Vitusapotek
Munn og tann

Sår og blemmer i munnen

Sår og blemmer i munnen er som oftest forbigående og skyldes vanligvis after (munnskold) eller trøske (soppinfeksjon). After går normalt over av seg selv, mens trøske som regel krever behandling med soppdrepende midler. 

Sår og blemmer i munnen
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
farmasøyt
Provisorfarmasøyt med bred erfaring og har jobbet mange år som farmasøyt i Vitusapotek.
Sist oppdatert: 28.04.2023

Gode råd ved sår og blemmer i munnen

Sår og blemmer i munnen kan være vonde og i verste fall forhindre at man får i seg nok mat og drikke. Her er noen ulike tiltak og produkter som kan bedre plagene:

 • Ikke pirk på sår eller blemmer i munnen!
 • Nycodent Aloclair er en gel som danner en beskyttende hinne og gir smertelindring ved blemmer og sår i munnen. Gelen kan gjøre det lettere å spise og drikke og inneholder ikke alkohol så den svir ikke.
 • Oralmedic er en dokumentert effektiv behandling mot after, blemmer og små sår i munnen. Den fjerner skadet vev, trekker ut væske fra såret og danner en hinne over såret med kun én behandling. Det kan kjennes en kortvarig svie mens man tar det på.
 • Sørg for god munnhygiene. Er det smertefullt å pusse tennene, kan du skylle munnen med Corsodyl munnskyllevæske en periode. Corsodyl inneholder bakterie- og soppdrepende middel. 
 • Benytt en tannkrem uten såpestoff (natriumlauryl sulfat /SLS). Zendium inneholder ikke såpestoff.  
 • Bruk milde munnskyllemidler, uten tilsatt alkohol. Flux og Nycodent er uten alkohol. 

Unngå å spise eller drikke noe som irriterer såret eller blemmene, for eksempel kan veldig sterk mat irritere sår.

Årsaker til sår og blemmer i munnen

After (munnskold)

After (munnskold) er en av de vanligste årsakene til sår i munnen, og rammer oftest barn og unge under 20 år. After rammer opptil 20% av befolkningen fra tid til annen. After gir små hvite blemmer eller sår i munnen, ofte lokalisert på tungen eller på innsiden av kinn/leppe. Les mer om after her.

Trøske (soppinfeksjon)

Trøske er en soppinfeksjon i munnhulen som nesten utelukkende skyldes en oppblomstring av soppen Candida albicans. Trøske gir et karakteristisk hvitt belegg i munnen som kan svi og gi ubehag. Det er ikke uvanlig at spedbarn får trøske. Les mer om trøske her.

Andre årsaker til sår og blemmer i munnhulen

 • Virussykdommen vannkopper kan gi blemmer i munnen. Blemmene blir borte når sykdommen er over
 • Hånd-, munn- og fotsykdom er en annen virussykdom, og kan gi blemmer i ganen, på tungen eller innsiden av kinnene
 • Herpes simplex virus, er et virus de fleste har i kroppen uten å merke noe til det. Første gang man får viruset i kroppen kan man imidlertid bli syk med feber, slapphet og små blemmer på leppe, tunge og tannkjøtt. Disse blemmene kan gjøre det vanskelig å spise og drikke. Herpes simplex virus kan senere forårsake munnsår. For å behandle munnsår bruker man antivirale salver. 
 • Såpestoff i tannkrem kan forårsake små sår i munnen, særlig hos de med sensitiv munn. Derfor anbefales det at man bruker tannkremer uten såpestoffer, som Zendium.

Når bør du kontakte legen ved sår og blemmer i munnen?

 • Dersom du har sår eller blemmer i munnen som ikke forsvinner i løpet av 1-2 uker
 • Dersom du tror du eller barnet ditt har fått soppinfeksjon i munnen
 • Dersom tungen er lyserød og flekkete, da dette kan være tegn på skarlagensfeber


Kilder: Norsk helseinformatikk for helsepersonell, Norsk elektronisk legemiddelhandbok for helsepersonell, Felleskatalogen, tannpleier.no, leverandørinformasjon, helsenorge.no.

Les mer: