Vitusapotek
Allergi

Er det koronavirus eller pollenallergi?

I flere deler av landet er pollensesongen i gang. Med spredningen av koronaviruset kan symptomer fra luftveiene gjøre at en blir engstelig og usikker. Her kommer noen generelle råd til hvordan koronavirusinfeksjon (Covid-19) og pollenallergi kan skilles fra hverandre. Er du i tvil, følg rådene fra folkehelseinstituttet eller kontakt fastlegen din.

Er det koronavirus eller pollenallergi?
Profile Picture
Publisert: 29.03.2020
farmasøyt
Maria Øygarden er farmasøyt og har vært ansatt hos Vitusapotek siden 2011. Hun har lang erfaring fra apotek og har tidligere vært apoteker og digital redaktør i Vitusapotek, og har skrevet faglig innhold til vitusapotek.no.
Sist oppdatert: 10.03.2023

Hvordan skille pollenallergi fra luftveisinfeksjoner?

Rundt 1 million nordmenn lider av pollenallergi, og det er ikke rart at noen kan bli bekymret når symptomene setter i gang i år.

- Det er ikke alltid like lett å skille pollenallergi fra luftveisinfeksjoner, forteller Bent Koksvik, apoteker ved Vitusapotek i Sandvika. 

Både allergi og luftveisinfeksjon kan gi noen av de samme symptomene, men det er også noen forskjeller. Det typiske ved pollenallergi er at det klør og renner fra nese og øyne. Røde øyne er også vanlig. Nesen kan også bli tett, men snørret er gjerne tynt og gjennomsiktig. De som har hatt allergi tidligere vil vanligvis merke at dette er allergi, forteller Koksvik.

Koronavirusinfeksjon (Covid-19) merkes vanligvis først med plager som sår hals og lett hoste. Mange opplever også å føle seg syk, få feber, samt muskelsmerter. Det er ikke vanlig med kløe fra nesen eller øyne. Ved allergi er det sjeldnere med vondt i halsen og hoste. Du vil kunne oppleve en god del nysing ved allergi. "Serienysing" er et uttrykk som brukes, sier Koksvik.

Feber er ikke et vanlig symptom ved pollenallergi. Hvis man har feber er det derfor mer sannsynlig med en luftveisinfeksjon.

Dersom du er i tvil og føler deg syk, bør du følge rådene fra Folkehelseinstituttet eller kontakte fastlegen din.

https://a.vev.design/r/30k54gH_U_2100.jpg

Bent Koksvik, apoteker ved Vitusapotek Sandvika

Forskjeller mellom pollenallergi og koronavirusinfeksjon

Vanlige symptomer ved koronavirus:

 • Sår hals
 • Hoste
 • Feber
 • Tungpustethet
   

Vanlige symptomer ved pollenallergi:

 • Kløe i nese, øyne og gane
 • Røde øyne
 • Serienysing (flere nys rett etter hverandre)
 • Rennende nese. Ved luftveisinfeksjoner med symptomer fra nesen blir som regel sekretet tykt og misfarget etterhvert, ved pollenallergi er det vanligvis tynt og rennende hele tiden.
 • Ved pollenallergi vil du raskt merke bedring ved å bruke allergimedisiner.
 • Pollenplager kan vare i mange uker og gjentar seg hvert år.

Behandling ved pollenallergi

Det er ikke direkte farlig med pollenallergi, men det kan være både plagsomt og ubehagelig, og fysiske anstrengelser kan føles tungt under den verste pollensesongen, sier Koksvik.

Det finnes reseptfri lokalbehandling som nesespray og øyedråper som kan ha god effekt, eventuelt tabletter. Det er lurt å begynne å ta medisinene i god tid før du får symptomene.

Dersom plagene forsvinner når du tar allergimedisin, så er det nok allergi du har, forteller apotekeren. Stopper du behandlingen kommer plagene tilbake igjen.

Legemidler mot pollenallergi

Mange har god effekt av nesespray, øyedråper og allergitabletter, og da tar man dette gjennom hele allergisesongen. 

Ved store plager som ikke lindres av allergitabletter, nesespray og øyedråper, anbefales det å ta kontakt med lege for andre alternativer.

Andre tiltak for å redusere pollenplagene

Innarbeid disse rutinene i pollensesongen for å redusere plagene. Da får du fjernet pollenpartikler fra hud og hår, og beskytter øyne og luftveier mot de allergifremkallende partiklene.

 • Vask hender og ansikt ofte
 • Dusj og skyll håret hver kveld
 • Bruk solbriller
 • Vask sengetøyet ofte
 • Bruk pollennett foran vinduene
 • Skift pollenfilter i bilen
 • Følg med på pollenvarselet
 • Ikke ha direkte kontakt med gress/trær

Husk at du kan bestille medisiner på nett

Du kan bestille både reseptpliktige og reseptfrie medisiner her på vitusapotek.no. Logg inn med BankID her for å bestille reseptpliktige varer hjem eller til post i butikk. Husk at varene må hentes av deg personlig ved post i butikk, ellers må du endre navnet på leveringsadressen til den som skal hente varene for deg. 

Her kan du lese mer om bestilling av legemidler på nett.

 

Les mer: