Vitusapotek
Reise

Ferieapoteket

Vær forberedt på det meste og pakk med ferieapoteket på ferie og reise. Du finner alt du trenger hos Vitusapotek.

Ferieapoteket
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
farmasøyt
Madeleine Nygård Stokvik har jobbet som farmasøyt siden 2009 og har mange års erfaring med kundeveiledning i apotek. Hun er nå en av våre faste skribenter, og brenner for å gi våre kunder gode råd og tips på nett. 
Sist oppdatert: 12.06.2024

Et velfylt ferieapotek kan bidra til å redde ferien din. Her finner du gode tips til hva et ferieapotek bør inneholde. Her kan du handle det du trenger til reiseapoteket. 

Smertestillende og febernedsettende midler

Smertestillende og febernedsettende er lurt å ha med når du er på ferie. Smerter eller feber kan dukke opp når du minst venter det, så det er best å være forberedt. Reiser du med barn? Da bør du i tillegg ha med smertestillende og febernedsettende legemidler tilpasset barnets kroppsvekt og alder.

Febertermometer 

Ved mistanke om feber, er det nyttig å ha en febermåler tilgjengelig. Høy feber kan være et tegn på infeksjon eller annen sykdom, og å overvåke kroppstemperaturen kan være viktig ved behov for å oppsøke medisinsk hjelp på ferie.

Gnagsårplaster

Planlegger du å gå mye i ferien? Et vondt gnagsår kan sette stopper for turer og andre aktiviteter. Husk å ta med gnagsårplaster på ferie, så kan du lindre ubehag og smerter umiddelbart dersom du skulle få gnagsår.

Sårbehandlingsprodukter

Ved skrubbsår, rifter og kutt er sårbehandling viktig for å forebygge infeksjoner. Ha også med deg et lite utvalg av plaster og kompresser i ulike størrelser.

Flåttfjerner

Om du skal oppholde deg i områder med mye flått, er det lurt å ta noen forhåndsregler. Om du blir bitt av flått, er det viktig å fjerne denne så raskt som mulig med en flåttfjerner.

Myggmidler

Mygg er mest aktive på kveld- og nattestid, og kan ødelegge en ellers hyggelig sommerkveld. For å forebygge myggstikk kan du bruke et myggmiddel. Myggmiddelet vil dessuten også beskytte deg mot flått.

Solkrem

Det er viktig å ha med solkrem på ferie, spesielt om du skal til varmere strøk. Sørg for å smøre deg regelmessig og velg en solkrem med tilstrekkelig solfaktor. Vi anbefaler SPF 30 eller høyere.

Aloe-Vera gel og aftersun

En kjølende aftersun påsmøres etter en dag i solen, og bidrar til å gjenopprette fuktigheten i huden. Aloe- Vera gel kan i tillegg til å brukes som aftersun, lindre solbrent hud, insektsstikk og utslett.

Kløestillende/lokalbedøvende krem

Har du fått insektbitt- eller stikk, blitt brent av brennmanet eller brennesle? En kløestillende eller lokalbedøvende krem kan påsmøres for å lindre kløe og svie.

Reisesyketabletter/ akupressurarmbånd som forebygger reisesyke

Det er enklere å forebygge reisesyke, enn å behandle når den først har oppstått. Reisesyketabletter virker forebyggende ved å hemme balansesenteret og har i tillegg kvalmedempende effekt. Et akupressurarmbånd virker ved å stimulere et akupunkturpunkt som er kjent å forhindre og redusere kvalme.

Nesedråper/spray

Forkjølet kan du bli hele året, og mange opplever å bli forkjølet når de er på ferie. Tett og rennende nese kan bidra til å gjøre forkjølelsen ekstra slitsom, og da kan en nesespray hjelpe. Vi anbefaler at du alltid skyller med saltvann først.

Midler mot diaré og forstoppelse

Magetrøbbel på ferie er dessverre vanlig, spesielt når du reiser til nye steder. Hygienestandarden kan variere veldig, og alt ifra drikkevannskvalitet til håndhygiene og tilberedningsmetoder, kan påvirke risikoen for magetrøbbel. Midler mot diaré og forstoppelse er derfor lurt å ha med på reise.

Væskeerstatning

Dehydrering kan potensielt være farlig, og ved diaré eller oppkast er det viktig å passe på at man får i seg tilstrekkelig væske. Ved trening eller veldig varmt klima, er det også høyere risiko for å bli dehydrert. Væskeerstatning tilfører kroppen væske og salter.

Desinfiserende servietter/gel

Rene hender er viktig for å forebygge sykdom. En god håndvask er absolutt det beste, men om du ikke har såpe og vann tilgjengelig, kan hånddesinfeksjon være et alternativ.

Ørepropper

De aller fleste av oss har opplevd å få søvnen forstyrret av støy på reise. Enten du forsøker å sove på fly, tog eller hotell. Ørepropper tar liten plass i bagasjen, men kan utgjøre en stor forskjell dersom du trenger litt etterlengtet hvile og ønsker å minimere støy.

Produkter i reisestørrelser

Det er ofte mye man skal ha med seg på ferie, og produkter i reisestørrelser er genialt når du vil spare plass. Dessuten kan du ta med deg disse i håndbagasjen på flyturer.

Støttestrømper

Enten du skal gå mye eller sitte stille over lengre perioder, for eksempel på flytur, kan støttestrømper anbefales for å forebygge ubehag. Støttestrømper bedrer blodsirkulasjonen og redusere hevelse i beina.

Jodix jodtabletter

Enkelte grupper er anbefalt å ha jodtabletter i beredskap, og Jodix er et beskyttende tiltak dersom en atomulykke skulle inntreffe. Ha med Jodix på reise, enten du skal på hytta eller til utlandet, så er du forberedt om myndighetene skulle varsle om at tablettene skal tas.

Les mer om jodtabletter ved atomulykke her.

Les mer: