Vitusapotek
Reise

Reisesyke

Reisesyke er kvalme og uvelhet som enkelte opplever på reise med bil, båt, tog eller fly. Reisesyke er lettere å forebygge enn å behandle. Enkle råd kan redusere reisesyke.

Liten jente sitter i bilstol og holder seg for munnen mens hun holder på å kaste opp
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 30.11.2023 av Madeleine Nygård Stokvik

Hva er reisesyke?

Reisesyke er ubehag i forbindelse med reise (transport/bevegelse). Noen opplever kun en mild uvelhetsfølelse, mens andre opplever kvalme, oppkast, uvhelhet, blekhet og hjertebank. Reisesyke er ikke farlig, men kan være svært ubehagelig.

Reisesyke kan også utløses i virituelle omgivelser. Da er kroppen i ro, men synsfeltet er i stor bevegelse. Dette kalles "cyber-kvalme".

Årsaker til reisesyke

Reisesyke skyldes antageligvis at de signalene man får fra balanseorganet i det indre øret og det man ser ikke stemmer overens med hverandre. I tillegg kan sanseinntrykk som lukt, syn, hørsel og smak forverre kvalme og uvelhet. På samme måte kan angst eller negative forventninger forsterke reisesyken. Et typisk eksempel på sistnevnte er barn som kaster opp før de har satt seg i bilen.

Gode råd mot reisesyke

 • Prøv å sette blikket på et stabilt punkt, for eksempel langt fram på veien hvis du sitter i bil eller på horisonten hvis du er i båt.
 • Sett deg i fartsretningen.
 • Unngå lesing eller andre aktiviteter under reisen, dette kan forsterke konflikten mellom bevegelse og syn.
 • Sørg for frisk luft.
 • Ikke spis for mye før reisen, men reis heller ikke på tom mage.
 • Unngå klær som strammer over mage eller hals.
 • Unngå sterke lukter.
 • For mange oppleves reisesyke bedre når man ligger
 • Sitt langt fram i bilen/bussen og følg med på veien.
 • Sitt over eller ved vingene på fly, her er bevegelsene minst.
 • Sitt midt i båten, der er det minst bevegelse.

Behandling av reisesyke

Reisesyke er vanskeligere å behandle enn å forebygge, så forebyggende behandling er best. Gjentagelse av situasjoner der man blir reisesyk fører ofte til tilvenning etter hvert og bedring av reisesyke på sikt. Medisiner mot reisesyke kan være med å forsinke en slik tilvenning.

Reisesyketabletter

Reisesyketabletter fås kjøpt reseptfritt på apoteket. De virker forebyggende ved å hemme balansesenteret og har i tillegg kvalmedempende effekt. Reisesyketabletter skal tas før reisen.

Reisesyketabletter kan gjøre deg trøtt og døsig, og skal derfor ikke brukes av noen som skal være sjåfør. Samtidig inntak av alkohol og reisesyketabletter bør unngås.

 

Postafen

Marzine

Virkestoff

Meklozin        

Syklizin

Virketid

12-24 timer

6-8 timer

Tid før effekt

1-2 timer

1-2 timer

Voksne og barn over 12 år

Ja Ja

Barn 6-12 år

Ja, ½ tablett *

I samråd med lege

Barn 1-5 år

I samråd med lege

I samråd med lege

Gravide og ammende

I samråd med lege

 I samråd med lege

* Ny dose (½ tablett) kan gis etter 12 timer.

Ingefær

Ingefær brukes mot lett kvalme og reisesyke. Ingefær har vært brukt i kinesisk folkemedisin i mange hundre år og kan være et fint alternativ til reisesyketabletter. Gravide bør rådføre seg med lege før bruk.

Akupressurarmbånd

Akupressurarmbånd er et elastisk armbånd med en "gummikule" som plasseres like under håndleddet. Gummikulen stimulerer et akupunkturpunkt som er kjent å forhindre og redusere kvalme. Akupressurarmbånd er uten bivirkninger, og kan brukes av både voksne, barn og gravide. Båndet kan tas på før eller underveis på reisen.

Reseptpliktige alternativer

For de som er svært plaget med reisesyke, finnes det reseptbelagte alternativer som legen din kan vurdere. Et godt dokumentert alternativ er et plaster som festes bak øret og som har effekt mot reisesyke i opp til 3 døgn.

Når bør du kontakte lege ved reisesyke?

 • Hvis man er kraftig plaget av reisesyke.
 • Hvis du opplever kvalme/oppkast også utenom reisen.
   

Kilder:
Norsk elektronisk legehåndbok, Felleskatalogen, Statens legemiddelverk, Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, Norsk helseinformatikk.

Les mer: