Vitusapotek
Medisin

Frikort

Frikort dekker blant annet egenandelene for medisiner og medisinsk utstyr på blå resept, legekonsultasjoner og behandling ved poliklinikk(sykehus). Frikort som er mottatt digitalt, registreres automatisk på apoteket.

Frikort
Profile Picture
Publisert: 10.10.2016
Sist oppdatert: 03.01.2024

Frikort

Betaler du mer enn 3165 kroner i egenandeler i 2024, vil du automatisk motta frikort. Frikort er en dokumentasjon på at du er fritatt fra å betale egenandeler hos lege og for medisiner på blå resept.

Tidligere mottok alle frikort på papir i posten. Helfo har nå sluttet å sende frikort per post til digitale brukere. Dersom du kun får frikortet ditt digitalt, kan du logge deg inn på Helsenorge.no og videre til tjenesten "Frikort og egenandeler" her.  Frikort som er mottatt digitalt blir automatisk registrert på apoteket.

Et frikort gjelder for inneværende kalenderår. Det vil si at dersom du mottar frikort, slipper du å betale egenandeler for resten av kalenderåret. For noen medisiner finnes det likeverdige alternativer, også kalt synonympreparater. Dersom du ikke godtar likeverdig bytte kan du måtte betale prisdifferensen mellom medisinene. 

Tidligere fantes det to ulike frikortordninger i Norge. Egenandelstak 1 var blant annet for medisiner og legetjenester, mens egenandelstak 2 var blant annet for fysioterapi. Denne løsningen er avviklet, og i dag finnes det kun en felles frikortordning med et felles egenandelstak.

Les mer om frikort på helsenorge.no her.