Vitusapotek
Munn og tann

Nordmenn er blant de dårligste til å skifte tannbørste

Når busten på tannbørsten står til alle kanter er det på høy tid å bytte tannbørste, men også bakterier på tannbørsten er årsak til at tannleger og tannpleiere anbefaler oss å bytte tannbørste minst 4 ganger i året.

Nordmenn er blant de dårligste til å skifte tannbørste
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 25.03.2024

Tannbørsten bør byttes ut hver 3.måned.

Hvor lenge tannbørsten holder avhenger av pussestilen. Noen pusser så hardt at børsten slites i løpet av få uker. Andre har en mer forsiktig pussestil som gjør at tannbørsten holder lengre. En tannbørste som har mistet spensten sin rengjør ikke like godt som en tannbørste som er ny, men det er ikke bare på grunn av slitasje at du bør bytte tannbørste. Vekst av bakterier er også en god grunn til å bytte tannbørste.

Bakterier på tannbørsten

Tannbørsten kommer i kontakt med et stort antall bakterier allerede fra første tannpuss. Dette er bakterier som er en naturlig del av mikromiljøet i munnhulen og som vi ikke tar skade av, men bakterier på tannbørsten kan også komme til fra miljøet rundt, og disse er ikke nødvendigvis harmløse. På badet foregår en rekke aktiviteter; vi dusjer, vasker oss, går på do, steller oss. Bakterier som ikke hører hjemme i munnhulen kan dermed komme til og feste seg på tannbørsten. I verste fall kan dette føre til sykdom.

Tips til god tannbørstehygiene

  • Skyll tannbørsten godt i rent vann etter bruk.
  • Unngå at tannbørsten kommer i direkte kontakt med miljøet rundt.
  • Oppbevar tannbørsten stående i en beholder med kostehodet opp og la den lufttørke.
  • Tannbørsten kan med fordel oppbevares i et skap.
  • Bytt tannbørste hver 3.måned og etter sykdom.
  • Ha gjerne en egen tannbørste for reise.
  • Ikke bruk andres tannbørste.

Les mer: