Vitusapotek
Livsstil

Forebygging av idrettskader

Mange skader som oppstår i forbindelse med trening kan forebygges. Oppvarming, styrketrening, uttøyning og spesiell oppmerksomhet på trening av mage og rygg bidrar til å forebygge treningsskader.

Forebygging av idrettskader
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 06.12.2022

Lytt til kroppen!

Når kroppen belastes over og forbi terskelen blir den ekstra utsatt for slitasje og skader. Lytt derfor godt til kroppens signaler, og ikke press deg selv for hardt. Vær spesielt oppmerksom på dette hvis du vil trene i perioder når du ikke føler deg helt på topp.

Oppvarming

Det aller viktigste er å alltid varme opp før trening. Bruk av riktig utstyr og fottøy er også svært viktig for å unngå belastningsskader. Oppvarming i form av for eksempel gange eller jogging får i gang blodsirkulasjonen og øker temperaturen i kroppen. Dette gjør at musklene tåler mer og reagerer raskere, slik kan man letter motstå rykk og bevegelser som ellers kunne gitt skade. Fokuser på å varme opp de store muskelgruppene.

Uttøyning etter oppvarming

Etter oppvarmingen kan det være lurt å tøye ut. Tøy ut muskelgrupper som er viktige for den formen trening du skal bedrive. Hensikten med en uttøyning etter oppvarming er å forberede kroppen på treningsøkten, redusere spenningen i muskulaturen og tøye leddene slik at de kan nå sitt maksimale leddutslag når du trener. Dette kan også gi økt utbytte av treningen.

Styrketrening

Lett styrketrening vil bidra til å forebygge skader, fordi styrke gir motstandskraft mot strekk, støt og slag. Baksiden av lårene, mage/bukmuskulatur og ryggmuskulatur er muskelgrupper det er viktig å trene jevnlig.

Uttøyning etter trening

Etter selve treningsøkten kan uttøyning av musklene redusere følelsen av å være stiv og støl. Fokuser på muskelgrupper som har vært mest aktive under treningen. Bevegelighetstrening, en form for uttøyning som gjøres for å øke leddutslag og bli mykere har en positiv effekt mot treningsskader.

Hvis treningsskader skulle oppstå kan du lese her om behandling av treningsskader.

Kilder:
Norsk helseinformatikk, Store norske leksikon, I FORM

Les mer: