Vitusapotek
Vitaminer og mineraler

Hva er krom?

Krom (Cr) er et mineral som kroppen trenger i små mengder (sporstoff) og må tilføres via kosten. Krom hjelper blant annet insulin med å regulere blodsukkeret. Kromtilskudd kan derfor virke stabiliserende på blodsukkeret.

Hva er krom?
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 23.03.2023

Hva gjør krom for kroppen?

  • Krom er med i reguleringen av blodsukkeret. Krom inngår i en forbindelse som heter glukose toleranse faktor (GTF), som forsterker virkningen av insulin. Insulin er et hormon som regulerer blodsukkeret.
  • Krom er viktig for nedbrytingen av fett og karbohydrater.

Kilder til krom i kosten

Krom finnes blant annet i kjøtt, fisk, mandler, nøtter, tørket aprikos, skalldyr, r og fullkornsprodukter.

Anbefalt daglig inntak av krom

Det finnes ingen anbefalinger for daglig inntak av krom i Norge. I kosttilskudd kan det maksimalt være 125 µg (mikrogram) krom. Daglig inntak som overskrider dette bør tas opp med legen.

Morsmelk inneholder de nødvendige mineraler barnet trenger, så for barn under 6 måneder er ikke tilskudd anbefalt så sant ikke lege eller helsesøster sier annet.

Hva skjer ved mangel på krom?

Krommangel er svært sjeldent i Norge. Mangel på krom kan blant annet føre til høyt blodsukker og sukker i urinen.

Hva skjer ved for høyt inntak av krom?

Det er liten risiko for forgiftning av krom via mat eller normale doser med kromtilskudd, men overdrevent inntak av kromtilskudd over tid kan føre til at kroppen tar opp for lite jern.

Ved overdosering kan man ringe Giftinformasjonens døgnåpne telefon på 22 59 13 00.

Råd og veiledning om bruk av kromtilskudd

  • På apoteket har vi egne kromtilskudd som kan virke stabiliserende på blodsukkeret. Se vårt utvalg av kromtilskudd her. 
  • Dersom du har diabetes og ønsker å bruke kromtilskudd, bør du være oppmerksom på at krom kan føre til lavere blodsukker. Rådfør deg derfor med lege ved bruk av kromtilskudd, hvis du bruker insulin eller blodsukkersenkende tabletter.
  • De fleste multi-vitamin-mineraltilskudd inneholder krom i små mengder, og kan trygt brukes uten å kontakte lege først.


Kilder: Helsedirektoratet, Store norske leksikon og leverandørinformasjon.

Les mer: