Vitusapotek
Allergi

Bjørkepollen

Allergi mot bjørkepollen er den vanligste formen for pollenallergi, og oppstår når bjørka blomster, som regel i perioden april til juni. Mange opplever store, allergiske plager av bjørkepollen, og hos Vitusapotek får du reseptfrie allergimedisiner som kan hjelpe på plagene.

Bjørkepollen
Profile Picture
Publisert: 18.02.2019
farmasøyt
Provisorfarmasøyt med bred erfaring og har jobbet mange år som farmasøyt i Vitusapotek.
Sist oppdatert: 04.03.2024 av Madeleine Nygård Stokvik

Hva er bjørkepollen?

Bjørkepollen er pollen som stammer fra trearten bjørk. Bjørk finnes over alt i Norge, og den blir stadig mer utbredt. Pollen fra bjørk er svært små og lette, noe som medfører at de kan spres svært langt med vær og vind. I tillegg avgir bjørk store mengder pollen hvert år, noe som kan gi store plager for en bjørkepollenallergiker. 

Pollen er små, små korn eller partikler som har til hensikt å bestøve andre planter av samme art, og for å få til dette spres pollen gjennom luften.

Allergi mot bjørkepollen

Allergi mot bjørkepollen er den mest vanlige formen for pollenallergi, og svært mange har store plager i bjørkepollensesongen. Bjørka avgir store mengder pollen, noe som også ofte fører til ekstra store allergiske plager i denne perioden.

Sesong for bjørkepollen

Bjørkepollen er som regel mest uttalt i perioden april til juni, men det er store geografiske forskjeller alt ettersom hvor i landet du befinner deg. Følg med på vårt pollenvarsel for spredning av bjørkepollen her.

Bjørkepollen spres når bjørka blomster, og dette kan variere fra år til år og fra landsdel til landsdel. Bjørka blomstrer som regel samtidig som det observeres løv på trærne (løvsprett).  

Bjørkepollenspredning basert på landsdel:

 • Sør-Norge - månedsskiftet april/mai.
 • Midt-Norge – starten/midten av mai, ca. en uke senere enn Sør-Norge.
 • Nord-Norge - månedsskiftet mai/juni, ca. en måned etter Sør Norge.
 • På fjellet er det også blomstring senere enn i lavlandet.

En blomstring varer i omtrent 3 uker.

Symptomer

Symptomer på bjørkepollenallergi er de samme som for annen pollenallergi, og kjennetegnes som regel ved:

 • Kløende og rennende øyne som ofte blir røde og hovne.
 • Kløende, rennende og/eller tett nese.
 • Kløe i munn, hals og svelg.
 • Nysing, som regel i serier bestående av flere nys av gangen.
 • Tretthet.
 • Nedsatt konsentrasjonsevne.

Mange forveksler pollenallergi med en vårforkjølelse. Du kan lese mer om hva som er forskjellene mellom pollenallergi og forkjølelse her.

Gode råd  

Bjørkepollen spres med vær og vind, og det kan komme store mengder pollen når bjørka blomstrer. Pollen setter seg lett fast i klær og hår, og kommer ofte inn gjennom vinduer og dører ved utlufting av for eksempel hus og hytter.

For å redusere ubehaget som pollen medfører, kan det være lurt å følge noen gode råd og tips:

 • Dersom du bruker allergimedisiner mot bjørkepollen, så start alltid med disse i god tid før allergisesongen og spredningen av pollen starter. Følg med på pollenvarsel for der du befinner deg.
 • Skyll alltid øyne og nese med saltvann, gjerne flere ganger daglig. Da vil du få fjernet mye pollen som kan irritere slimhinnene i øyne og nese.
 • Ikke la vinduer og dører i huset stå åpent på dagtid, da pollen lett kan komme inn i huset. Må du lufte, luft på kveld- og natterstid.
 • Pollennett kan brukes på vinduer for å holde pollen ute.
 • Tørk ikke klær og sengetøy ute i perioder med mye pollen.
 • Dusj og vask håret hver kveld, før du skal legge deg.
 • Bytt sengetøy ofte!
 • Solbriller kan beskytte øynene mot mye pollen.
 • Blir du rød og hoven rundt øynene, kan en hypoallergen øyekrem gjøre godt.

Les mer om hvordan du kan forebygge pollenplager her.

Allergimedisin

Allergimedisin er medisiner som kan redusere plagene ved alle former for pollenallergi, også bjørkepollen. Dette gjør de ved å dempe kroppens kraftige reaksjon på pollen. Allergimedisiner fås både med og uten resept fra lege, og hos Vitusapotek finnes et bredt utvalg av reseptfrie allergimedisiner, både i form av tabletter, øyedråper og nesespray.

Hvilke allergimedisiner du skal velge, avhenger av plagene du opplever og hvor uttalte de er.

Øyedråper og nesespray ved allergi

Dersom du kun opplever lette og lokale allergiplager i øyne og/eller nese, som for eksempel kløende og rennende øyne og nese, kan det være lurt å forsøke med øyedråper og/eller nesespray mot allergi først.

Husk alltid å skylle både øyne og nese med saltvann først, i form av saltvannsøyedråper og/eller saltvannsnesespray. Da vil du skylle bort irriterende pollen fra øyne og nese, samtidig om allergimedisinen vil fungere bedre.

Hos Vitusapotek har vi flere typer allergiøyedråper og allerginesesprayer, og er du usikker på hva du bør velge, kan du lese mer om de ulike allergimedisinene her.

Allergitabletter

Dersom plagene ikke blir bedre ved bruk av kun lokalvirkende øyedråper og/eller nesespray mot allergi, kan allergitabletter forsøkes. Tabletter mot allergi, inkludert pollenallergi og bjørkepollenallergi, fås kjøpt uten resept hos Vitusapotek. Vi har flere ulike typer allergitabletter å velge mellom.

Ta allergitablettene dine hver dag, gjennom hele pollen- og bjørkepollensesongen. Dersom du har brukt allergitabletter med god effekt tidligere, kan det være lurt å starte med tablettene i god tid før bjørkepollenspredningen i din landsdel starter.

Dersom du opplever trøtthet ved bruk av allergitabletter mot pollenallergi, er det best å innta tablettene på kvelden, før du skal sove. Du vil få like god effekt av tablettene om du tar de på kvelden fremfor på morgenen. Det viktigste er at du tar tabletten fast, hver dag, gjennom hele sesongen.  

Kombinasjonsbehandling

Dersom allergiplagene er uttalte, anbefaler vi en kombinasjonsbehandling bestående av både lokalvirkende øyedråper og/eller nesespray og tabletter mot allergi.

Vaksine ved bjørkepollenallergi

Ved store og langvarige plager med bjørkepollenallergi, kan vaksinering være et alternativ. Dersom du har forsøkt symptomlindrende behandling med allergimedisiner, men ikke opplever at du får god nok effekt av disse, kan vaksine mot bjørkepollen være en behandlingsform du kan diskutere med legen din.

Vaksine mot bjørkepollenallergi finnes som injeksjon og smeltetabletter. Behandlingen varer fra 3-5 år. Etter vaksinering vil de fleste oppleve at symptomene blir mildere og reaksjonen på pollen blir mindre, men man blir dessverre ikke kvitt bjørkepollenallergien.

Du kan lese mer om allergi og vaksinering her.       

Kryssallergier

Så mange som 8 av 10 med bjørkepollen, opplever kryssallergi. Kryssallergi vil si at man i tillegg til å reagere allergisk på, for eksempel bjørkepollen, også reagerer på en eller flere matvarer. En slik kryssallergi oppstår fordi de allergifremkallende stoffene i bjørkepollen ligner på de allergifremkallende stoffene i noen typer mat. Kroppen tar feil av stoffene fra bjørkepollen og stoffene i matvarene, noe som kan resultere i allergiske reaksjoner ved inntak av disse matvarene.

Vanlige matvarer som gir kryssallergier med bjørkepollen:

 • Nøtter: hasselnøtt, paranøtt, peanøtt og valnøtt
 • Frukt; rå eple, rå pære og kiwi
 • Steinfrukt: aprikos, fersken, kirsebær, mandel, mango, morell, nektarin og plomme
 • Grønnsaker: rå gulrot, selleri

Når bør du kontakte lege ved bjørkepollen?

Kontakt lege ved bjørkepollen dersom;

 • Dersom reseptfrie allergimedisiner ikke fungerer, men du mistenker likevel å ha bjørkepollenallergi eller annen form for allergi.
 • For å få en sikker allergidiagnose.
 • Ved kraftige, allergiske reaksjoner.
 • Dersom du har langvarige allergiplager.Kilder: Norges Astma og Allergiforbund, NHI, Felleskatalogen, vitusapotek.no

Les mer: