Vitusapotek
Søvn

Hvordan dempe indre uro?

Alle bekymrer seg av og til. Det kan dreie seg om økonomiske bekymringer, jobb, relasjoner, uvisshet knyttet til fremtiden eller bekymring for egen helse. Da kan man føle seg både bekymret, nervøs og irritabel, og når tankene kverner kan det i tillegg bli vanskelig å sovne om kvelden. Ved slik indre uro kan det reseptfrie legemiddelet Sedix være til hjelp.

Hvordan dempe indre uro?
Profile Picture
Publisert: 26.11.2021
Sist oppdatert: 13.03.2024

Hva er indre uro?

Uro er vanlig og kan være en god drivkraft i livet, men kan også bli en plage når man kjenner den igjen som for eksempel bekymring, tankespinn og irritabilitet. Slik indre uro kan påvirke livskvaliteten. Av beskrivelser som mange kjenner seg igjen i kan vi nevne konsentrasjonsvansker på dagen eller innsovningsproblemer om kvelden.

Les mer om det reseptfrie beroligende legemiddelet Sedix her.

Når indre uro blir en plage

Når uro blir en plage er det mye man kan gjøre selv for å dempe den, som å gå en tur, snakke med en venn og gjøre pusteøvelser. Kjenner man årsaken til uroen kan man også gjøre forbyggende tiltak. Uansett om det handler om helt hverdagslige ting som å få tiden til å strekke til eller større bekymringer som miljø- eller finanskrise, kan det være lurt å være på vakt og finne forbyggende tiltak som passer for deg. Tar uroen for stor plass, kan det bli en kilde til unødvendig helsemessig belastning.

Dette er Sedix

Sedix er et reseptfritt plantebasert legemiddel som lindrer milde symptomer på uro, og dermed også kan lette innsovning. Uro, slik som bekymring, irritabilitet og nervøsitet lindres – for å roe ned på dagtid eller for å finne ro til å sovne om kvelden. Samtidig bruk av syntetiske beroligende medisiner på resept (f.eks. benzodiazepiner) anbefales ikke annet i samråd med lege. Det er ikke påvist avhengighet ved bruk. Fås reseptfritt i alle våre Vitusapotek og i vårt nettapotek her.

  • Virker beroligende
  • Demper uro og nervøsitet
  • Ingen påvist avhengighet

Hvordan føles indre uro?

Uro oppleves forskjellig, men noe av det man kan oppleve er muskelspenninger, spesielt i nakke, skuldre og kjeve. Smerter i hodet er heller ikke uvanlig. Man kan også kjenne seg nervøs eller få urolig mage. Det kan være vanskelig å konsentrere seg med for mye uro i kroppen. Man kan dessuten føle seg trøtt når man helst skulle følt seg våken og opplagt. Rastløshet og problemer med å slappe av er typiske tegn på uro, som i tillegg kan føre til innsovningsproblemer om kvelden.

Ved indre uro og nervøsitet kan det reseptfrie beroligende legemiddelet Sedix være til hjelp

Råd og hjelp ved indre uro

Det er normalt å kjenne på en viss uro, nervøsitet eller irritabilitet fra tid til annen. Men undersøkelser viser at psykiske plager som uro er økende i befolkningen og da dette kan være roten til utvikling av psykisk hemmende lidelser er det viktig å ta disse plagen på alvor.  Skulle disse plagene pågå over lengre tid, hindre deg i å gjøre det du ønsker eller at du begynner å unngå visse situasjoner, bør du kontakte legen din for å få hjelp. Du kan også få god veiledning på apoteket.

 

Kilder: Leverandør

  1. Sedix pakningsvedlegg (13.10.21) https://www.felleskatalogen.no/medisin/pasienter/pas-sedix-tilman-612748;jsessionid=RYiwE0GcacAfI4Ku8HIRjEZFWVERpfspr8gmuk3v.fkweb-live-web-cluster-fkweb-live-2
  2. Psykisk helse (14-05-18) https://psykiskhelse.no/bladet/2017/uro-usikkerhet
  3. FHI https://www.fhi.no/he/folkehelserapporten/psykisk-helse/psykiske-lidelser-voksne/?term=

 

Les mer:

Sedix® (Passiflora incarnata L.) 200 mg. Reseptfritt. Tabletter. Til bruk fra 12 år for å lindre milde symptomer på uro, som nervøsitet, bekymring eller irritabilitet, og for å lette innsovning. Bruksområdet for et tradisjonelt plantebasert legemiddel er utelukkende basert på lang brukstradisjon. Pasienter som opplever seg påvirket av Sedix skal ikke kjøre bil eller bruke maskiner. Kontakt lege hvis symptomene forverres, eller ikke bedrer seg etter 2 ukers bruk. Anbefales ikke til gravide eller ammende. Samtidig bruk av syntetiske sedativer anbefales ikke. Les pakningsvedlegget før bruk. Basert på preparatomtale: 23.12.2019