Vitusapotek
Vitaminer og mineraler

Hva er jod?

Jod er et mineral som kroppen trenger og som vi har mye av i skjoldbruskkjertelen vår, faktisk over 80% av all jod finnes i skjoldbruskkjertelen (thyreoidea). Jod er blant annet viktig for å regulere stoffskiftet, og for vekst og utvikling hos barn. Jod (I) er et nødvendig mineral og kroppen er avhengig av tilførsel av jod.

Hva er jod?
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 27.03.2023

Hva gjør jod for kroppen?

Jod er nødvendig for dannelse av thyreoideahormonene tyroksin (T4) og trijodthyronin (T3). Disse hormonene lages i skjoldbruskkjertelen (thyreoidea) og regulerer stoffskiftet og reproduksjon, samt vekst og utvikling hos barn.

Kilder til jod i kosten

Det er få naturlige kilder til jod. Fisk er den beste jodkilden. I tillegg inneholder melk og meieriprodukter jod, ettersom kraftfôret til kuene er tilsatt jod. I tillegg er salt ofte beriket med jod.

Anbefalt daglig inntak av jod

  • Barn under 10 år: 70-120 µg.
  • Voksne over 10 år: 150 µg.
  • Gravide: 175 µg.
  • Ammende: 200 µg.

µg=mikrogram

For barn under 10 år varierer anbefalingene avhengig av alder.

Morsmelk inneholder de nødvendige mineraler barnet trenger, så for barn under 6 måneder er ikke tilskudd anbefalt så sant ikke lege eller helsesøster sier annet.

Hva skjer ved mangel på jod?

Jodmangel i fosterlivet eller rett etter fødselen kan føre til redusert mental utvikling, nedsatt vekst eller en alvorlig grad av funksjonshemming kalt kretinisme. Hos voksne kan jodmangel gi struma (forstørrelse av skjoldbruskkjertelen) og nedsatt stoffskifte.

Personer med ensidig kosthold (med lite fisk og meieriprodukter), gravide og ungdommer kan være mer utsatt enn andre for å få jodmangel.

Hva skjer ved høyt inntak av jod?

Høyt jodinntak kan føre til forstyrrelser i skjoldbruskkjertelen. Dette kan resultere i både økt og redusert hormonproduksjon, så både høyt stoffskifte (hypertyreose = for mye thyreoideahormoner) og lavt stoffskifte (hypotyreose = for lite tyreoideahormoner) kan oppstå.

Ved overdosering kan man ringe Giftinformasjonens døgnåpne telefon på 22 59 13 00.

Råd og veiledning om tilskudd av jod

  • Multi-vitamin-mineraltilskudd inneholder ofte jod. Et multi-vitamin-mineraltilskudd kan være en fin løsning for de som spiser lite fisk og meieriprodukter for å sikre tilstrekkelig tilførsel av jod.
  • Personer som bruker legemiddelet amiodaron (Cordarone) eller behandles for sykdom i skjoldbrukskjertelen bør være forsiktige med tilskudd av jod, da det kan påvirke sykdommen eller behandlingen.Kilder:
Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, leverandørinformasjon, Store norske leksikon, Helsedirektoratet og helsenorge.no.

Les mer: