Vitaminer og mineraler

Vitamin K2

Vitamin K2 er viktig for at blodet skal kunne levre seg og oppbygning av benvev. Dette vitaminet produseres i tarmen.

Vitamin K2

Hva er vitamin K2?

Vitamin K er et fettløselig vitamin som bidrar til at blodet skal kunne levre seg. I tillegg er vitamin K viktig for skjelettet. Vitaminet foreligger i to former, vitamin K1 (fyllokinon) og vitamin K2 (menakinon).

I følge flere studier har det blitt vist at vitamin K2 muligens kan styrke beinvevet ved betennelser, i tillegg til at betennelsesceller får nedsatt aktivitet. Vitamin K2 aktiverer to proteiner i kroppen:

  • Osteocalcin – dette proteinet øker tilførselen av kalsium til skjelettet og styrker dermed beindannelsen.
  • Matrix gla protein (MGP) – dette proteiner bidrar til å redusere kalsium i åreveggene.

Kilder til vitamin K2

Vitamin K2 dannes av bakterier i tarmen, men i små mengder. Matvarer som er rike på vitamin K2 er fermentert og modnet mat som yoghurt, oster (gammelost, blåmuggost) og rakfisk. Vitamin K2 finnes også i eggeplomme, kyllinglever, klippfisk og smør fra kyr som har gresset tre til seks måneder per år. En japansk rett som er svært rik på vitamin K2 er ”natto”, som er gjærede soyabønner.

Råd og veiledning om tilskudd av vitamin K2

Kilder: Norsk helseinformatikk, K2vitamin

Sist oppdatert: Juni 2018

Les mer: