Vitusapotek
Vitaminer og mineraler

Økt kalsiumbehov for gravide og ammende

Når du er gravid, vil du trenge mer kalsium enn vanlig. Mineralet bidrar nemlig til å bygge et sterkt skjelett allerede fra fosterstadiet. Derfor er det viktig at du får i deg nok kalsium til både deg selv og den lille.

Økt kalsiumbehov for gravide og ammende
Profile Picture
Publisert: 27.08.2019
farmasøyt
Sist oppdatert: 13.12.2023

Økt behov for kosttilskudd under graviditet og amming

Er du gravid eller ammer er det viktig å ha inntak av nok essensielle næringsstoffer. Heldigvis er dette noe de aller fleste gravide og ammende er opptatte av, for å gi barnet en så god start på livet som mulig. Men, samtidig som dagsbehovet for vitaminer og mineraler øker, opplever mange både kvalme og redusert matlyst i denne perioden. Da er det viktig å ha tett dialog med legen for å sikre at dagsbehovet til enhver tid er dekket.

Dersom du er usikker på om du får i deg nok kalsium, kan det være lurt å snakke med legen din, jordmor eller oss i Vitusapotek.

Kosthold ved graviditet og amming

Gravide og ammende kan stort sett følge de samme kostrådene som andre– altså spise rikelig med grønnsaker, frukt og bær, grovt korn, belgfrukter og nøtter, i tillegg til fisk, magre meieriprodukter og kjøtt. Mengden bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt og matvarer med mye mettet fett, sukker og salt bør begrenses.

Kalsium + vitamin D

Foruten rådene om å ha et sunt og balansert kosthold, anbefales de fleste gravide å ta tilskudd av folat/folsyre og D-vitamin i tillegg.

Mens folat er viktig for å redusere risiko for ryggmargsbrokk hos spedbarn, er D-vitamin blant annet viktig for kroppens opptak av kalsium. Kalsium bidrar til å opprettholde normal benbygning og normale tenner, i tillegg bidrar det til å opprettholde normal muskelfunksjon og energiomsetning. Kort sagt; Kalsium og D-vitamin er to næringsstoffer kroppen trenger for å bygge opp et sterkt skjelett og forebygge plager som følge av svake bein.

Hvor mye kalsium er nok? 

Grunnlaget for et sunt og velutviklet skjelett legges allerede i barneårene og frem til vi er cirka 30 år. Mesteparten av kalsiumet lagres i skjelettet, men finnes også i alle celler, blod og vevsvæsker.

Les mer om kalsium her.

Anbefalt daglig inntak av kalsium

  • Baby 6-11 mnd: 540 mg
  • Barn 1-10 år: 600-700 mg
  • Barn/ungdom 10-20 år: 900 mg
  • Voksne over 21 år: 800 mg
  • Gravide: 900 mg
  • Ammende: 900 mg

Dagsbehovet på 900 mg om dagen tilsvarer for eksempel en brødskive med gulost, en yoghurt og to glass melk, samt en neve mandler og et par brokkolibusker i løpet av dagen dagen.

Lite sol?

Kalsiumbehovet skal være forholdsvis enkelt å dekke om du får i deg godt med melk og meieriprodukter, men dersom du ikke får i deg nok D-vitamin, kan kroppen altså ha problemer med å ta opp det viktige mineralet i tarmen.

For å sikre kroppen nok D-vitamin, er sol vår viktigste kilde. Om den norske sommeren ikke skulle gi deg det du trenger av sol, kan du også få noe D-vitamin ved å spise fet fisk og D-vitaminberikede meieriprodukter. Disse matvarene er spesielt viktige i mørketiden når soltimene blir forsvinnende få her oppe i nord.

Les mer om vitamin D her.

Norske kvinner utsatt

Dessverre viser undersøkelser at rundt halvparten av alle norske kvinner opplever benbrudd som følge av svakt skjelett. Andelen er høyere i Norge enn ellers i Europa, uten at årsaken er kjent enda.

Fra 40-årsalderen går imidlertid kvinners østrogenproduksjon nedover, noe som påvirker benmassen negativt. For å unngå plager som følge av svakt skjelett er det derfor ekstra viktig for kvinner å ha et godt grunnlag med velfylte kalsiumlagre.

Kostholdsundersøkelser viser også at barn og unges inntak av kalsium går ned. Spesielt jenter viser en uheldig utvikling her, og årsaken er trolig et stadig lavere inntak av melkeprodukter. Det er nok en grunn til å ha et ekstra øye på kalsiuminntaket når du har flere enn deg selv å tenke på.

Dersom du ikke får i deg de nevnte næringsstoffene via mat og drikke, er det lurt å ta en prat med legen din for å sikre inntaket når du er gravid eller ammer. Skulle du ha behov for kombinasjonen D-vitamin og kalsium, har vi flere fullgode alternativer hos Vitusapotek - se utvalget her.

Kilder: Unikalk

Les mer: