Vitusapotek
Søvn

Utfordringer med søvn? Søvnpreparater uten resept

Cirka 1 av 10 nordmenn sliter med søvn og opplever søvnproblemer over lengre tid. Reseptfrie legemidler som Sedix, eller søvnhormonet Melatonin, kan derfor være et godt alternativ for mange med søvnproblemer.

Utfordringer med søvn? Søvnpreparater uten resept
Profile Picture
Publisert: 15.01.2019
Sist oppdatert: 18.03.2024


Søvnproblemer er en av de vanligste helseutfordringene i Norge i dag, og så mange som 10 % av den voksne befolkningen opplever søvnproblemer over lengre perioder.

Søvnproblemer – hva er det?

Søvnproblemer kan defineres som en eller flere av punktene under:

  • Problemer med innsovning.
  • Nattevåk (en eller flere) i løpet av natten.
  • For tidlig oppvåkning på morgenen.
  • Manglende følelse av å være utvilt etter oppvåkning.

Du kan lese mer om søvnproblemer, årsaker og symptomer på søvnproblemer her.

Reseptfrie søvnprodukter og søvnhormon

Reseptfri produkter til bruk ved lette søvnproblemer er søvnprodukter som fås kjøpt uten resept på apoteket. Dette er ofte plantebaserte legemidler med lange tradisjoner i folkemedisinen, og virker blant annet søvnfremmende, beroligende og avstressende. De reseptfrie alternativene brukes blant annet mot milde symptomer på uro, søvn- og innsovningsproblemer.

Søvnhormonet melatonin er også reseptfritt. Dette er et hormon som produseres i kroppen når det er mørkt ute, og det er med på å styre menneskers døgnrytme. Dette kan forsøkes ved jetlag eller søvnproblemer.


Hos Vitusapotek får du flere ulike alternativer uten resept, til egenbehandling av lette til moderate søvnproblemer - se alle våre produkter for søvn her.
 

  • Sedix - Sedix er et tradisjonelt plantebasert legemiddel med innehold av ekstrakt fra pasjonsblomst. Sedix letter innsovning og problemer med søvn, samt lindrer symptomer på uro, slik som nervøsitet, bekymring eller irritabilitetet.
  • Pascoflair – inneholder samme ekstrakt fra pasjonsblomst som Sedix. Et tradisjonelt plantebasert legemiddel som brukes for å lindre symptomer på uro og for å lette problemer med innsovning.
  • Valerina Forte – Valerina Forte er et plantebasert legemiddel inneholdende urten valerinarot som er tradisjonelt brukt i folkemedisinen som søvnfremmende, beroligende, avstressende og avslappende.  
  • Valerina Natt - et tradisjonelt plantebasert legemiddel til bruk ved lette søvnforstyrrelser. Inneholder valerinarot, humleblomst og sitronmelisseblad.
  • Melatonin 1 mg Natt Sana Pharma Medical - kan bidra til normal innsovningstid og døgnrytme. Melatonin Natt er en depottablett og hver tablett inneholder 1 mg melatonin som frigjøres over tid.
  • Melatonin Orion tabletter 1 mg - bidrar til å redusere innsovningstiden og lindre den subjektive opplevelsen av jetlag.

Andre hjelpemidler mot søvnproblemer

Ønsker du å forsøke andre hjelpemidler mot søvnproblemer, i tillegg til eller istedenfor alternativene uten resept, finnes det mye å velge mellom. Blant annet er ørepropper, snorkespray og bittskinne gode hjelpemidler det kan være verdt å forsøke.


Forsøk alltid andre søvnfremmende tiltak og råd før bruk av reseptfrie legemidler eller kosttilskudd for søvn. Les mer om gode råd for bedre søvn her.

Ved langvarige søvnproblemer, bør lege kontaktes.

Kilder: Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, Legemiddelverket, Helsebiblioteket.no

Les mer: