Vitusapotek
Munn og tann

Skap en bærekraftig munnhygienerutine – 4 smarte tips for deg og miljøet!

God munnhygiene kan oppnås med mindre klimapåvirkning. Les fire smarte tips om hvordan du kan skape en rutine som er bra for både deg og miljøet.

Skap en bærekraftig munnhygienerutine – 4 smarte tips for deg og miljøet!
Profile Picture
Publisert: 25.09.2020
Sist oppdatert: 17.11.2023

Slik etablerer du en sunn og bærekraftig munnhygienerutine

1. Se gjennom utvalget og velg munnhygieneprodukter som er bra for både helsen og miljøet.

2. Gjør det til en rutine å rengjøre mellom tennene hver kveld, gjerne før tannpussen. Rutiner gjør det lettere å huske og gjennomføre.

3. Bruk en tanntrådbøyle med ferdigmontert tanntråd for enkel rengjøring. På den måten kommer du raskt og enkelt i gang med å rengjøre mellom tennene. Fra ung alder!

4. Ta hensyn til hele produksjonskjeden – fra produksjon til avfallssortering.

Rengjør før det er for sent

En vanlig tannbørste kommer ikke til mellom tennene. Det kan føre til plakkdannelse og bakteriebelegg. Plakk kan forårsake både hull i tennene og tannkjøttproblemer, derfor er det viktig å rengjøre mellom tennene i tillegg til tannpussen for å få det helt rent.

«Mange begynner ikke å rengjøre mellom tennene før de får karies eller periodontitt (tannløsning). Sunne vaner som bruk av tannpirker, tanntråd eller mellomromsbørste bør etableres allerede mens man er frisk. For å kunne utvikle en god munnhygienerutine er det viktig å ha tilgang til riktig verktøy og teknikk,» sier TePe Nordics tannlege Sanjay Haryana.

Flere rengjøringsmetoder
Det er flere måter å gjøre rent på – spør gjerne tannlegen om hvilken metode som passer best for deg og dine tenner.

  • En tanntrådbøyle når effektivt trange mellomrom der tannbørsten ikke kommer til, og er en enkel metode for å begynne å gjøre rent mellom tennene fra ung alder.
  • Også tannpirkere rengjør enkelt i løpet av dagen, og kan tas med overalt.
  • Når du har etablert en rengjøringsrutine, er en mellomromsbørste den mest effektive metoden for å gjøre rent mellom tennene. Produktet bør brukes én gang per dag, og det er viktig at du velger riktig størrelse for dine mellomrom. Ofte er mer enn én størrelse nødvendig.

Ved å kombinere tannpuss og mellomromsrengjøring får du rengjort alle tannoverflater – og får en frisk munn med rene tenner.

Velg miljøsmarte produkter

Mange munnhygieneprodukter inneholder plast på grunn av de gode og hygieniske egenskapene. I den senere tid har det kommet stadig flere alternativer som er laget av fornybare materialer, basert på blant annet ricinolje, tallolje og sukkerrør. Det gjør det mulig å opprettholde en god munnhygiene med mindre forbruk av jordens ressurser.

TePe GOOD™ er miljøsmarte munnhygieneprodukter som produseres i Sverige i samarbeid med tannhelsetjenesten. Sortimentet består i dag av tannbørster, tungerenser og tanntrådbøyle, og utvikles fortløpende. Les mer på:  https://www.tepe.com/sv/about-tepe/sustainability/sustainability/
«Produktene fremstilles i Sverige av fornybare råvarer og grønn energi, som bidrar til å begrense karbonavtrykket. Det er viktig å ta hensyn til hele produksjonskjeden når du velger produkter. Tenk over hvilke valg du kan ta for å skape en tannpleierutine uten dårlig samvittighet,» sier Sanjay.

Les mer på www.tepe.com ─ her finner du flere smarte tips for deg og din munnhelse.

Husk å gå til tannlegen regelmessig, og be tannlegen eller tannpleieren om tips og råd som passer for nettopp deg og dine tenner.

Kilde: Artikkelen er skrevet i samarbeid med leverandør

Les mer: