Vitusapotek
Vitaminer og mineraler

Hva er Vitamin B?

Vitamin B er en fellesbetegnelse på flere vannløselige vitaminer med en rekke ulike funksjoner i kroppen. Her kan du lese mer om ulike B-vitaminer.

Hva er Vitamin B?
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 13.03.2023
Vitamin B er en samlebetegnelse på mange ulike vitaminer, med ulike oppgaver i kroppen. Rådene for inntaksnivået av de ulike B-vitaminene følger helsedirektoratet sine næringsstoffanbefalinger. Dersom du har fått i deg for mye B-vitaminer anbefales det å kontakte Giftinformasjonens døgnåpne telefon på 22 59 13 00.

VITAMIN B1 (Tiamin)

Vitamin B1 kalles også tiamin. Vitamin B1 er viktig for å regulere forbrenning av karbohydrater. Siden tiamin er et vannløselig vitamin, må kroppen få daglig tilførsel fra mat eller kosttilskudd. Mangel på vitamin B1 kan oppstå allerede etter noen uker uten tilførsel.

Hva gjør vitamin B1 for kroppen?

Vitamin B1 inngår i et koenzym (et koenzym må være tilstede for at et annet enzym skal virke) som heter TPP (tiaminpyrofosfat). TPP sikrer at sukker kan omdannes til energi som kroppen kan klare å bruke. Vitamin B1 er også nødvendig for at nervesystemet, hjernen og hjertet skal fungere optimalt.

Kilder til vitamin B1 i kosten

Gode kilder til Vitamin B1 er grovt brød, kornprodukter, kjøtt, melk og grønnsaker. Ølgjær er også en god kilde til tiamin.

Anbefalt daglig inntak av vitamin B1

 • Barn: 0,4-1,2 mg
 • Menn over 14 år: 1,2-1,5 mg
 • Kvinner over 14 år: 1,0-1,2 mg
 • Gravide: 1,5 mg
 • Ammende: 1,6 mg

Intervallene for barn, menn over 14 år og kvinner skyldes at det er litt ulike anbefalninger avhengig av alder.

Hva skjer ved mangel på vitamin B1?

Kroppens lager av vitamin B1 er små og mangelsymptomer kan oppstå etter bare noen uker uten tilstrekkelig tilførsel. Visse medisiner kan også føre til tiaminmangel, for eksempel noen vanndrivende medisiner.

Mangel på vitamin B1 kan gi sykdommen beriberi. Beriberi kjennetegnes i tidlig fase av nedsatt apetitt, kvalme, magesmerter, irritabilitet, nedstemthet, muskelsvakhet og muskelsvinn. I svært alvorlige tilfeller kan beriberi få dødelig utfall.

Hva skjer ved høyt inntak av vitamin B1?

Det er lav risiko for å få i seg for mye vitamin B1, fordi et eventuelt overskudd skilles ut i urinen.
Ved overdosering kan man ringe Giftinformasjonens døgnåpne telefon på 22 59 13 00.

Råd og veiledning om tilskudd av vitamin B1

Stort alkoholforbruk, ekstrem svangerskapskvalme (hyperemesis gravidarum) og overdreven slanking er blant tilstandene som kan føre til vitamin B1 mangel. Personer i disse gruppene kan ha nytte av tilskudd med vitamin B1 i form av et B-komplekstilskudd eller multi-vitamin-mineraltilskudd.

I nettbutikken finner du oversikt over kosttilskudd med vitamin B her.

VITAMIN B2 (Riboflavin)

Vitamin B2 kalles også riboflavin. Vitamin B2 er viktig for forbrenning av fett, karbohydrater og proteiner. Riboflavin, er som de andre B-vitaminene vannløselig og lagres kun i små mengder i kroppen, eventuelt overskudd skilles ut i urinen.

Hva gjør vitamin B2 for kroppen?

Vitamin B2 er viktig for at kroppen skal kunne bryte ned karbohydrater, fett og proteiner, og omdanne disse til energi. I tillegg må vitamin B2 være tilstede for at vitamin B3 (niacin) og vitamin B6 (pyridoksin) skal fungere optimal.

Kilder til vitamin B2 i kosten

Vitamin B2 finnes i de fleste matvarer. Gode kilder er melk, ost, kjøtt, lever og egg.

Anbefalt inntak av vitamin B2

 • Barn opp til 9 år: 0,5-1,1 mg
 • Menn over 10 år: 1,3-1,7 mg
 • Kvinner over 10 år: 1,2-1,3 mg
 • Gravide: 1,6 mg
 • Ammende: 1,7 mg

For barn, menn og kvinner varierer anbefalingene avhengig av alder.

Hva skjer ved mangel på vitamin B2?

Mangel på vitamin B2 (ariboflavinose) forekommer sjelden alene, men kan forekomme i kombinasjon ved mangel på andre B-vitaminer og vitamin C. Symptomer på vitamin B2 mangel er ofte svake, men kan vises som sprekker i munnviken og rundt nesen.

Hva skjer ved høyt inntak av vitamin B2?

Overskudd av vitamin B2 blir skilt ut av kroppen via urinen, og risikoen for å få for mye vitamin B2 er liten. Enkelte kan oppleve en sterk gulfarget urin ved høyt inntak av vitamin B2, men dette er ikke farlig. 

Ved overdosering kan man ringe Giftinformasjonens døgnåpne telefon på 22 59 13 00.

Råd og veiledning om tilskudd av vitamin B2

Selv om et normalt kosthold dekker behovet for vitamin B2, kan visse tilstander føre til mangel på riboflavin (samtidig med mangel på andre B- eller C-vitaminer da riboflavinmangel sjeldent sees alene). Personer med langvarig lavt matinntak, høyt alkoholinntak eller med absorpsjonssvikt er eksempler på grupper som kan ha nytte av tilskudd med vitamin B2, gjerne i form av et B-komplekspreparat eller multi-vitamin-mineralpreparat.

I nettbutikken finner du oversikt over kosttilskudd med vitamin B her.

VITAMIN B3 (Niacin)

Vitamin B3 er kjent under mange navn. Niacin (nikotinsyre) og niacinamid (nikotinamid) er ulike former for vitamin B3. Kroppen kan selv lage vitamin B3 fra aminosyren tryptofan. Vitamin B3 er som de andre B-vitaminene vannløselig og bare små mengder lagres i kroppen. I høye doser brukes nikotinsyre som legemiddel for å senke kolesterolet.

Hva gjør vitamin B3 for kroppen?

Vitamin B3 inngår i ulike koenzymer (et koenzym må være tilstede for at et annet enzym skal virke), blant annet NAD og NADP. Disse koenzymene er blant annet viktig for å reparere skader som oppstår i vårt DNA og er dermed viktige i vårt forsvar mot kreft. Vitamin B3 er også viktig for å bygge opp fettsyrer og hormoner. Vitamin B3 er viktig for kroppens energistoffskifte.

Kilder til vitamin B3 i kosten

Vitamin B3 finnes i mange matvarer, men gode kilder er kjøtt, fisk, innmat, egg og grønne grønnsaker. 

Anbefalt daglig inntak av vitamin B3

 • Barn opp til 9 år: 5-12 mg
 • Menn over 10 år: 15-20 mg
 • Kvinner over 10 år: 13-15 mg
 • Gravide: 17 mg
 • Ammende: 20 mg

For barn, menn og kvinner varierer anbefalingene med alderen. 

Hva skjer ved mangel på vitamin B3?

Mangel på vitamin B3 er sjeldent. Både fordi de fleste får det de trenger via kosten, og fordi kroppen kan lage vitamin B3 fra aminosyren tryptofan, som finnes i all proteinrik mat. Personer med langvarig lavt matinntak, høyt alkoholinntak eller med absorpsjonssvikt kan utvikle vitamin B3 mangel. Vitamin B3 manggel kan gi sykdomemen pellagra. Pellagra kan gi hud- og slimhinneforandringer. 

Hva skjer ved høyt inntak av vitamin B3?

Mye vitmain B3 kan gi rødme, utslett eller kløe i huden, mer alvorlige symptomer som kvalme, oppkast, diaré og hjerterytmeforstyrrelser kan forekomme. 

Ved overdosering kan man ringe Giftinformasjonens døgnåpne telefon på 22 59 13 00.

Råd og veiledning om tilskudd av vitamin B3

Personer med langvarig lavt matinntak, høyt alkoholinntak eller med absoprsjonssvikt er eksempler på grupper som kan ha nytte av tilskudd med vitamin B3, gjerne i form av et B-komplekspreparat eller multivitaminpreparat. 

Nikotinsyre i høye doser finnes som reseptpliktig legemiddel mot høyt kolesterol. De som bruker dette bør være forsiktige med for store doser vitamin B3 fra kosttilskudd. 

VITAMIN B5 (Pantotensyre)

Vitamin B5 kalles pantotensyre og er, som de andre B-vitaminene vannløselig. Omtrent alle matvarer inneholder vitamin B5 og det finnes ingen kjente mangelsykdommer. I likhet med de andre B-vitaminene, er vitamin B5 viktig for energiomsettingen i kroppen. Det finnes to former vitamin B5 kan foreligge som: dekspantenol og kalsiumpantotenat

Hva gjør vitamin B5 for kroppen?

Vitamin B5 er en del av koenzym A og har en viktig rolle i blant annet omsetting av energi fra fett, karbohydrater og proteiner til alle cellene i kroppen.

Kilder til vitamin B5 i kosten

Det er vitamin B5 i de fleste matvarer. Gode kilder til vitamin B5 er kornprodukter, innmat og grønnsaker.

Anbefalt daglig inntak av vitamin B5

Norske helsemyndigheter har ikke oppgitt noe anbefaling av daglig inntak med vitamin B5, men 5 mg per døgn antas å være nok.

Hva skjer ved mangel på vitamin B5?

Fordi vitamin B5 finnes i så å si alle matvarer, er mangel på vitamin B5 uvanlig. Det finnes ingen kjente mangelsykdommer.

Hva skjer ved høyt inntak av vitamin B5?

Det er liten risiko for forgiftning med vitamin B5.

Ved overdosering kan man ringe Giftinformasjonens døgnåpne telefon på 22 59 13 00.

Råd og veiledning om tilskudd av vitamin B5

Vitamin B5 finnes i de fleste multi-vitamin–mineraltilskudd og i B-komplekstilskudd. I nettbutikken finner du oversikt over kosttilskudd med vitamin B her.

VITAMIN B6 (Pyridoksin)

Vitamin B6 kalles også pyridoksin og er, som de andre B-vitaminene vannløselig. Vitamin B6 er involvert i mange oppgaver i kroppen, blant annet er vitaminet viktig for energiproduksjon (særlig fra proteiner). P-piller kan redusere effekten av vitamin B6.

Vitamin B6 finnes i flere former i naturen: pyridoksin, pyridoksal og pyridoksamin.

Hva gjør vitamin B6 for kroppen?

Vitamin B6 er viktig for energiproduksjon, proteiner og immunsystemet. I tillegg er vitamin B6 viktig for dannelsen av røde blodceller, dannelsen av ulike signalstoffer i hjernen og for dannelse av vitamin B3 (niacin) fra aminosyren tryptofan.

Kilder til vitamin B6 i kosten

Eksempler på kilder til vitamin B6 er lever, kornprodukter, bananer, kjøtt og grønnsaker.

Anbefalt daglig inntak av vitamin B6

 • Barn under 10 år: 0,4-1,0 mg
 • Kvinner over 10 år: 1,1-1,3 mg
 • Menn over 10 år: 1,3-1,6 mg
 • Gravide: 1,5 mg
 • Ammende: 1,6 mg

For barn, kvinner og menn varierer anbefalingene avhengig av alder.

Hva skjer ved mangel på vitamin B6?

Mangel på vitamin B6 er kan gi depresjon, søvnløshet, blodmangel (anemi) og kramper. Vitamin B6 mangel er ikke veldig utbredt i Norge, men visse grupper kan være mer utsatt, for eksempel personer med langvarig lavt matinntak, høyt alkoholinntak eller med absorpsjonssvikt.

Hva skjer ved høyt inntak av vitamin B6?

Risiko for forgiftning er svært lav for vitamin B6. Vitaminet er vannløselig og et eventuelt overskudd skilles ut i urinen. Høye doser av pyridoksin over lang tid har vist å kunne gi nevropati (fellesbetegnelse for en rekke nervesykdommer).

Ved overdosering kan man ringe Giftinformasjonens døgnåpne telefon på 22 59 13 00.

Råd og veiledning om tilskudd av vitamin B6

Vitamin B6 finnes som eget vitamintilskudd, i kombinasjon med andre B-vitaminer og i de fleste multi-vitamin–mineraltilskudd.

I nettbutikken finner du oversikt over kosttilskudd med vitamin B her.

VITAMIN B9 (Folsyre/Folat)

Vitamin B9 kalles folsyre, folat eller folinsyre. Vitamin B9 er et vannløselig vitamin, som blant annet er viktig for dannelsen av proteiner og arvestoff. Mangel på vitamin B9 kan føre til blodmangel (anemi) og kan maskere mangel på vitamin B12. Det er særlig viktig at gravide og de som planlegger graviditet får i seg nok folsyre.

Hva gjør vitamin B9 (folsyre) for kroppen?

Vitamin B9 er viktig for dannelse av proteiner og arvestoff (DNA og RNA) i kroppen. Vitamin B9 er også viktig for at fosteret skal utvikle seg normalt ved et svangerskap. Mangel på vitamin B9 under svangerskap kan gi fosterskader som ryggmargsbrokk og underutvikling av hjernen. Les mer om bruk av folat før og under graviditet.

Kilder til vitamin B9 (folsyre) i kosten

Gode kilder til folsyre er grønne grønnsaker (f.eks. spinat og brokkoli), lever, sitrusfrukter og kornvarer.

Anbefalt daglig inntak av vitamin B9 (folsyre)

 • Barn under 14 år: 50-200 µg
 • Kvinner over 14 år: 300-400 µg
 • Menn over 14 år: 300 µg
 • Gravide (og de som planlegger graviditet): 400 µg
 • Ammende: 400 µg

µg= mikrogram
For barn og kvinner er det noe variasjon i anbefalingene avhengig av alder.

Hva skjer ved mangel på vitamin B9 (folsyre)?

Mangel på vitamin B9 kan føre til nedsatt celledeling, endringer i proteinproduksjonen og blodmangel (anemi). Andre symptomer på vitamin B9 mangel kan være betent tunge, såre slimhinner og mage- og tarmforstyrrelser. Hos gravide gir folsyremangel økt risiko for å få barn med fosterskader i form av nevralrørsdefekter.

Alkoholikere, eldre og personer med cøliaki (glutenallergi) er eksempler på grupper som kan være mer utsatt for å få folsyremangel.

Hva skjer ved høyt inntak av vitamin B9 (folsyre)?

Det er liten fare for overdose av vitamin B9, men høyt inntak av folsyre kan maskere mangel på vitamin B12.

Ved overdosering kan man ringe Giftinformasjonens døgnåpne telefon på 22 59 13 00.

Råd og veiledning om tilskudd av vitamin B9 (folsyre)

Vitamin B9 finnes i de fleste multi-vitamin-mineraltilskudd, i B-komplekspreparater og som rene folsyretilskudd.

Alle som planlegger graviditet eller er gravide anbefales tilskudd med vitamin B9 (400 µg daglig) fra de planlegger graviditeten og de 3 første månedene av svangerskapet.

I nettbutikken finner du oversikt over kosttilskudd med vitamin B her.

VITAMIN B12 (Kobalaminer)

Vitamin B12, eller kobalaminer er en gruppe kjemiske forbindelser som ligner på hverandre og er nødvendige for mennesker. Vitamin B12 er viktig for blant annet dannelsen av røde blodceller. Vitamin B12 finnes i animalske produkter, vegetarianere er derfor mer utsatt for vitamin B12 mangel. I motsetning til de andre B-vitaminene, lagres vitamin B12 i kroppen, og det tar flere år og tømme kroppens lagre helt.

Hva gjør vitamin B12 for kroppen?

Vitamin B12 er viktig for dannelse av røde blodceller og arvestoffet DNA. I tillegg er vitaminet viktig for at vitamin B9 (folsyre) skal virke og for vedlikehold av nervesystemet vårt. Vitamin B12 er også viktig for omsetningen av karbohydrater, fett og proteiner i kroppen.

Kilder i kosten

Vitamin B12 finnes bare i animalske produkter. De viktigste kildene til vitaminet er melk, kjøtt, fisk og egg.

Anbefalt daglig inntak av vitamin B12

 • Barn under 9 år: 0,5-1,3 µg
 • Kvinner og men over 9 år: 2,0 µg
 • Gravide: 2,0 µg
 • Ammende: 2,6 µg

µg=mikrogram

Anbefalingene for barn under 9 år varierer med alderen.

Hva skjer ved mangel på vitamin B12?

Den viktigste konsekvensen av vitamin B12 mangel er blodmangel (anemi). Tidlige symptomer på vitamin B12 mangel kan være tretthet, svimmelhet, muskelsvakhet, blekhet, vekttap og dårlig matlyst. Ubehandlet kan vitamin B12 mangel være svært alvorlig og gi beinmargssvikt.

Mangel på vitamin B12 skyldes utilstrekkelig opptak eller inntak av vitamin B12. Opptak av vitamin B12 reguleres av et protein som kalles intrinsisk faktor, som skilles ut fra magesekkslimhinnen. Personer som mangler dette proteinet (arvelig sykdom), er derfor utsatt for vitamin B12 mangel. Redusert opptak av vitamin B12 kan også oppstå ved tarmsykdommer, som for eksempel Chron's sykdom, og hos eldre. Vegetarianere er utsatt for mangel fordi vitamin B12 kun finnes i animalske matvarer.

Hva skjer ved høyt inntak av vitamin B12?

Selv om vitamin B12 lagres i kroppen er faren for forgiftning liten. Høye doser vitamin B12 kan imidlertid maskere mangel på andre B-vitaminer. 
Ved overdosering kan man ringe Giftinformasjonens døgnåpne telefon på 22 59 13 00.

Råd og veiledning om tilskudd av vitamin B12

Vitamin B12 fås i form av både multi-vitamin-mineraltilskudd og i B-komplekspreparater. I tillegg finnes det reseptbelagte vitamin B12 injeksjonspreparater til behandling av vitamin B12 mangel.

I nettbutikken finner du oversikt over kosttilskudd med vitamin B her.

Kilder:
Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, Store norske leksikon, Norsk helseinformatikk, Helsedirektoratet, Nycomed, Helsebiblioteket, Tidskrift for den norske legeforening, RELIS og Berocca.

Les mer: