Søvn

Sovetabletter – en kortvarig løsning

Søvnproblemer er blant de vanligste helseplagene i Norge, og over 400 000 nordmenn bruker sovetabletter. Sovetabletter er medisiner som letter innsovningen. Regelmessig bruk av sovetabletter over kun få uker kan gi avhengighet, og fører til at effekten av sovetablettene avtar.

Sovetabletter – en kortvarig løsning

Hva er sovetabletter?

Det finnes flere ulike typer sovetabletter. Den mest brukte typen i Norge er såkalte hypnotika. Dette er sovetabletter som påvirker hjernen slik at den faller lettere til ro og innsovningen dermed blir lettere. Det er viktig å være klar over at sovetabletter ikke gjør noe med selve årsaken til søvnproblemene dine.

Sovetabletter er vanedannende

Sovetabletter på resept (hypnotika) kan være nødvendig for en kort periode for å snu en vond trend, men vil ofte gjøre vondt verre om de brukes regelmessig over lengre tid. Sovetabletter anbefales derfor i en så kort periode som mulig, og normalt ikke over 2-4 uker.

Regelmessig bruk av sovetabletter fører til at effekten av sovetablettene taper seg. I tillegg er sovetabletter vanedannende. Langtidsbruk av sovetabletter vil derfor gi en uheldig situasjon hvor man er avhengig av sovetabletter som ikke lenger gir en søvndyssende effekt, samtidig som man opplever abstinenser ved å kutte de ut.

Sovetabletter uten resept

Det finnes i dag flere gode alternativer til de tradisjonelle og vanedannende sovetablettene på resept. Hos Vitusapotek finner du blant annet Sedix og Pascoflair, to reseptfrie alternativer som er tradisjonelle plantebaserte legemidler med lang tradisjon i folkemedisinen som søvnfremmende, avstressende og beroligende middel. Vi har også Lunixen, som kan hjelpe hvis du plages av oppvåkninger gjennom natten. Melatonin kan forsøkes for å redusere innsovningstiden. Valerina er også reseptfrie alternativer som kan forsøkes.

Se alle våre produkter for søvn her.

Er du avhengig av sovetabletter?

Har du brukt sovetabletter fast over en lengre periode, bør du ta kontakt med lege. Å kutte ut sovetablettene brått på egen hånd, kan fort gjøre søvnproblemene dine verre. Legen kan sette opp en nedtrappinsplan tilpasset deg, slik at du minimerer uheldige reaksjoner og ubehag.

 

Kilder: Reseptregisteret og Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell.

Sist oppdatert: oktober 2020

Les mer: