
Publisert:
13.03.2023
Vitamin K er nødvendig for at blodet skal kunne levre seg. Nyfødte får en sprøyte med vitamin K rett etter fødselen for å minske risikoen for blødninger.
Vitamin K er nødvendig for at blodet skal kunne koagulere (levre) som normalt. Vitamin K er også viktig for skjelettet. Det er et nært samarbeid mellom vitamin K og vitamin D for å få kalsium opp fra tarmen og inn i skjelettet. Vitamin K kan derfor være viktig for å forebygge beinskjørhet.
Gode kilder til vitamin K er grønne bladgrønnsaker som spinat, kål, brokkoli og rosenkål.
Det finnes ingen norske anbefalinger på dette, men NNR (Nordic Nutrition Recommendations) anbefaler 1 mikrogram (µg) per kilo kroppsvekt daglig. For en person på 75 kilo vil derfor anbefalt daglig inntak være 75 µg.
µg: mikrogram
Mangel på vitamin K kan føre til blødninger. Vitamin K mangel er sjeldent i Norge fordi vitaminet produseres av tarmbakteriene våre, noe som kan veie opp for lavt inntak via kosten. K-vitaminmangel skyldes som oftest mangel på tarmbakterier, noe som blant annet kan forekomme ved langvarig antibiotikabehandling. Andre årsaker til vitamin K mangel kan være kronisk nedsatt fettopptak fra tarmen og galleforstoppelse.
Vitamin K gir liten risiko for forgiftning, men det kan forekomme ved overdrevent inntak av vitamin K i form av kosttilskudd.
Ved overdosering kan man ringe Giftinformasjonens døgnåpne telefon på 22 59 13 00.
Kilder:
Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, Nordic Nutrition Recommendations 2012, Helsedirektoratet, Store norske leksikon, Felleskatalogen og Tidsskriftet for den norske legeforening.
Les mer: