Vitusapotek
Søvn

Nattesvette

Nattesvette er et vanlig problem. Dersom man svetter om natten, kan dette skyldes en rekke ulike faktorer, og det er vanlig at tilstanden er forbundet med en underliggende medisinsk tilstand eller sykdom.

Nattesvette
Profile Picture
Publisert: 12.06.2018
farmasøyt
Jenny Tran har en master i farmasi fra Universitetet i Oslo og ble ferdig utdannet i 2019.
Sist oppdatert: 13.12.2023

Hva er nattesvette?

Dersom man opplever gjentatte episoder med ekstrem svette som kan absorberes til klær eller sengetøy, kalles dette for nattesvette. Tilstanden kan ofte være relatert til en underliggende medisinsk tilstand eller sykdom. Årsaken kan blant annet være forbundet med infeksjon, legemidler, overgangsalder, hormonforstyrrelser og kreft.

Dersom man opplever ekstrem svette, spesielt på grunn av for mye klær, tepper eller for varm romtemperatur, vil ikke dette benevnes som nattesvette.

Svetter du om natten? Årsaker til nattesvette

Tilstanden kan blant annet være forbundet med infeksjon, legemidler, overgangsalder, hormonforstyrrelser og kreft.

 • Infeksjon – Infeksjoner som tuberkulose, brucellose, bakterielle infeksjoner og HIV forårsaker ofte nattesvette. 
 • Legemidler – Dette er en vanlig årsak til økt svette. Blant annet kan legemidler mot depresjon (antidepressiva) og migrene (triptaner), samt legemidler inneholdende morfin forårsake svette. For mye insulin gir lavt blodsukker, og kan også medføre svette. Det er viktig å ta hensyn til at alle er forskjellige og reagerer forskjellig på ulike legemidler. Snakk eventuelt med legen din dersom du mistenker at legemidlene dine forårsaker økt svette hos deg.
 • Overgangsalder – Kvinner i overgangsalder er ofte plaget med hetetokter og økt svetting som følge av nedsatt østrogennivå.
 • Hormonforstyrrelser – Personer med økt nivå av stoffskiftehormonet thryoxin kan oppleve økt svetting. Menn med for lite testosteron kan også oppleve økt svette.
 • Kreft - Nattesvette kan være et tidlig symptom på mange forskjellige kreftformer. Blant voksne kan nattesvette skyldes lymfekreft og blodkreft.
 • I enkelte tilfeller kan noen oppleve økt svette uten at det foreligger noen klare årsak. Denne tilstanden kalles for idiopatisk hyperhidrosis.

Symptomer på nattesvette

 • Svetter når du sover selv om romtemperaturen er normal.
 • Føler seg klam og gjennomvåt av svette.

Behandling av nattesvette

Det er ikke vanlig å behandle tilstanden, men legen vil undersøke om det finnes noe underliggende problem som forårsaker svettingen. Dersom det er mistanke om at det er et legemiddel som er årsaken til svettingen, kan legen din hjelpe deg med å finne et annet legemiddel.

Når skal du kontakte lege ved nattesvette? 

 • Hvis du opplever nattesvette regelmessig.
 • Tilstanden ødelegger søvnen.
 • Dersom du i tillegg til nattesvette har feber, hoste, diare eller opplever vekttap.

Kilder: Up2date, Norsk elektronisk legehåndbok

Les mer: