Vitusapotek
Allergi

Lindring av allergi

Det går an å nyte våren selv om du er allergisk mot pollen. Om du starter med medisiner i tide og følger disse gode rådene for lindring av allergi, kan du holde symptomene på et minimum.

Lindring av allergi
Profile Picture
Publisert: 11.04.2016
Sist oppdatert: 28.02.2024

Kan jeg gjøre noe selv for å forebygge at pollenallergien slår ut?  

Det er lurt å ta allergimedisinene litt forebyggende, og begynne med disse før pollensesongen starter for fullt. Slik vil de virke mer effektivt og hindre at symptomene slår ut. I tillegg kan man forsøke å begrense kontakten med allergikilden. Farmasøyt Bent Koksvik på Vitusapotek Sandvika er selv pollenallergiker, og har følgende råd:

  • Sjekk pollenvarselet hver dag, og begrens utendørsaktiviteter på dager med mye pollen.
  • Hold vinduene lukket. Når man skal lufte huset, bør dette gjøres på kveldstid.
  • Sov med vinduene lukket, eller sett opp pollennett. Dette er nett som er så finmasket at ikke pollenkornene trenger gjennom dem.
  • Vask hender og ansikt når du kommer inn etter du har vært ute. Om du i tillegg vasker eller skyller håret om kvelden før du legger deg, vil du slippe å dra med deg masse pollen inn i sengen.
  • Skylling av nesen med saltvannsspray eller saltvann i neseskyller har mange stor nytte av. Da får du skylt ut pollen som ligger og irriterer på slimhinnene.
  • Vask klær og sengetøy ofte, og unngå å tørke klesvasken utendørs.
  • Vær nøye med hygienen generelt. Huset bør også vaskes oftere enn ellers.
  • Vær flink med å bytte pollenfilter i bilen.

Er det noen måte å lindre allergisymptomene på, uten å ta medisiner?

Om du først har begynt å reagere, må det legemidler til for å bli helt kvitt symptomene. Men igjen kan neseskylling være nyttig. Bent anbefaler særlig skylling med nesehorn:

- Neseskyllehorn er veldig effektivt fordi man får en kraftig skylling av nesehulrommet. Når du skyller slimhinnene rene vil du ikke bare få bort pollenet du reagerer på, det gjør også at nesespray mot allergi virker mer effektivt, fordi den ikke vil måtte trenge gjennom masse slim. Dette er i tillegg bra ved forkjølelse og bihulebetennelse.

Er det noen matvarer jeg bør unngå for at ikke allergien skal bli enda verre?

Såkalte kryssallergier, altså det at man kan reagere på enkelte matvarer fordi de inneholder stoffer som ligner allergenene i pollen, forverrer ikke pollenallergien. Det er snarere motsatt, at noen opplever å reagere på matvarer bare i pollensesongen. Les mer om kryssallergier og hvilke matvarer som er koblet til hvilken type pollen her.  

En annen ting som kan forsterke allergien, er parfyme og sigarettrøyk. Så det kan det være smart å unngå dette så godt som mulig.

Hva bør jeg velge av allergitabletter, nesespray og øyedråper?

- Det er helt opp til deg selv, hva du liker best og synes er mest praktisk, sier Bent. - Mange foretrekker nesespray og øyedråper fordi de ikke liker å ta tabletter. Enkelte tabletter mot allergi kan gi tretthet. Det finnes også tabletter som ikke gir tretthet, og det kan jo være enklest fordi det holder med en tablett per dag. Se vårt utvalg av allergitabletter. 

Selv om dagens allergimedisiner gir få bivirkninger, kan man oppleve bli tørr i munnen av dem. Munntørrhet gir økt risiko for tannkjøttbetennelse og hull i tennene, så dette er noe man bør være oppmerksom på. Vitusapotekene har et godt utvalg produkter som stimulerer spyttproduksjonen.
 

Ps. Hvis du bruker allergimedisiner på resept, kan du bestille disse her

Les mer: