Vitusapotek
Vitaminer og mineraler

Får du nok kalsium? Hudtypen din kan avgjøre opptaket

Får du egentlig i deg nok kalsium? Vitamin D bidrar til normale kalsiumnivåer i blodet, men visste du at pigmentene i mørk hud kan forsinke produksjonen av vitaminet? Slik fyller du kroppens vitamin D- og kalsiumlagre.

Får du nok kalsium? Hudtypen din kan avgjøre opptaket
Profile Picture
Publisert: 13.02.2020
farmasøyt
Sist oppdatert: 13.12.2023

Vitamin D og kalsium

Vitamin D produseres i kroppen når huden eksponeres for sol, men her i kalde nord kan det være utfordrende å få tilstrekkelig med sol og dermed nok D-vitamin. Undersøkelser viser at svært mange får altfor lite av vitaminet, og de med mørk hudtype er spesielt utsatt. Grunnen er at de mørke pigmentene i huden blokkerer mesteparten av solstrålene. Om du har mørk hud, får lite sol og ikke inntar kalsiumrike matvarer, er det derfor ekstra viktig å sørge for at kroppen får det den trenger på andre måter.

Hos Vitusapotek har vi flere ulike kosttilskudd som hjelper deg med å sikre inntaket av både kalsium og vitamin D. I flere av våre kalsiumprodukter er det også tilsatt vitamin D, som bidrar til opptaket av det viktige mineralet.

Se vårt store utvalg av kosttilskudd her.

Hvorfor er kalsium viktig?

Kalsium er et mineral som er helt nødvendig for at kroppen skal fungere normalt. Blant annet bidrar det til å opprettholde normal benbygning og normale tenner, i tillegg til opprettholdelse av normal energiomsetning og muskelfunksjon.

Mesteparten av kalsiumet lagres i skjelettet når vi er barn og frem til vi når 30-årsalderen. Grunnlaget for et sterkt skjelett legges med andre ord tidlig, og i tiden rett før puberteten oppnår vi faktisk vår maksimale benmasse.

For å ivareta det gode grunnlaget og sikre god benhelse videre, bør inntaket for en voksen ligge på 800 mg kalsium daglig. Meieriprodukter er vår viktigste kilde, og dagsbehovet på 800 mg kan for eksempel dekkes slik: 

  • En brødskive med gulost
  • En yoghurt
  • Et glass melk
  • En neve mandler
  • Et par brokkolibusker

Kvinner og barn utsatt

Til tross for viktigheten av kalsium når man er ung, viser undersøkelser at barn og unges kalsiuminntak har blitt lavere de siste årene. Det er urovekkende når vi vet at benmasse tapes fra 40-årsalderen, og at mer enn halvparten av kvinnene i Norge opplever benbrudd som følge av svakt skjelett.

Å ikke få nok D-vitamin er med andre ord ganske vanlig i nordiske land, men ifølge Norsk Helseinformatikk er du spesielt utsatt dersom du har mørk hud og har flyttet til Norge fra et solfylt land. Problemet forsterkes dersom du bruker heldekkende plagg når du er utendørs, slik at ikke huden eksponeres for sol.

Når er det på tide med kosttilskudd?

Viser det seg at du har lave kalsium- og D-vitamin-verdier, vil et godt tilskudd bidra til å sikre kroppen det den trenger. 

 Se vårt store utvalg av kosttilskudd her.

Kilder: Helsebiblioteket, Norsk Helseinformatikk, Melk.no, Matvaretabellen.no

Skrevet i samarbeid med UniKalk.

Les mer: