Vitusapotek
Vitaminer og mineraler

Sjekk av kosttilskudd - slik gjør du det!

Hvor mye vitaminer og mineraler inneholder et kosttilskudd? Hva er referanseverdi? Og hvor mye skal jeg ta? Slik gjør du en rask og enkel sjekk av kosttilskuddet.

Sjekk av kosttilskudd - slik gjør du det!
Profile Picture
Publisert: 24.11.2020
Sist oppdatert: 06.12.2022


Du har sikkert kjøpt kosttilskudd tidligere, eller kanskje du skal kjøpe i vinter, men hva står egentlig på pakningene? 

Sjekk kosttilskuddet før kjøp

Alle godkjente kosttilskudd du kjøper i Norge er lovpålagt å ha merking og informasjon som er riktig og ikke villedende. Og informasjonen skal være på norsk nå produktet kjøpes i Norge. 

Handler du hos seriøse forhandlere eller nettapotek, slik som ditt nærmeste Vitusapotek eller på vitusapotek.no, kan du være trygg på at kosttilskuddet du kjøper er god vare. Allikevel kan det være bra å lese på pakningen før kjøp for å finne ut innhold og mengder av vitaminer og mineraler, anbefalt døgndose, informasjon dersom du har allergier, utløpsdato med mer.

Her er en liten innføring til hvordan du enkelt kan ta en sjekk av kosttilskudd.

Dagsbehov og anbefalt døgndose 

Anbefalt døgndose skal komme tydelig fram på boksen. 

– Det skal være trygt å følge anbefalingene på kosttilskuddet, men det betyr ikke at det er dagsbehovet ditt, sier klinisk ernæringsfysiolog Åse Andresen som er fag- og opplæringsansvarlig for Nycoplus. 

– Anbefalt døgndose er ikke nødvendigvis det samme som anbefalt dagsbehov og sier heller ikke noe om maksimumsinntak. Mattilsynet jobber med å sette maksgrenser på hva som er tillatt i kosttilskudd på alle næringsstoffer for ulike aldersgrupper, forteller ernæringsfysiologen. 

Her gir hun deg flere tips til hva du kan få av informasjon på kosttilskuddet ditt:

Referanseinntak – %* vitaminer og mineraler

I tillegg til anbefalt døgndose skal referanseverdien, også kalt referanseinntak (RI) være med på boksen. Denne er satt av matinformasjonsforordningen i EU og er ikke det samme som verken anbefalt døgndose eller anbefalt dagsbehov som settes av norske helsemyndigheter. Ett eksempel er vitamin D hvor Helsedirektoratets anbefaling er et daglig inntak av 10 mikrogram pr. dag for barn og voksne, og 20 mikrogram fra du er 75 år. Referanseinntaket er på 5 mikrogram, mens maks døgndose er opp til 80 mikrogram for voksne.

På pakningen er referanseinntaket oppgitt i prosent. RI er kun veiledende anbefalinger og tar ikke hensyn til individuelle behov, om du er gravid, ammer, er barn, eldre osv.

Hvis du vil vite hva akkurat ditt behov er, har Helsedirektoratet utviklet Kostholdsplanleggeren, eller sjekk myndighetenes anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet

Ellers er det en god idé å spørre om råd hos for eksempel Vitusapotek slik at du får det rette tilskuddet for ditt behov.

Innholdsliste med alle ingredienser i tilskuddet

Pakningene skal alltid ha innholdslister hvor alle ingredienser er med. Her står alt som finnes i tilskuddet med kjemiske benevnelser på virkestoffene, men også konserveringsmidler, fyllstoffer osv. 

Stoffene det er mest av, står først og så i synkende rekkefølge. Ingrediensen det er minst av kommer helt sist på listen.

Allergener i kosttilskuddet? Vegansk? Halal?

Det skal oppgis i uthevet skrift om produktet inneholder allergener som melk, gluten eller egg. 

På mange pakninger oppgis det også om produktet er halal (f.eks. kilde til gelatin) og om produktet er vegansk, men dette er ikke obligatorisk. Uansett vil du finne alle stoffer i innholdslisten, men med kjemiske benevnelser.

Advarsler og oppbevaring

Det skal understrekes at kosttilskudd ikke erstatter et variert kosthold, at døgndosen ikke bør overskrides og hvordan tilskuddet bør oppbevares hvis det er spesielle oppbevaringsbetingelser.

Batchnummer og utløpsdato 

Når kosttilskuddet produseres, vil det aktuelle partiet med kosttilskudd få et batchnummer. Dette er sporbart. Har du to kosttilskudd med likt batchnummer, betyr det at de har identisk innhold, er laget samme sted og til samme tid. Vi tester innholdet for å sjekke at kosttilskuddet i den aktuelle batchen inneholder tilstrekkelig av næringsstoffer og er uten uønskede stoffer slik at kunden skal få et trygt produkt.

Du kan ta kosttilskudd som er over utløpsdatoen, men da har du ingen garanti for at produktet inneholder like mye av for eksempel D-vitaminer som da du kjøpte tilskuddet. Tar du folsyre på grunn av graviditet, bør du være klar over at mengden folsyre går ned over tid. 

Kast alltid kosttilskuddet hvis det endres i farge, konsistens, smak og lukt. 

Selve batchnummeret og utløpsdatoen trykkes ofte andre steder på produktet, for eksempel under pakningen.

Kontaktinformasjon

Det skal komme klart fram hvem som står for produksjon og er leverandør, om produktet er produsert i utlandet, samt kontaktinformasjon.

Sjekk kosttilskuddet hos oss i Vitusapotek! 

Vurderer du å kjøpe kosttilskudd i vinter, men er usikker på hva du trenger? 

Hos Vitusapotek kan du spørre og få trygg hjelp til å sjekke hva kosttilskudd inneholder og hva du trenger av vitaminer, mineraler, omega-3 og andre næringsstoffer som dekker dine behov. Vi vet!