Vitusapotek
Munn og tann

Munnskold (after)

Munnskold (after) er en av de vanligste årsakene til sår i munnen. Munnskold gir små hvite blemmer eller sår i munnen, ofte lokalisert på tungen eller på innsiden av kinn/leppe. Årsaken til munnskold (after) er ikke kjent, men man ser at munnskold kan utløses av stress og sår i munnen, samt bruk av tannkrem med såpestoffer (SLS). 

Munnskold (after)
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
farmasøyt
Provisorfarmasøyt med bred erfaring og har jobbet mange år som farmasøyt i Vitusapotek.
Sist oppdatert: 17.11.2022

Hva er munnskold (after)?

Munnskold, også kalt after, er små, runde eller ovale gulhvite blemmer eller sår i munnhulen som stadig vender tilbake. De er helt ufarlige, men kan være smertefulle. Typisk opplever man dette første gang som barn eller ungdom.

Årsaker til munnskold (after)

Årsaken til munnskold er ukjent, og sårene kan komme og gå over flere år. Det er sett en sammenheng mellom munnskold og virusinfeksjon og tarmsykdommer som Crohns sykdom og ulcerøs kolitt. Kvinner rammes hyppigere enn menn. For kvinner er det svært vanlig at munnskold dukker opp like før menstruasjonen.

Gode råd ved munnskold (after)

  • Bruk en myk tannbørste for å hindre skade på slimhinnen.
  • Bruk en tannkrem uten såpe (natriumlaurylsulfat), for eksempel Zendium eller Curaprox Enzycal.
  • Unngå sterkt krydret mat og sitrusfrukter som kan irritere slimhinnen og gi nye munnskold.
  • Sørg for god munnhygiene. Er det smertefullt å pusse tennene, kan du skylle munnen med Corsodyl munnskyllevæske eller Curaprox Perio Plus Forte CHX munnskyll en periode i steden for tannpuss med tannbørste.
  • Er området med munnskold smertefult, kan Curaprox PerioPlus Focus gel påføres lokalt på området. Dette er en lokal gel for behandling av betent og inflammert tannkjøtt, og gir en viss smertelindrende effekt.  
  • Honning, med sine betennelsesdempende og antibakterielle effekt, kan hos noen bidra til at munnskoldene forsvinner raskere.

Egenbehandling av munnskold

Sårene forsvinner normalt av seg selv i løpet av 1-2 uker og trenger vanligvis ikke behandling. Oralmedic er en dokumentert og effektiv behandling som kan forsøkes, og virker ved at det dannes en beskyttende hinne over såret. Nycodent Aloclair Gel kan også forsøkes for hurtig smertelindring.

Når bør du kontakte lege på grunn av munnskold (after)?

  • Dersom sårene ikke forsvinner.
  • Dersom munskold gir deg såpass store smerter, på tross av egenbehandling, at det går utover spisevaner og munnhygiene.Kilder: Norsk helseinformatikk for helsepersonell, zendium.no, novusdental.no

Les mer: