
Vitamin K2
Vitamin K2 er viktig for at blodet skal kunne levre seg og oppbygning av benvev. Dette vitaminet produseres i tarmen.

Hva er vitamin K2?
Vitamin K er et fettløselig vitamin som bidrar til at blodet skal kunne levre seg. I tillegg er vitamin K viktig for skjelettet. Vitaminet foreligger i to former, vitamin K1 (fyllokinon) og vitamin K2 (menakinon).
I følge flere studier har det blitt vist at vitamin K2 muligens kan styrke beinvevet ved betennelser, i tillegg til at betennelsesceller får nedsatt aktivitet. Vitamin K2 aktiverer to proteiner i kroppen:
- Osteocalcin – dette proteinet øker tilførselen av kalsium til skjelettet og styrker dermed beindannelsen.
- Matrix gla protein (MGP) – dette proteiner bidrar til å redusere kalsium i åreveggene.
Kilder til vitamin K2
Vitamin K2 dannes av bakterier i tarmen, men i små mengder. Matvarer som er rike på vitamin K2 er fermentert og modnet mat som yoghurt, oster (gammelost, blåmuggost) og rakfisk. Vitamin K2 finnes også i eggeplomme, kyllinglever, klippfisk og smør fra kyr som har gresset tre til seks måneder per år. En japansk rett som er svært rik på vitamin K2 er ”natto”, som er gjærede soyabønner.
Råd og veiledning om tilskudd av vitamin K2
- Dersom du bruker det blodfortynnende legemiddelet Marevan (warfarin), bør du ikke starte med vitamin K2 tilskudd uten etter avtale med lege. Vitamin K2 kan påvirke effekten av Marevan.
Les mer om blodfortynnende medisin her!
- På apoteket kan du få kjøpt Vitami K2 kosttilskudd.
Kilder: Norsk helseinformatikk, K2vitamin
Les mer: