Vitusapotek
Munn og tann

Mellomrombørste - hvorfor trenger vi det?

Mellomrombørste er små børster som effektivt rengjør mellom tennene dine. Det kan være vanskelig å komme til mellom tennene med en vanlig tannbørste, og det kan da danne seg plakk.

Mellomrombørste - hvorfor trenger vi det?
Profile Picture
Publisert: 25.06.2020
Sist oppdatert: 13.12.2023

Når naturlig biofilm blir til plakk

Bakterier er i utgangspunktet overalt: i luften, i maten vi spiser og på huden vår. Og som det meste annet, er det derfor også alltid bakterier til stede i munnen og på tennene våre. Vanligvis er disse bakteriene i perfekt balanse, i tillegg til at vi har visse antibakterielle midler i spyttet vårt som holder den normale bakteriefloraen i sjakk. Men når bakterier møter den harde overflate på tennene våre, i kombinasjon med et fuktig miljø, vil de kunne sette seg på denne overflaten, vokse og slå leir her.

Biofilm

I munnen vår bygger bakterier strukturer som vi kaller biofilm. Biofilm er et lag med levende organismer forsterket med beskyttende elementer. Denne biofilmen lar bakterier leve og avle i et mer beskyttet miljø.

Plakk

Bakteriene bygger biofilmer der de kommer til og har mulighet til å vokse, og når bakterier vokser seg sterke i en biofilm, produserer de i tillegg mye avfall. Jo større og sterkere biofilmen er, desto mer avfall produseres. Dette avfallet kan føre til tannråte, dårlig ånde og andre tannkjøttsykdommer. Når biofilmen blir for tykk og sterk, kaller vi den plakk. Plakk er derfor noe vi ikke ønsker å utsette tennene våre for.

Hvordan fjerne plakk?

Den eneste måten å ødelegge en biofilm på, uten å skade tennene, er å forstyrre strukturen til biofilmen ved å pusse tennene. 

  • Bruk en myk tannbørste, for eksempel CURAPROX Ultra Soft Tannbørste
  • Rengjør tennene dine ved å pusse de to ganger om dagen.
  • Puss forsiktig og grundig, foran og bak, til tennene er helt rene.

Å skynde seg gjennom tannpussen vil ikke fungere. Dersom du ikke pusser ordentlig, er det mye biofilm og plakk igjen på tennene, og bakterier vil kunne gjenoppbygge koloniene sine i løpet av noen få timer.

Munnskyll kan gjerne benyttes i tillegg til tannpuss, men munnskyll alene vil ikke kunne fjerne plakk på tennene.

Tyggegummi vil heller ikke kunne fjerne plakk og bakteriedannelse på tennene. Det vil om mulig kunne maskerer dårlig ånde, men bakteriekoloniene vil fremdeles være der og produsere avfall. For å bli kvitt plakk må du derfor pusse tennene dine godt og nøye!

Plakk gjemmer seg mellom tennene

Vanlige tannbørster kommer som regel bare til foran og bak på tennene, og ikke mellom tennene, i det interdentale rommet. Når du har mat mellom tennene, er det som regel her det fester seg og blir liggende. Alle har mellomrom mellom tennene, uansett hvor tett og fin tanngarden din er.

I interdentalrommet trives også biofilmen aller best. Her kan den leve og vokse uforstyrret i lang tid, så fremt man ikke er flink til å pusse og rengjøre også mellom tennene.

Mellomrombørste eller tanntråd?

Det er to måter å rengjøre mellom tennene på:

Flere nyere studier viser at en mellomrombørste trolig kan være mer effektiv og mindre skadelig på tannkjøttet enn tanntråd. Dersom du syntes tanntråd kan være ubehagelig, skjærer i tannkjøttet og gir små blødninger, kan en mellomrombørste være et godt alternativ.

Mellomrombørste vil enklere kunne få plass mellom tennene dine og på den måten ødelegge strukturen til biofilmen som er dannet her.

Hvordan bruke en mellomrombørste?

En enkel inn- og ut-bevegelse er vanligvis nok. Børsten skylles deretter ren og kan brukes igjen. I motsetning til tanntråd, har mellomrombørster børstehår som kommer inn i alle hjørner og mellomrom for effektiv fjerning av plakk. Dette gjør de ofte mer effektive enn tanntråd alene.

Hvilken størrelse på mellomrombørsten skal jeg velge?

Fordi man ofte har ulik avstand mellom tennene sine, trenger man ofte forskjellige størrelser på mellomrombørstene, og du kan få forskjellige børster for ulike deler av munnen. For å være sikker på at du får optimal effekt, kan det være lurt å forhøre seg med tannlegen eller tannpleieren din, slik at du finner riktige størrelsene for deg og dine tenner.

Det er viktig å følge tannlegens anbefalinger om størrelsene på børstene dine. Rengjøring med for liten børste kan være lite effektivt og børsten vil ikke gjøre jobben skikkelig. Og er børsten for stor, vil den ikke komme ordentlig inn mellom tennene dine og plakket mellom tennene vil ikke bli børstet bort. 

Mellomrombørster fra Curaprox

Hva bør du tenke på ved valg og bruk av mellomrombørster?

  • Størrelse på mellomrombørsten - fordi en mellomrombørste skal gå mellom tennene dine, må du velge riktig størrelse for å oppnå best mulig effekt og for å unngå skade eller ubehag.
  • Små blødninger - noen mennesker opplever midlertidig blødning når de bruker en mellomrombørste for første gang. Dette er et tegn på at en mild form for betennelse i tannkjøttet allerede har startet i nærheten av det interdentale rommet, og ved å pusse her har du forstyrret en liten del av tannkjøttet som inneholder bittesmå blodårer. Det er bra at du fanger opp dette tidlig, og det er ingen grunn til bekymring. Når du har fjernet biofilmen og plakket mellom tennene dine, vil tannkjøttsbetennelsen forsvinne, blodkarene vil beskyttes og blødningen opphøre.
  • Ikke erstatt vanlig tannpuss med kun bruk av mellomrombørster. Interdentalt renhold er en del av pusseritualet ditt, men vanlig tannpuss med tannbørste morgen og kveld er fremdeles veldig viktig.

Når bør jeg kontakte tannlege ved bruk av mellomrombørste?

  • Dersom blødninger i tannkjøttet vedvarer over lengre tid.


Kilde: Artikkelen er skrevet i samarbeid med CURAPROX.

Sist oppdatert: juni 2020

Les mer: