Vitusapotek
Allergi

Kløe i halsen

Kløe i halsen kan være plagsomt og ubehagelig. Allergi er ofte bakenforliggende årsak til kløe i halsen. Les mer og få våre beste tips ved kløe i halsen her.

Kløe i halsen
Profile Picture
Publisert: 24.09.2019
farmasøyt
Rebecca Solomon Hansen er provisorfarmasøyt og har vært ansatt hos Vitusapotek siden 2015. Hun er faglig veldig dyktig og fast skribent for vårt faglige innhold.
Sist oppdatert: 13.12.2023

Hva er kløe i halsen?

Kløe i halsen er en følelse av kløe, og eventuelt heshet, tørrhet og irritasjon i halsen. Kløe i ganen og munnen kan også være tilstede ved kløe i halsen. Tilstanden kan være et symptom på ulike sykdommer. Kløe i halsen kan oppleves som plagsomt og ubehagelig, men det er sjeldent alvorlige sykdommer som er bakenforliggende årsak.

Årsak til kløe i halsen?

En vanlig årsak til kløe i halsen er allergi. Symptomer i hals og svelg er typisk for allergi mot pollen og også noen typer næringsmidler (matvareallergi). De som reagerer kraftig på pollen kan klø i munnen og halsen når det er mye pollen i lufta. Andre symptomer som er typiske ved pollenallergi er tett, rennende nese og kløe i øynene.

Oralt allergisyndrom er en betegnelse på kløe i svelg og munn, samt hovne slimhinner i forbindelse med allergi. Dette er typisk ved kryssallergi hos pollenallergikere. Kryssreaksjonene oppstår som en følge av at det er stoffer i matvarer som ligner stoffer i pollen. Symptomene utløses gjerne av matvarer som rått eple, gulrot og nøtter. Noen opplever symptomer kun i pollensesongen, mens andre har plager hele året. Leppene kan også hovne opp ved kryssreaksjoner. Ved allergi mot ulike matvarer, kan man også oppleve symptomer som eksem, oppkast, magesmerter, diaré og elveblest.

Akutt betennelse i strupehodet eller andre deler av halsen kan også gi kløe i halsen. Betennelsen skyldes ofte virusinfeksjoner, eller overanstrengelse av stemmen. Andre symptomer på betennelse i strupehodet kan være tørrhet og ubehag i halsen, samt heshet. Lett feber kan også forekomme.

Halskatarr kjennetegnes først og fremst ved sårhet, men man kan også oppleve kløe og irritasjon i halsen. Hoste, snørr og smerter ved svelging er også vanlige symptomer. Forkjølelsesvirus er gjerne årsaken til halskatarr.

Gode råd

  • Ved kryssallergi tåles ofte matvarene man reagerer på bedre hvis de er skrelt, kokt eller stekt. Allergenet man reagerer på blir nemlig ødelagt av varmebehandling. Unntaket er nøtter og selleri.
  • Ved mistanke om allergi mot matvarer, noter ned når eventuelle symptomer oppstår slik at man kan finne ut hva man ikke tåler.
  • Ved pollenallergi bør man forsøke å fjerne eventuelle pollenkorn ved å skylle nesen med saltvann, dusje eller eventuelt skylle ansikt og hår.

Behandling ved kløe i halsen

  • Allergi. Ved allergi bør man forsøke å unngå det man er allergisk mot så godt det lar seg gjøre. I tillegg kan man bruke allergimedisin som inneholder antihistaminer eller kortison. Det finnes både øyedråper, nesespray og tabletter som kan kjøpes uten resept. Ved pollenallergi brukes allergimedisin fast gjennom pollensesongen, mens ved matvareallergi er bruk av allergimedisin mindre vanlig.
  • Betennelse i hals og svelg. Betennelsen skyldes ofte virus, og det er derfor ingen behandling mot denne typen sykdom. Heldigvis går det over av seg selv i de aller fleste tilfeller. Det kan brukes smertestillende og febernedsettende ved behov, mens man venter på at sykdommen skal gå over.  

Når bør du kontakte lege ved kløe i halsen?

  • Ved mistanke om allergi.
  • Ved vedvarende symptomer og plager i hals og svelg.

Kilder: Matportalen, Allergiguiden, Legevakthåndboka, Norsk Helseinformatikk, HelseNorge.