Vitusapotek
Munn og tann

Sånn hindrer du hull mellom tennene

Visste du at hull mellom tennene står for så mange som 50 prosent av alle hull? Heldigvis er det mye vi kan gjøre selv for å hindre karies mellom tennene – og de aller viktigste rådene finner du her.

Sånn hindrer du hull mellom tennene
Profile Picture
Publisert: 08.10.2020
Sist oppdatert: 23.10.2023

Hva er hull mellom tennene?

Små kariesangrep som oppstår mellom tennene fordi tannflaten ikke har blitt rengjort nøye nok, er et velkjent problem.

Hull i tennene, eller karies på fagspråk, oppstår fordi bakterier i munnen blir liggende på tennene over tid. Bakteriene, som gjerne kalles plakk, omdannes til syre som bryter ned tennene, noe som fører til at emaljen flekkvis smuldrer bort. Hull mellom tennene er svært vanlig, nettopp fordi plakk og matrester blir liggende mellom tennene og bryte ned emaljen. For å unngå dette, er det viktig å være nøye med tannpuss og en daglig, god munnhygiene.

Små kariesangrep mellom tennene kan være uten symptomer, men har man først fått et begynnende hull, er det mye man kan gjøre for å hindre at det utvikler seg og blir smertefullt.

Rengjør hele tannen

Alle tenner har fem flater som må rengjøres, og områdene der tannbørsten ikke kommer til, må rengjøres med andre verktøy. Hvilken metode du bruker, er litt smak og behag.

Noen foretrekker en tradisjonell tanntråd eller tannpirker. Andre foretrekker også å bruke mellomromsbørste. Det viktigste er at man daglig renser bort plakket som samler seg i mellomrommet mellom tennene.

Ekulf PowerFlosser er en oppladbar munndusj som bruker vann som en tanntråd. På denne måten fjernes plakk og bakterier mellom tennene og tannkjøttet på en enkel og effektiv måte. 

Puss tennene to ganger daglig

Etter å ha fjernet plakk og matrester mellom tennene med interdentaler, er det viktig å følge opp med tannpuss med en skånsom fluortannkrem i to minutter hver morgen og kveld for å unngå hull mellom tennene. Fluor fester seg bedre på rene tannflater og kan da gjenoppbygge skadet emalje og forsterke den. Dette gjør at eventuelle små begynnende hull kan repareres eller holdes i sjakk i mange år, uten at de utvikler seg til å bli smertefulle eller trenge ytterligere behandling.

Bruk en tannbørste med myk bust som er skånsom mot tennene og tannkjøttet. Plakk er mykt og lett å børste bort, og du trenger ikke bruke kraft for å pusse tennene helt rene. En tannbørste med lite børstehode og smalt skaft kommer bedre til i munnhulen, også mellom tennene og på baksiden av jekslene.

Bruk fluorskyll eller fluortabletter

Dersom tennene dine har behov for ekstra fluorbeskyttelse, kan det være lurt å avslutte tannstellet med fluorskyll. Barn kan også ha behov for fluortabletter. Rådfør deg med tannlege eller tannpleier.

Andre gode råd for å unngå hull mellom tennene

  • Unngå for mange mellommåltider
  • Drikk heller vann enn brus
  • Gå regelmessig til tannlegen


Kilde: Orkla/Jordan

Les mer: