Vitusapotek
Munn og tann

Hvordan pusse tenner!

Hvordan pusser man egentlig tenner riktig? Med god pusseteknikk holder du tennene rene og bakteriefrie, og du får et friskt og sunt tannkjøtt. Når tannpussen er utført riktig, skal tennene dine være glatte som glass – få tipsene til hvordan her.

Hvordan pusse tenner!
Profile Picture
Publisert: 25.06.2020
Sist oppdatert: 13.12.2023

En riktig tannbørsteteknikk som faktisk fungerer

Det er mange teknikker for å rengjøre tennene, men ikke alle er like effektive og skånsomme for tannhelsen din. 

I samarbeid med CURAPROX, som har delt denne måten å pusse på med mer enn 20 000 tannleger, beskriver vi her en børsteteknikk som du kan være sikker på at gjør tennene dine rene og bakteriefrie på en trygg og god måte, samtidig som tannkjøttet vil holde seg friskt og skadefritt.

Tommelfingerregel: Begynn alltid med de vanskeligste stedene!

Vanligvis begynner vi å pusse fronten og overser veldig ofte innsiden av tennene og de bakerste jekslene. Dette er grunnen til at disse tennene er de mest kariesutsatte områdene i munnhulen.

Derfor, gjør det alltid til en vane å starte med de vanskeligste stedene og avslutt med de enkle.

  • Begynn helt på baksiden av munnen og jobb deg fremover, tann for tann, gjennom innsiden av de nederste tennene.
  • Fortsett på utsiden. Hvis du har et problematisk område, eller et område du pleier å glemme, kan du begynne der og flytte deg deretter videre, tann for tann, til den andre siden.
  • Avslutt med tyggeflatene. Forsikre deg om at du kommer ordentlig til på baksiden av de bakre jekslene – «tyggetennene».
  • Start deretter på baksiden av den øverste raden og puss innsiden først.
  • Flytt så til utsiden.
  • Puss til slutt tyggeflatene.

Forsikre deg om at halvparten av busten alltid er på tannkjøttet og den andre halvparten på tennene. Hold tannbørsten horisontalt når du børster. 

Hold tannbørsten som en penn mens du pusser

Hold tannbørsten slik du holder en penn. Dette kan føles uvanlig, men det er effektivt. Et slikt grep sørger for at du ikke presser for hardt på tennene, og børsten vil passe godt inn i hånden din i en riktig 45 ° vinkel.

Med det åttekantede håndtaket på CURAPROX tannbørsten, vil dette grepet komme naturlig, og dette er noe av det som gjør CURAPROX tannbørsten så spesiell.

Vinkel på tannbørsten ved tannpuss

Hold børsten i en vinkel på 45 ° for å fjerne bakterier fra tannkjøttet

Hvorfor en 45 ° vinkel? Bakterier og plakk gjemmer seg vanligvis i tannkjøttskanten, også kalt sulcus. For å fjerne bakterier og plakk mer effektivt, bør derfor børstehodet være litt skrått mot sulkus (overgangen mellom tann og tannkjøtt.)

Plasser halvparten av børsten på tennene, og halvparten på tannkjøttet. Beveg i små sirkler

Som nevnt tidligere, trives bakterier i tannkjøttet, og det er derfor du bør plassere tannbørsten din denne måten: den ene halvdelen av børsten dekker tennene, og den andre halvparten dekker tannkjøttet. Bruk minimalt trykk og beveg tannbørsten i små sirkler.

Ikke glem å være grundig, ellers vil bakterier bygge seg opp igjen på ny etter hver tannpuss. Når du slurver og skynder deg med tannpussen, er det lettere å glemme eller hoppe over enkelte tannpartier.

Test deg selv: Kjenn etter med tungen for å se om du har pusset riktig

Hvordan vet du om tennene dine er rene? Kjenn etter med tungen! Tennene dine skal være like glatte som glass. 

Glatte tenner

Kilde: Artikkelen er skrevet i samarbeid med CURAPROX

Sist oppdatert: juni 2020

Les mer: