Vitusapotek
Reise

Reise med barn

Reise og ferie med hele familien er kvalitetstid for alle. Dessverre er ikke ferie noen hindring for sykdommer og plager. Reiser du med små barn kan det være lurt å sette sammen et litt annerledes ferieapotek enn dersom reisefølget bare består av voksne. Vær forberedt på «alle tenkelige» situasjoner og ta heller med litt for mye enn for lite.

Smilende familie med mor, far og to barn på bilferie. De tar en pause i bagasjerommet ved en innsjø.
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 29.05.2024

Reisesyke

Barn over 6 år kan bruke Postafen (reseptfritt legemiddel) mot reisesyke. Postafen skal tas 1-2 timer før avreise, for å forebygge symptomene på reisesyke. 

Det finnes også akupressurbånd som kan brukes mot reisesyke hos barn. Det er et elastisk armbånd med en "gummikule" som plasseres like under håndleddet. Gummikulen stimulerer et akupunkturpunkt som er kjent å forhindre og redusere kvalme. For flere råd og tips mot reisesyke klikk her.

Barn med diaré og oppkast

Barn som får diaré og/eller oppkast blir lettere dehydrerte enn voksne. Er det i tillegg varmt kan dehydreringen skje enda raskere.

Gode råd mot diaré og oppkast

Gi barnet drikke. Det viktigste tiltaket er å motvirke væsketapet. Jo mindre barnet er, jo mindre skal det til før barnet blir dehydrert. Kroppen mister også viktige salter og sukker, og det er viktig å erstatte dette tapet.

  • GEM pulver  eller Resorb brusetabletter brukes til å erstatte væsketap. GEM og Resorb sikrer at man får i seg riktige mengde salter og sukker i tillegg til væske, og kan være lurt å ha med seg i ferieapoteket.
  • Barn som fremdeles ammes/får morsmelkerstatning bør fortsatt få dette, i tillegg til annen eventuell annen drikke
  • Ikke gi barna brus. Brus inneholder mye sukker og lite salter, og er ikke optimalt for å forhindre væsketap

Gi mat igjen så snart som mulig. Når barnet har fått i seg tilstrekkelig væske i 4. - 6. timer kan barnet med fordel få vanlig mat igjen. 

Hvor mye væske trenger barnet? Generelt kan vi si at jo mer væske, jo bedre, og at det er bedre å drikke noe enn ingenting. Minimum væskeinntak bør være:

  • Barn under 1 år: 1 desiliter væske per kilo kroppsvekt per døgn
  • Barn over 1 år: 0,5 - 1 desiliter væske per kilo kroppsvekt per døgn

En grei pekepinn på at barnet ditt får i seg nok væske, er at barnet tisser hver 3. - 4. time.

Solkrem til barn

Barn trenger ofte noe høyere solfaktor enn voksne. Barn er mye ute og behov for god solbeskyttelse er viktig. 

Sol-beskyttelse

Bruk og tips

Produkter

Sollotion

Lett å fordele, trekker raskt inn i huden. Ekstra vannresistent.

Eucerin Sun Kids Dry Touch SPF50+

A-Derma Protect Kids Lotion SPF50+

Cosmica Sun Kids Lotion SPF 50+

Solspray

Til sensitiv hud. Lett å fordele, trekker raskt inn i huden og gir godt med fuktighet.

Cosmica Sun Kids Solspray F30

Avène Sun solspray barn SPF 50+

A-Derma Protect solspray barn SPF 50+

Solkrem med farge

Gjør det lett å se hvor man har smurt barna.

Cosmica Sun Kids Sensitive Cream SPF30

Solbriller til barn

Husk også på å ta med solbriller til barna, barns øyne er mer utsatt for UV-stråler enn voksnes øyne. I nettbutikken vår har vi flere solbriller til barn.

Barn med feber 

Får barn feber når man er på ferie er det lett å bli bekymret. Et godt tips er å ha et febertermometer i ferieapoteket. Da kan du lett finne ut om barnet har feber eller ikke og hvor mye feber barnet eventuelt har.

Paracetamol (pinex) i en medisinform som er enkel å få i barnet er også lurt å ta med seg. Stikkpiller, mikstur, smeltetabletter eller granulat er velegnede medisinformer til små barn. 

Insekter og barn

Husk myggnetting til barnevognen også i ferien, da holder du små plageånder unna barnet. Midler mot insekter til bruk på huden skal generelt ikke brukes av barn under tre år. Et alternativ til barn under tre år kan være midler mot insekter som skal brukes på klær.

Dersom man blir stukket kan aloe-vera eller Xylocain (kløestillende salve) være kjekt å ha.

Plaster til barn

Plaster til barn er viktig å ha med. Ofte kan motivet være avgjørende for "effekten". Vitusapotek har plaster til barn med mange morsomme motiver. 

Reisevaksiner

Finn ut hvilke vaksiner som er anbefalt til ditt reisemål ved å ta kontakt med din lege. Vær ute i god tid med å sjekke vaksineanbefalingene, så du rekker å få full beskyttelse før avreise. 

Reisevaksiner kan du nå få satt i de aller fleste Vitusapotek. Les mer om vaksinasjon i apotek her og reisevaksinasjon her.

Sjekkliste for reise med barn


Kilde: Norsk helseinformatikk for helsepersonell

Les mer: