Vitusapotek
Vitaminer og mineraler

Trenger jeg kosttilskudd i vinter?

Spiser du sunt og variert, trenger du ikke å ta ekstra vitamin D, multivitaminer eller andre kosttilskudd i vinter. Men for noen kan et kosttilskudd være lurt.

Trenger jeg kosttilskudd i vinter?
Profile Picture
Publisert: 30.11.2020
Sist oppdatert: 13.12.2023

– Vi får flere spørsmål om kosttilskudd om vinteren. Da er et godt kosthold mer i fokus enn i resten av året, forteller farmasøyt Sabrin Moueffaq ved Vitusapotek Jernbanetorget i Oslo.

Multivitamin - mye brukt kosttilskudd om vinteren

Et godt sammensatt og sunt kosthold sikrer deg det kroppen trenger av vitaminer, mineraler, fettsyrer og andre viktige næringsstoffer uten at du trenger å ta noe ekstra i form av kosttilskudd i vinter.

– De fleste får i seg det de trenger gjennom maten når de spiser sunt og variert, men mange føler at de trenger mer energi og flere synes de kjenner at noe mangler. Da gjelder det å møte kundene med et åpent sinn. Det er jo en grunn for at de kommer til apoteket for å få hjelp, sier farmasøyten.

Hun pleier å spørre litt rundt kostholdet for å finne ut om det er noe kunden muligens får i seg for lite av.

– Men hvis vi ikke blir klokere, er det ikke feil å prøve et multivitamin som inneholder næringsstoffer du trenger i trygge daglige doser, sier Sabrin.

For lite fisk og vitamin D

– Behovet for vitaminer og mineraler er stort sett det samme sommer og vinter, men ett vitamin skiller seg ut, nemlig vitamin D, sier John Erik Erdal, utviklingssjef og farmasøyt i Orkla Health.

– Svært mange trenger tilskudd av D-vitaminer i vinterhalvåret, sier han.

Den viktigste matkilden er fet fisk. For å dekke vitamin D-behovet, trengs to til tre måltider med fisk hver uke, gjerne supplert med fiskepålegg.

– Du kan ikke vite om du mangler noe, men du kan være bevisst på hva du spiser. Mange tror de er flinkere enn hva de er. Men kostholdsundersøkelser viser at inntak av fisk og sjømat går ned. Dette er også viktige kilder til omega-3-fettsyrer i tillegg til vitamin D.

Det gjennomsnittlige inntaket av fisk har gått ned med hele 20 prosent fra 2008-2018, forteller han.

Fyll opp lageret av D-vitaminer

Om sommeren er D-vitaminene som regel lettere å få i seg enn om vinteren. Huden lager nemlig vitamin D med hjelp fra solen og vi bygger opp et 

D-vitamin-lager i årstiden hvor solen står høyt og lenge.

– Men pass på å fylle godt opp via kostholdet om høsten og gjennom vinteren. Allerede i overgangen til vinteren begynner lagrene å tømmes, forklarer farmasøyt Sabrin Moueffaq. Nok Vitamin D er viktig for mange funksjoner og organer i kroppen, slik som immunforsvaret, skjelett og tenner.

Gravide trenger oftere kosttilskudd

Noen grupper mennesker er i en alder, har en sykdom, er underernærte, er i en tilstand eller i en periode av livet hvor det trengs ekstra påfyll av enkelte mineraler, vitaminer og andre næringsstoffer. For gravide er det spesielt viktig å få i seg de nødvendige vitaminene og mineralene både før, under og etter svangerskapet når man ammer. Folat, jern, vitamin D, omega-3 og jod er blant næringsstoffene man bør være obs på.

– Noen gravide trenger også mer vitamin D enn de klarer å få i seg gjennom kostholdet, spesielt om vinteren, sier John Erik Erdal. 

– Og spiser man ikke fisk, kan det også bli for lite av omega-3-fettsyrer gjennom kostholdet, sier han. 

– Vi pleier å anbefale et multivitamin laget spesielt for gravide for å sikre daglig inntak av de nødvendige vitaminene og mineralene, sier Sabrin fra Vitusapotek Jernbanetorget. 

Unngå tran til de aller minste barna

For de aller minste har det kommet nye retningslinjer for tilskudd av D-vitamin Nå skal nyfødte som ammes helt eller delvis, starte med vitamin D-dråper fra første leveuke, og de skal ikke lenger ta tran mens de ammes. Årsaken til dette er viktigheten av at spedbarn får i seg vitamin D så tidlig som mulig, og dette er ikke mulig med doseringen av tran til disse. Den viktigste omega-3-fettsyren for spedbarn og små barn er DHA. Den bidrar til å utvikle en normal hjernefunksjon og normalt syn.

Barn som får morsmelkerstatning trenger ingen ekstra tilskudd fordi disse produktene allerede er tilsatt både D-vitaminer og omega-3. Barn som kun bruker morsmelkerstatning skal heller ikke ha tran da de får i seg for mye vitamin D. 

Etterhvert som barna blir større og spiser selv, kan et tilskudd eller tran i mange tilfeller være lurt.

– Det gjelder spesielt barn som ikke liker fisk, eller er småspist, sier Sabrin.

Veganske vitaminer

Noen har også valgt et kosthold hvor det kan være vanskelig å få i seg nok av ulike næringsstoffer, slik som veganere og vegetarianere som ikke spiser kjøtt, fisk, egg og/eller melkeprodukter. 

– Veganere og vegetarianere er veldig bevisste på hva de spiser og hvilke kilder som kan gi dem næringen de må ha. Men mange klarer ikke å få i seg nok, for eksempel av vitamin D, sier John Erik Erdal fra Orkla Health. Det har ført til et stadig større utvalg av veganske kosttilskudd i apotekhyllene.

Har du behov for kosttilskudd i vinter?

Lurer du på om du eller noen i familien trenger litt påfyll av vitaminer, mineraler, omega-3-fettsyrer eller andre næringsstoffer i tillegg til hva du får i deg gjennom kostholdet? Kom innom ditt nærmeste Vitusapotek for en prat og gode råd til kosttilskudd i vinter.

Og lurer du på hvordan du selv kan sjekke hva kosttilskuddet ditt inneholder, får du en enkel forklaring her.

Les mer: