Vitusapotek
Søvn

Sovetabletter – en kortvarig løsning

Søvnproblemer er blant de vanligste helseplagene i Norge, og over 400 000 nordmenn bruker sovetabletter. Sovetabletter er medisiner som letter innsovningen. Regelmessig bruk av sovetabletter over kun få uker kan gi avhengighet, og fører til at effekten av sovetablettene avtar.

Sovetabletter – en kortvarig løsning
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 06.12.2022

Hva er sovetabletter?

Det finnes flere ulike typer sovetabletter. Den mest brukte typen i Norge er såkalte hypnotika. Dette er sovetabletter som påvirker hjernen slik at den faller lettere til ro og innsovningen dermed blir lettere. Det er viktig å være klar over at sovetabletter ikke gjør noe med selve årsaken til søvnproblemene dine.

Sovetabletter er vanedannende

Sovetabletter på resept (hypnotika) kan være nødvendig for en kort periode for å snu en vond trend, men kan i noen tilfeller gjøre vondt verre om de brukes regelmessig over lengre tid. Sovetabletter anbefales derfor i en så kort periode som mulig, og normalt ikke over 2-4 uker. Følg alltid anbefalt dosering fra legen din. Dersom du er usikker, spør oss på apoteket om råd eller snakk med legen din. 

Regelmessig bruk av sovetabletter kan føre til at effekten av sovetablettene taper seg. I tillegg kan sovetabletter være vanedannende. 

Alternativer uten resept

Det finnes i dag flere gode alternativer til de tradisjonelle sovetablettene på resept. Hos Vitusapotek finner du blant annet Sedix og Pascoflair, to reseptfrie alternativer som er tradisjonelle plantebaserte legemidler med lang tradisjon i folkemedisinen som søvnfremmende, avstressende og beroligende middel. Vi har også Lunixen, som kan hjelpe hvis du plages av oppvåkninger gjennom natten. Melatonin eller Novanight kan forsøkes for å redusere innsovningstiden. Valerina er også reseptfrie alternativer som kan forsøkes.

Se alle våre produkter for søvn her.

Er du avhengig av sovetabletter?

Har du brukt sovetabletter fast over en lengre periode, bør du ta kontakt med lege. Å kutte ut sovetablettene brått på egen hånd, kan fort gjøre søvnproblemene dine verre. Legen kan sette opp en nedtrappinsplan tilpasset deg, slik at du minimerer uheldige reaksjoner og ubehag.

Snakk med oss i apoteket eller spør legen din om råd dersom du er usikker eller ønsker hjelp og gode råd. 

 

Kilder: Reseptregisteret og Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell.

Les mer: