Vitusapotek
Vitaminer og mineraler

Fosfor

Fosfor er svært viktig for kroppen vår, blant annet for at vi skal ha et sterkt skjelett og sterke tenner. Fosfor finnes i så å si alle matvarer.

Fosfor
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 06.12.2022

Hva er fosfor?

Grunnstoffet fosfor, P, og et livsviktig mineral for kroppen vår. Det meste av fosforet vi har i kroppen er bundet med kalsium eller magnesium i skjelettet og tennene våre.

Hva gjør fosfor for kroppen?

 • Fosfor er viktig for et sterkt skjelett og sterke tenner.
 • Fosfor er viktig for frigjøring av energi og regulering av stoffskiftet.
 • Fosfor er en viktig elektrolytt og bidrar dermed til å opprettholde normal væskebalanse og syre- og basebalanse i kroppen.
 • Fosfor er viktig for transport av fettsyrer i blodet.

Kilder til fosfor i kosten

Fosfor finnes som fosfat i så å si all mat. Særlig gode kilder er kjøtt, fjærkre, fisk, innmat, meieriprodukter, egg, belgfrukter, nøtter, og mandler.

Anbefalt daglig inntak av fosfor

 • 1-17 år: 420–700 mg.
 • Over 18 år: 600 mg.
 • Gravide: 700 mg.
 • Ammende: 900 mg.

For personer under 17 år varierer anbefalingene med alderen.

Morsmelk inneholder de nødvendige mineraler barnet trenger, så for barn under 6 måneder er ikke tilskudd anbefalt så sant ikke lege eller helsesøster sier annet.

Hva skjer ved mangel på fosfor?

Mangel på fosfor skyldes nesten aldri for lite fosfat fra kosthold, men alkoholikere og anorektikere kan få i seg for lite fosfor. Fosformangel kan også komme ved mangel på vitamin D, ved visse tarmsykdommer som nedsetter opptaket av fosfor eller ved overdreven bruk av visse syrenøytraliserende midler som binder fosfor. Symptomer på fosformangel kan være tretthet, svakhet i muskler og kramper.

Hva skjer ved for høyt inntak av fosfor?

Personer med nyresvikt kan få for høyt nivå av fosfor i blodet fordi nyrene ikke får skilt ut fosfor. For mye fosfor i blodet kan forstyrre biskjoldbruskkjertelens funksjon og føre til utfelling av fosfor og kalsium, noe som kan gi store smerter.

Ved overdosering kan man ringe Giftinformasjonens døgnåpne telefon på 22 59 13 00.

Råd og veiledning om bruk av tilskudd med fosfor

 • De fleste får i seg nok fosfor via vanlig kosthold. Noen legemidler, for eksempel visse syrenøytraliserende legemidler kan nedsette opptaket av fosfor. De som bruker mye av dette kan sjekke hos legen om de får i seg nok fosfor.
 • Kosttilskudd i Norge kan inneholde opptil 1500 mg fosfor per anbefalte døgndose. Ingen av Vitusapotek sine kosttilskudd inneholder fosfor.
 • Personer med nyresvikt bør ikke bruke kosttilskudd som inneholder fosfor uten å rådføre seg med lege først. 


Kilder:
Helsedirektoratet, Store norske leksikon, Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, og Norsk elektronisk legehåndbok.