Vitusapotek
Vitaminer og mineraler

Vitamin A

Vitamin A er et fettløselig vitamin som blant annet finnes i lever, fet fisk og egg. Vitamin A er blant annet svært viktig for normalt syn, normal celledeling og opprettholdelse av immunforsvaret, samt for hud og slimhinner.

Vitamin A
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 06.12.2022

Hva er vitamin A?

 • Vitamin A er et fettløselig vitamin, som lagres i leveren.
 • Vitamin A kan være giftig i store doser.
 • Karotenoider er stoffer som omdannes til vitamin A i kroppen og kalles ofte provitamin A. Et velkjent karotenoid er beta-karoten.
 • Normalt inntak av vitamin A er svært viktig for gravide, både alt for høyt og alt for lavt inntak kan skade fosteret.
 • I Norge er det svært uvanlig med vitamin A-mangel. 

Hva gjør vitamin A for kroppen?

Vitamin A er svært viktig for et normalt syn, og særlig nattesynet. I tillegg er vitamin A viktig for normal celledeling (særlig i fosterlivet), opprettholdelse av immunforsvaret og vedlikehold av hud og slimhinner. Vitamin A er også viktig for normal vekst og utvikling hos barn og unge.

Kilder til vitamin A i kosten

Gode kilder til vitamin A og til karotenoider (provitamin A) i kosten er tran, fet fisk, lever, eggeplomme, melkeprodukter, gulrøde og grønne grønnsaker.

Anbefalt daglig inntak av vitamin A

 • Barn under 14 år: 350-600 µg.
 • Kvinner over 14 år: 700 µg.
 • Menn over 14 år: 900 µg.
 • Gravide: 800 µg.
 • Ammende: 1100 µg.

µg: mikrogram
Mengde µg oppgitt er i form av retinol.

For barn under 14 år varierer anbefalingene avhengig av alder.

Morsmelk inneholder de nødvendige vitaminer barnet trenger, så for barn under 6 måneder som fullammes er ikke tilskudd anbefalt så sant ikke lege eller helsesøster sier annet.

Hva skjer ved mangel på vitamin A?

Eksempler på tegn ved A-vitaminmangel er dårlig nattesyn, nedsatt vekst hos barn, tegn på nedsatt immunforsvar, apetittløshet og tørr/ru hud. Hvis man går over tid med for lite vitamin A kan man få varige øyeskader og i verste fall miste synet fullstendig.

Mangel på vitamin A hos gravide kan føre til fosterskader.

Hva skjer ved høyt inntak av vitamin A?

Høye doser vitamin A er giftig og kan føre til alvorlig forgiftning. Det er derfor viktig å passe på at man ikke får i seg for mye vitamin A. Hodepine, kvalme, synsforstyrrelse og irritabilitet er eksempler på symptomer ved for høyt inntak av vitamin A. De fleste forgiftninger med vitamin A skyldes for høyt inntak over lang tid.

For høyt inntak av vitamin A hos gravide kan føre til fosterskader.

Ved overdosering kan man ringe Giftinformasjonens døgnåpne telefon på 22 59 13 00.

Råd og veiledning om tilskudd av vitamin A

 • Personer med nedsatt fettopptak fra tarmen, dårlig matlyst eller de som har et kosthold som er svært fattig på vitamin A bør tilføres ekstra vitamin A, gjerne i form av et kosttilskudd.
 • Tran eller multi-vitamin-mineraltilskudd er gode måter å få i seg vitamin A på. Husk at hvis du tar tran og i tillegg ønsker et multi-vitamin-mineraltilskudd, bør du bruke et uten A- og D-vitamin for å hindre overdosering av disse vitaminene. En generell regel er å kun bruke et kosttilskudd som inneholde vitamin A.Tilskuddet bør tas sammen med fettrik mat.

Kilder:
Helsedirektoratet, Norsk elektronisk legemiddelhåndbok, Norsk legehåndbok, Nycomed og Store norske leksikon.

Les mer: