Vitusapotek
Vitaminer og mineraler

Hva er Vitamin K?

Vitamin K er nødvendig for at blodet skal kunne levre seg. Nyfødte får en sprøyte med vitamin K rett etter fødselen for å minske risikoen for blødninger.

Hva er Vitamin K?
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 30.07.2024
  • Vitamin K er en fellesbetegnelse på to naturlige fettløselige forbindelser: vitamin K1 (fyllokinon) og vitamin K2 (menakinon).
  • Vitamin K3 og K4 er syntetiske varianter av K-vitamin.
  • Vitamin K dannes vanligvis av tarmbakterier, men vi må også få tilført vitaminet via kosten. 

Hva gjør vitamin K for kroppen?

Vitamin K er nødvendig for at blodet skal kunne koagulere (levre) som normalt. Vitamin K er også viktig for skjelettet. Det er et nært samarbeid mellom vitamin K og vitamin D for å få kalsium opp fra tarmen og inn i skjelettet. Vitamin K kan derfor være viktig for å forebygge beinskjørhet.

Kilder til vitamin K i kosten

Gode kilder til vitamin K er grønne bladgrønnsaker som spinat, kål, brokkoli og rosenkål.

Anbefalt daglig inntak av vitamin K

Det finnes ingen norske anbefalinger på dette, men NNR (Nordic Nutrition Recommendations) anbefaler 1 mikrogram (µg) per kilo kroppsvekt daglig. For en person på 75 kilo vil derfor anbefalt daglig inntak være 75 µg. 

µg: mikrogram

Hva skjer ved mangel på vitamin K?

Mangel på vitamin K kan føre til blødninger. Vitamin K mangel er sjeldent i Norge fordi vitaminet produseres av tarmbakteriene våre, noe som kan veie opp for lavt inntak via kosten. K-vitaminmangel skyldes som oftest mangel på tarmbakterier, noe som blant annet kan forekomme ved langvarig antibiotikabehandling. Andre årsaker til vitamin K mangel kan være kronisk nedsatt fettopptak fra tarmen og galleforstoppelse. 

Hva skjer ved høyt inntak av vitamin K?

Vitamin K gir liten risiko for forgiftning, men det kan forekomme ved overdrevent inntak av vitamin K i form av kosttilskudd.
Ved overdosering kan man ringe Giftinformasjonens døgnåpne telefon på 22 59 13 00.

Råd og veiledning om tilskudd av vitamin K

Kilder:
Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, Nordic Nutrition Recommendations 2012, Helsedirektoratet, Store norske leksikon, Felleskatalogen og Tidsskriftet for den norske legeforening.

Les mer: