Vitusapotek
Livsstil

Kle deg riktig for utetrening i kulden

Er du godt og riktig kledd, er det ingenting som er bedre enn utetrening, også i kulden om vinteren.

Kle deg riktig for utetrening i kulden
Profile Picture
Publisert: 30.11.2020
Sist oppdatert: 27.11.2023

Et generelt råd når du skal kle deg for utetrening, er å heller ha på deg to til tre tynne lag med klær, enn ett tykt som gjør det vanskeligere å bevege seg.

Her får du flere gode tips til hvordan du bør kle deg når det er kaldt slik at du får mest mulig ut av utetreningen i vinter.

Husk lue og hals ved utetrening

Visste du at hjernen alltid må ha en temperatur på 37 grader? 

Hvis den ikke har det, tar kroppen noen prioriteringer som innebærer at «mindre nødvendige» kroppsdeler, slik som armer og ben, må avgi varme til hjernen. 

Så derfor: Ha på deg lue og hals, eventuelt en buff eller skjerf som avgir fuktighet, men holder hodet varmt. Plaggene kan være i teknisk materiale eller ull, for våre ull plagg her. 

Har du en buff eller hals i kombinasjon med lue, kan du trekke den opp slik at mer av huden i ansiktet får beskyttelse.

Overdeler som holder deg tørr

Det er viktig å holde seg både tørr og varm. Innerst mot huden bør du derfor ha en langermet overdel som transporterer svetten vekk fra kroppen. Et ullplagg som ikke klør, fungerer fint. Også et eventuelt mellomlag bør kunne transportere bort svette.

Ytterst kan en løpejakke være bra. Den skal slippe ut varme og fuktighet og samtidig gi beskyttelse mot vær og vind.

Undertøy som får bort fuktighet

Også undertøyet du bruker ved utetrening i kulden, bør transportere bort fuktighet fra huden slik at du ikke blir unødvendig kald. Du finner slikt undertøy hos sportsbutikker og en del klesforretninger.

Tights og treningsbukser til vinterbruk

Skal du trene mye ute, for eksempel løpe i kulden, kan en vintertreningstights med ekstra beskyttelse spesielt på lår, være bra. Tights og treningsbukser bør også ha god utlufting av svette og varme. 

Har du ikke tights til vinterbruk, kan du kle deg i to lag: En lett longs/superundertøy som frakter bort svette innerst, og et vindtett og ikke helt tettsittende plagg ytterst.

Hold hendene varme under trening

Som regel holder det med et par løpehansker, men fryser du ofte på hendene, kan du putte på deg et par votter utenpå, eller kun bruke votter. De holder som regel hendene varmere enn hva hansker eller vanter gjør.

Ull på føttene

Gå for sokker som frakter bort fuktighet og holder føttene varme, gjerne tynne ullsokker, se ullsokker og ullplagg her. Unngå bomull som blir vått og kaldt.

Bruk helst joggesko som holder føttene tørre og som har en såle som gir godt grep på vinterføre. Er det veldig glatt, kan du prøve løpebrodder fra Nordic Grip som gir deg et godt fraspark på is og glatt føre. Løpebroddene er laget for bruk på ulike typer underlag, både løs og hard snø, is og asfalt.

Tren inne i sprengkulde 

Når gradestokken kryper under 15 minus, bør du droppe løpeturen. Det vil irritere luftveiene og dessuten gi dårlig treningseffekt. Legg heller treningen innendørs på dager med sprengkulde.

Tren med refleks i vintermørket

Bruk refleks på både sko og klær når du trener i mørket, så du synes godt både fra siden, bakfra og forfra.

Mye treningsklær har reflekser printet eller sydd på plagget, men husk at effekten av refleksene kan bli svekket etter tid og med mange klesvasker. Refleksbånd er både enkelt å ta på og av. Fest gjerne ett bånd på hver arm og rundt hver ankel, og/eller bruk refleksvest. Se vårt utvalg av refleksbånd, refleksvest og reflekseler her. 

Beskytt huden ved utetrening i kulde

Armer, ben, hender, føtter og hode får beskyttelse av klær og sko når du trener ute i kulden, men ansiktet er det ikke så lett å beskytte.

Bruker du en buff eller hals og trekker den over hake og en del av kinnene, pluss dekker pannen med lua. får mye av ansiktshuden god beskyttelse mot kuldegradene. Men hos Vitusapotek har vi flere produkter som kan smøres på slik at all ansiktshud får beskyttelse når du trener ute i kaldt vær.

Sørg for å gi leppene en beskyttende leppepomade, for eksempel La Roche-Posay Cicaplast Balm B5 som er god for sprukne og tørre lepper, men som også inneholder karitesmør og kildevann som virker beskyttende.

På nese og kinnbena kan det være lurt å stryke over et lag med kuldekrem som gir hudbarrieren ekstra beskyttelse mot vind og kulde, se vårt utvalg av kuldekrem her. 

Les mer: