Vitusapotek
Sol

Husk solkrem før du drar på ferie!

Foreldre har blitt flinkere til å passe på at barna er godt beskyttet mot solen. Men for å være helt sikker på at du får riktig solbeskyttelse bør solkremen kjøpes fra seriøse forhandlere som oppbevarer solkremen riktig.

Husk solkrem før du drar på ferie!
Profile Picture
Publisert: 23.06.2016
Sist oppdatert: 25.03.2024

Når kofferten skal pakkes kan det være fristende å vente med å kjøpe solkrem til dere har ankommet feriedestinasjonen. Men det kan være en risikabel affære! Særlig for den sarte huden til de små, som bør beskyttes med en solkrem som er ekstra vannfast, har svært høy solfaktor og i tillegg inneholder trygge ingredienser.

Når du kommer til reisemålet, er det nemlig ikke sikkert at de har egne solkremer for barn, eller solfaktor så høy som 50. Og selv om du finner det du leter etter, og de samme merkene som hjemme, er det ikke helt sikkert at beskyttelsen er den samme som om du hadde kjøpt den her.

Trygge ingredienser

Feriemålet har kanskje ikke like strenge regler for hva som er tillatt av kjemikalier og allergifremkallende ingredienser som her i Norge – eller like gode rutiner på å sjekke om regelverket blir fulgt. Men dersom du kjøper solkrem på et norsk apotek, kan du være sikker på at innholdet er grundig undersøkt og kontrollert før produktet får plass i butikkhylla.

Beskyttelse mot både UVA og UVB

Det er også viktig at solkremen beskytter mot både UVA og UVB-stråler. Tradisjonelt har solfaktoren hovedsakelig beskyttet mot UVB-stråler, men nå vet vi at UVA-strålene også kan øke faren for å utvikle hudkreft. Alle solkremene hos Vitusapotek har UVA-beskyttelse på minimum 1/3 av solfaktoren, i tråd med EU-kommisjonens retningslinjer. Vil du sjekke om en solkrem også beskytter mot UVA-stråler, kan du se etter et UVA-symbol med en ring rundt på emballasjen.

Solbeskyttelsen svekkes ved feil oppbevaring

Visste du at innholdsstoffene kan forringes om de oppbevares feil? Hvis kiosken på vei til stranda har plassert solkremstativet midt i solsteken, vil kvaliteten på solkremen bli dårligere. Og da er du ikke sikker på at solbeskyttelsen tilsvarer den som står på flasken. Dette kan også skje med en solkrem som har ligget for lenge i strandbagen, eller som har gått ut på dato.

En god metode for å sjekke om innholdet ikke holder mål lenger, er å bruke syn- og luktesansene. Lukter kremen surt eller gammelt, har den endret farge eller konsistens eller begynt å skille seg? Da er den klar for utskifting.

Smør på nok!

Men det er ikke bare riktig solkrem som er viktig for å beskytte de små. I tillegg til høy faktor og solbriller, er det viktig  å smøre barn ofte og rikelig. De løper rundt på stranda, bader og svetter, og da slites det beskyttende laget fort av. Så vær nøye med å påsmøre solkrem en gang i timen. Og husk at riktig mengde er like viktig, det skal være en hel barnehåndfull til en hel barnekropp!

Smøretips til barn fulle av sand

  1. Skyll av sanden
  2. Tørk med håndkle. Et godt tips er Cosmica Sun Kids Spray som kan påføres våt hud!
  3. Fyll hånden med solkrem
  4. Avsett en ”tutt” solkrem på hver kroppsdel
  5. Smør ut!

Les mer om solkrem, hvorfor man skal bruke det, og hvilken man bør velge her.

 

Les mer: