Vitusapotek
Medisin

Smertestillende og febernedsettende

Reseptfrie legemidler mot feber og smerte må brukes riktig for å sikre god effekt og for å unngå uheldige bivirkninger. Det finnes flere typer reseptfrie smertestillende og febernedsettende medisiner, både til barn og voksne. Vi hjelper deg med å velge riktig medisin til ditt behov.

Smertestillende og febernedsettende
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 03.01.2023

Reseptfrie smertestillende og febernedsettende

Reseptfrie smertestillende og febernedsettende legemidler kan grovt sett deles inn i to hovedgrupper.

Reseptfrie smertestillende og febernedsettende legemidler kan grovt sett deles inn i to hovedgrupper. - See more at: http://www.vitusapotek.no/Sykdom-og-plager/Smerte/Reseptfrie-smertestillende-medisiner/#sthash.Xnp8y6Io.dpuf

Paracetamol-preparater: Førstevalget ved behov for febernedsettende og smertestillende medisin. Innenfor anbefalt dosering tolereres paracetamol godt av de fleste og har få bivirkninger.

NSAIDs: NSAIDs er forkortelse for ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler, og er en gruppe virkestoffer (ibuprofen, naproksen, diklofenak og acetylsalisylsyre er de som fås uten resept) som virker betennelsesdempende i tillegg til å være febernedsettende og smertestillende. Det er flere bivirkninger og forsiktighetsregler forbundet med NSAIDs enn for paracetamol.
 

NB! Husk at du alltid må lese paknigsvedlegget nøye før bruk. Følg alltid den anbefalte doseringen og spør om råd på apoteket eller hos lege før du kombinerer ulike medisiner. 

Smertestillende og febernedsettende, anbefalte produkter

Leddsmerter?

Flexiloges tabletter med djevelekstrakt er et tradisjonelt, plantebasert legemiddel til lindring av smerter ved mild leddslitasje og artrose. Brukes ved slitasjegikt og symptomer som leddsmerter, leddstivhet, hevelse og rødhet i leddene. 

Hvilke typer smertestillende finnes?

Mange virkestoffer finnes i ulike legemiddelformer. Velg en legemiddelform som passer ditt behov. Er smaken viktigst, eller er rask effekt det viktigste?

  Fordeler Ulemper
Tabletter Lite smak. Lite egnet ved svelgeproblemer eller til små barn. Må ha vann tilgjengelig.
Hurtig-oppløsende tabletter Virker raskere enn vanlige tabletter. Høyt innhold av natrium*. 
Lite egnet ved svelgeproblemer eller til små barn. Må ha vann tilgjengelig.
Kapsler med flytende innhold Rask igangsettende effekt. Lite egnet ved svelgeproblemer eller til små barn. Kan ikke deles og må svelges hele. Må ha vann tilgjengelig.
Mikstur

Rask igangsettende effekt. Unngår eventuelle problemer med å svelge kapsler/tabletter.

Smaken på miksturen.
Bruse-
tabletter

Rask igangsettende effekt. Unngår eventuelle problemer med å svelge kapsler/tabletter.

Høyt innhold av natrium*. Avhengig av å like smaken. Må ha vann tilgjengelig.
Smeltetabletter

Rask igangsettende effekt. Tas uten vann.

Avhengig av å like smaken.
Granulat (små korn i doseposer)

Rask igangsettende effekt. Tas uten vann.

Avhengig av å like smaken.
Stikkpiller

Velegnet til små barn.

Noen synes det er ubehagelig å ta stikkpiller. Variabelt og uforutsigbart opptak av legemiddelet. Egner seg dårlig til behandling av akutte smerter.

Gel Påsmøres lokale områder der smertene er. Bør ikke sole hud som er påsmørt gel.
Plaster Påsettes det lokale området der smertene er.

Må ikke brukes på skadet hud. Ved smerter på flere områder kan kun ett område behandles av gangen. Bør ikke sole hud der plasteret har vært påført rett etter fjerning av plasteret.

Inneholder mye natrium (salt) og bør derfor ikke brukes over lang tid. Personer som skal være forsiktig med saltinntaket bør unngå disse. Forsiktighet skal utvises av personer med høyt blodtrykk, nedsatt hjerte- og/eller nyrefunksjon.   

Forsiktighetsregler og utsatte grupper

Det er knyttet forsiktighetsregler til mange legemidler. Les derfor alltid gjennom pakningsvedlegget før du tar i bruk en medisin. Under finner du enkelte grupper som bør utvise ekstra forsiktighet ved bruk av reseptfrie smertestillende og febernedsettende medisiner.

Gravid
Gravide bør alltid rådføre seg med apotek eller lege før bruk av medisiner. Husk at det også gjelder ved bruk av legemiddelformer som nesespray, kremer og øyedråper. Er du gravid og har behov for smertestillende eller febernedsettende er paracetamol førstevalget. Behandlingen bør være så kort som mulig og i laveste effektive dose. Har du behov for behandling mer enn 1 uke bør lege kontaktes. Gravide skal ikke bruke NSAIDs.

Planlegger graviditet
NSAIDs kan nedsette sannsynligheten for å bli gravid, spesielt ved regelmessig bruk over tid. Du bør derfor ikke bruke NSAIDs dersom du planlegger å bli gravid. Bruker du allerede NSAIDs fast etter avtale med lege, bør du ta dette opp med legen din dersom du planlegger å bli gravid.

Ammende
Det er lite sannsynlig at paracetamol, ibuprofen, naproksen og acetylsalisylsyre påvirker barn som blir ammet. Fenazon+koffein og paracetamol+koffein bør ikke brukes under amming.

Astma
NSAIDs kan utløse astmaanfall, og er derfor ikke anbefalt dersom du har astma. Medisiner med paracetamol kan benyttes.

Magesår
NSAIDs bør ikke brukes dersom du har magesår.

Blodfortynnende medisiner 
Bruk av NSAIDs sammen med Marevan eller andre blodfortynnende medisiner øker faren for blødninger, og bør derfor ikke kombineres. Snakk alltid med lege om hvilke smertestillende som kan benyttes hvis du bruker blodfortynnende medisiner.

Paracetamol og marevan kan brukes i kombinasjon for en kort periode, men ved høye doser eller langvarig bruk kan også paracetamol påvirke blødningstendensen/INR.

Bruk av NSAIDs sammen med det blodfortynnende legemiddelet Albyl-E (acetlysalisylsyre) kan gi økt risiko for magesår og blødning. Kombinasjonen bør unngås. Paracetamol kan trygt brukes i kombinasjon med Albyl-E.

Nyresvikt eller leversvikt 
Ved nyresvikt eller leversvikt bør du ikke bruke reseptfrie medisiner mot feber og smerte. Kontakt lege dersom du har behov for slik type medisin.

Hjertesvikt 
NSAIDs bør ikke brukes ved hjertesvikt. Medisiner med paracetamol kan vanligvis brukes i stedet.

Risiko for hjerte- og karsykdom
Tabletter og kapsler med diklofenak bør ikke brukes av personer med risiko for hjerte- og karsykdommer (f.eks. personer med høyt blodtrykk, høyt kolesterol, diabetes og personer som røyker). Tabletter og kapsler inneholdende diklofenak (Voltarol), er derfor ikke å få kjøpt i apotek uten resept lenger. 

Alkohol 
Reseptfrie medisiner mot feber og smerte bør ikke kombineres med alkohol.

Fedmeopererte 
Bør ikke bruke NSAIDs da slik bruk er forbundet med økt risiko for magesår.

Når bør du kontakte lege for smertestillende og febernedsettende medisin?

  • Ved kraftige smerter.
  • Ved feber over 40 °C eller ved feber i mer enn 3-5 dager.
  • Ved feberkramper eller feber hos barn under 3 måneder.
  • Ved mistanke om hjernehinnebetennelse.
  • Ved svært svekket allmenntilstand.
  • Dersom du har behov for medisiner mot smerte/feber over lengre tid.


Kilder: Apotekforeningen, Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, Felleskatalogen, RELIS og Statens legemiddelverk.

Les mer: