøyelsen. Viktige kilder til karbohydrater er blant annet grove kornvarer, grønnsaker, poteter, frukt og bær.
 • Proteiner – Viktige for kroppens vekst og utvikling, produksjon av hormoner og enzymer, og reparerer celler og vev. Består av aminosyrer. Gode kilder til proteiner er blant annet fisk, kjøtt, melk, ost, egg og kornvarer. 
 • Fett – Vi deler fett inn i mettet og umettet fett. Mettet fett finnes i blant annet smør, helmelk, ost og rødt kjøtt. Umettet fett finnes i blant annet fet fisk, tran, olivenolje, nøtter og avokado. For å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer bør man ikke få for mye mettet fett. Det er helsefremmende å erstatte mettet fett med umettet fett.
 • A-vitamin – Nødvendig for øyets funksjon, men også for vekst, utvikling og for å styrke immunforsvaret. Viktige kilder til A-vitamin er blant annet fet fisk, tran, gulrøtter og andre grønnsaker.
 • B-vitamin – Viktig for forbrenning, konsentrasjonsevne, hår- og neglvekst og omsetning av karbohydrater, fett og proteiner. B-vitamin finnes i melk, fullkorn, fisk, egg, grønne grønnsaker og kjøtt.
 • C-vitamin – Antioksidant. Nødvendig for celler og vev og opptak av jern. C-vitamin finnes i sitrusfrukter, frukt, bær, grønnsaker og poteter.
 • D-vitamin – Viktig for skjelett og tenner og for at kroppen skal kunne utnytte kalsium. Vitamin-D finnes i fet fisk, tran, melk og margarin. Man får også vitamin-D fra sollys.
 • Mineraler – Kalsium, jern, jod, fosfor/fosfat, selen og sink er viktige mineraler som ikke dannes i kroppen, men fås gjennom kosten. Viktige kilder til nødvendige mineraler er melk, kjøtt, fisk, egg, frukt, bær, grønnsaker og nøtter.

Gode råd

 • Personer som ikke har et variert kosthold eller har et lavt energiinntak bør vurdere å ta multivitamin-mineraltilskudd for å dekke de nødvendige næringsstoffene.
 • Personer som spiser mindre enn 200 gram fisk i uken, anbefales å ta omega-3 tilskudd eller tran for å dekke de nødvendige fettsyrene som kroppen ikke lager selv.

Kilder: Helsenorge, Store norske leksikon

Les mer: