Vitusapotek
Kosthold og ernæring

Viktige næringsstoffer for deg som er gravid

Behovet for næringsstoffer øker under graviditet, og et variert kosthold bestående av grønnsaker, fullkorn, sunne fettstoffer og magre proteinkilder er anbefalt. I tillegg bør du ta et tilskudd av folat så tidlig som mulig, gjerne allerede fra du planlegger å bli gravid. Det kan også være utfordrende å sikre tilstrekkelig inntak av andre næringsstoffer kun gjennom kosten, og et komplett kosttilskudd for gravide kan være et godt supplement til et sunt kosthold.

Gravid kvinne former hendene til et hjerte på magen, mens partner står bak henne og holder hendene under magen hennes
Profile Picture
Publisert: 03.01.2024
Sist oppdatert: 07.05.2024

Riktig kosthold under svangerskapet

Under graviditet øker behovet for essensielle næringsstoffer betydelig, og det kan være en utfordring å sikre tilstrekkelig inntak. Å tilfredsstille kroppens behov for disse næringsstoffene er kritisk for å støtte både mors helse og den optimale utviklingen av det voksende fosteret. Et variert kosthold bestående av frukt, grønnsaker, fullkorn, magre proteinkilder og sunne fettstoffer er viktig for å oppnå tilstrekkelig inntak av nødvendige næringsstoffer.

Kosttilskudd kan være et verdifult tillegg til et sunt kosthold, og de kan bidra til å fylle eventuelle ernæringsmessige hull og sikre optimalt inntak av spesifikke næringsstoffer. Blant disse næringsstoffene er folat, jod og Omega-3 fettsyrer spesielt viktige under graviditeten.

Folat, jod og Omega-3

Folat spiller en avgjørende rolle i produksjonen av nye celler og er nødvendig for normal vekst og utvikling av fosteret. Det er sterkt anbefalt å starte tilskudd av folat så snart graviditeten planlegges og fortsette gjennom svangerskapet for å redusere risikoen for nevralrørsdefekter og ryggmargsbrokk hos barnet.

Jod støtter skjoldbruskkjertelens funksjon, som er avgjørende for barnets nervesystemutvikling. Gravide kvinner bør sørge for tilstrekkelig inntak av jod gjennom kosttilskudd eller matvarer rike på dette næringsstoffet. Mager fisk, som torsk, er en god kilde til jod. I tillegg er melk og meieriprodukter rike på jod, grunnet tilsetning av mineraler i kraftforet til melkekyr. Det kan imidlertid være utfordrende å dekke dagsbehovet for jod under graviditet, da det eksempelvis må inntas 6dl melk daglig i tillegg til at man spiser hvit fisk 2-3 ganger per uke. Kosttilskudd som inneholder jod er derfor et godt alternativ dersom man ikke får dekket dagsbehovet via kosten.

Omega-3 fettsyrer spiller en avgjørende rolle i fostrets utvikling, spesielt for hjerne- og øyeutviklingen. Denne næringsstoffgruppen er kjent for å være en viktig byggestein for fostrets voksende hjerne og bidrar til utviklingen av et sunt synssystem. Å sikre tilstrekkelig tilførsel av Omega-3 under svangerskapet er viktig for å støtte barnets utvikling.

Lifeline Care Gravid

Lifeline Care Gravid er et komplett kosttilskudd for gravide, og sikrer tilførsel av viktige næringsstoffer for mor og barnet i magen. Kosttilskuddet bidrar til normal utvikling og vekst av barnet, og dekker samtidig næringsbehovet til mor. Lifeline Care Gravid inneholder helsemyndighetens ernæringsanbefalinger for gravide kvinner, og brukes gjennom hele svangerskapet.

Lifeline Care Ammende

Lifeline Care Ammende er utviklet for neste fase etter fødselen, barseltiden. Produktet kan brukes uavhengig av om man ammer eller ikke, men er spesielt utviklet for å dekke det økte næringsbehovet amming medfører. Viste du at anbefalingene for flere næringsstoffer er høyere for ammende enn under svangerskapet? Lifeline Care Ammende sørger for at det økte behovet for næringsstoffer dekkes og støtter det diende barnets videre utvikling.

Lifeline Care Barn

Lifeline Care Barn dekker barnets behov for både D-vitamin og Omega-3, og er utviklet for barn under 3 år. Fiskeoljen i dette produktet har et høyt innhold av DHA, som er viktig for videre utvikling og opprettholdelse av normal syns- og hjernefunksjon. Dersom barnet er under 1 år, og helt eller delvis får morsmelkerstatning, bør lege eller helsestasjon konfereres før bruk. Dette for å sikre at mengden D-vitamin som inntas som kosttilskudd er tilpasset og for å forhindre overdosering.

 

Kilder: Leverandør, FHI

Les mer: