Vitusapotek
Vitaminer og mineraler

Barn og ungdom trenger mer kalsium

Kalsium er viktig for en sterk og sunn kropp, og hele grunnlaget legges i barne- og ungdomsårene. Likevel sliter mange unge med å få i seg nok. Slik kan du hjelpe ungdommen din med å få dagsbehovet dekket.

Barn og ungdom trenger mer kalsium
Profile Picture
Publisert: 27.08.2019
farmasøyt
Sist oppdatert: 13.12.2023

Mer enn halvparten av ungdommene i Norge får mindre kalsium enn hva kroppen trenger. Grunnen er trolig at det inntas mindre og mindre meieriprodukter, som er vår hovedkilde til kalsium.

Har du et barn eller en ungdom som hverken spiser meieriprodukter eller andre kalsiumkilder som grønne bladgrønnsaker, nøtter eller belgfrukter, bør inntaket sikres på andre måter.  

Flere av våre kosttilskudd inneholdende kalsium, kan også inntas av både barn og ungdom som ikke får dekket dagsbehovet for kalsium via mat og drikke

Hvorfor trenger vi kalsium?

Kalsium er et essensielt mineral som har betydning for at en rekke av kroppens funksjoner skal fungere normalt. Blant annet bidrar det til å opprettholde normal benbygning og normale tenner, i tillegg til å bidra til opprettholdelse av normal energiomsetning og muskelfunksjon.

Mesteparten av kalsiumet lagres i skjelettet fra barndommen av og opp mot 30 års-alderen. Fra fylte førti begynner vi å tape benmasse, og kvinner vil miste rundt tre ganger så mye som menn. Det er også grunnen til hvorfor over halvparten av norske kvinner vil oppleve benbrudd på grunn av svakt skjelett.

Unge jenter er spesielt utsatte

Tiden rett før puberteten er spesielt viktig for utviklingen av et sterkt skjelett. Det er nemlig i disse årene vi oppnår vår maksimale benmasse.

Derfor er det urovekkende at kostholdsundersøkelser avdekker at omtrent halvparten av jentene i 4.klasse ikke får dekket kalsiumbehovet sitt, mens over 70 prosent av jentene i 8. klasse ikke får nok av det viktige mineralet – spesielt med tanke på at kvinner er særlig utsatte for å oppleve problemer med svakt skjelett senere i livet.

Hvor mye er nok?

Helsedirektoratet anbefaler ungdom å få i seg 900 mg kalsium om dagen, men hva og hvor mye utgjør det egentlig?

Her er et eksempel på hva 900 mg med kalsium utgjør i mat og drikke:  

  • En brødskive med gulost – utgjør cirka 200 mg
  • En liten yoghurt – utgjør cirka 170 mg
  • To store glass melk – utgjør cirka 450 mg
  • En neve med mandler – utgjør cirka 60 mg
  • 2-3 buketter kokt brokkoli – utgjør cirka 40 mg

Innholdet av kalsium er altså langt høyere i meieriproduktene enn for eksempel i mandler og brokkoli. Men selv om du inntar godt med meieriprodukter, er det likevel én faktor til som avgjør om kroppen klarer å ta opp kalsium i det hele tatt.

Kalsium jobber ikke alene

D-vitamin er viktig for kroppens opptak av kalsium. Vitaminet dannes først og fremst i huden når vi eksponeres for sol, men kan også fås ved å innta i enkelte meieriprodukter tilsatt vitamin D, i tillegg til fet fisk og egg.

Til tross for at det ikke er mange minuttene med sol på huden som skal til for å sette fart på D-vitaminproduksjonen, viser undersøkelser at mange ungdommer likevel sliter med å få i seg nok D-vitamin i hverdagen.

Får barnet ditt nok kalsium? 

Om du sørger for et balansert og variert kosthold med rikt innhold av de nevnte matvarene, bør dagsbehovet for både kalsium og D-vitamin være godt dekket. Kosttilskudd kan imidlertid være et bra supplement for dem som ikke spiser alle typer næringsmidler.

Er du usikker på om familiens unge får i seg nok av de nevnte matvarene, vil det være lurt å få kalsium- og D-vitaminlagrene sjekket. Det er tross alt nå, mens de er unge, at grunnlaget for et sterkt skjelett og en sunn kropp legges.

Kilder: Unikalk

Les mer: