Vitusapotek
Allergi

Pollen

Pollen er små partikler som spres gjennom luften ved blomstring av trær, planter og gress i perioden februar til september. Allergimedisiner mot pollen fås kjøpt uten resept hos Vitusapotek. Mange reagerer på pollen, og pollenallergi gir symptomer som røde, rennende og kløende øyne og nese, serienysing og tretthet.

Pollen
Profile Picture
Publisert: 15.02.2019
farmasøyt
Provisorfarmasøyt med bred erfaring og har jobbet mange år som farmasøyt i Vitusapotek.
Sist oppdatert: 01.02.2024

Hva er pollen?

Pollen er blomsterstøv og svært små korn som har til hensikt å bestøve andre blomster og planter av samme art. For å sikre seg at pollenkornene skal klare å bestøve andre blomster og planter, sender de ut enorme mengder med pollen i lufta – en slags «helgardering».  

Pollenvarsel

Et pollenvarsel viser hvor utbredt visse typer pollen er i ulike deler av landet til enhver tid. Sjekk vårt pollenvarsel her:


    POLLENVARSEL

Sesong for pollen

Pollensesongen strekker seg fra februar til september, da det er i denne perioden de ulike tre-, buske- og gressartene blomstrer og sprer pollen. Når de ulike artene blomstrer, variere imidlertid ut ifra både planteart og geografiske områder.

Følg med på pollenvarselet for ditt hjemsted, for å være sikke på når pollenspredningen starter der du bor.

  • Or og hassel: Blomstrer i februar, mars og april
  • Bjørk: Blomstrer i april, mai og juni, avhengig av landsdel. Bjørka blomstrer først i sør og sist i nord, samt tidligere i lavlandet enn på fjellet.
  • Salix: Blomstrer i april og mai.
  • Gress: Gresspollen er mest uttalt i juni, juli og august.
  • Burot: Blomstrer i juli og august.

Pollenallergi

Pollenallergi, også kalt sesongallergisk rhinitt eller høysnue, oppstår når man opplever en allergisk reaksjon i kontakt med stoffer i pollen. Man kan reagere på pollen fra ulike typer gress, trær og ugress. 

Pollen kan lett feste seg til hud, hår og øyne, samt pustes inn gjennom luftveiene. For en som ikke er allergisk, er dette helt uproblematisk, men hos en pollenallergiker vil immunforsvaret i slimhinnene aktiveres, noe som videre fører til en betennelsesreaksjon i nese og/eller øyne.

I Norge er pollenallergi for det meste forårsaket av pollen fra rakler på bjørk, or, hassel og salix, fra ulike gresstyper, og fra ugress, slik som burot.

Bjørkepollen er mest utbredt i Norge, og en av grunnene til dette er at bjørka avgir svært mye pollen, i tillegg til at pollen fra bjørk kan spres over store, geografiske områder.

Allergi mot pollen er størst i aldersgruppen 5 til 40 år, og andelen øker for hvert år som går. Får du pollenallergi som barn, er sjansen større for at du kan vokse det av deg igjen som voksen. 

Astma og allergi hører også ofte sammen, og er du astmatiker, kan kontakt med pollen utløse eller forverre en astma eller en astmatisk reaksjon.

Allergimedisiner mot pollen

Har du behov for allergimedisiner mot pollen, finner du er bredt utvalg av reseptfrie allergimedisiner hos Vitusapotek. Allergimedisiner gjør ikke at en allergiker blir kvitt allergien, men den vil redusere plagene i forbindelse med pollenallergi betraktelig.

Velg mellom øyedråper, nesespray og ulike typer allergitabletter. Er du usikker på hva du skal velge, eller hvordan de ulike typene av allergimedisin fungerer, kan du lese mer om dette her.

Har du milde og lokale symptomer på pollenallergi, kan allergiøyedråper og allerginesespray forsøkes som første alternativ. Dersom plagene er mer uttalte, eller lokalbehandling ikke fungerer, kan allergitabletter, eller en kombinasjon av tabletter og lokalvirkende øyedråper og nesespray være et godt alternativ.

Dersom du har behov for langvarig allergibehandling mot pollen, eller dersom reseptfrie allergimedisiner ikke gir optimal lindring av pollenplagene, bør lege kontaktes for videre utredning.

Målet med medisinering mot pollenplager og allergi, er «å ha det best mulig med minst mulig bruk av medisiner». Likevel må ofte flere allergimedisiner til for å nå symptomfrihet, men dette er som regel helt ufarlig. De aller fleste allergimedisiner på markedet i dag gir få bivirkninger og er helt trygge i bruk.

Vaksine mot pollen

Dersom allergiplagene er langvarige og alvorlige, og vanlige allergimedisiner ikke gir optimal effekt, kan legen din vurdere behovet for allergivaksine. Ved vaksinering mot allergi, for eksempel pollen (pollenvaksine), får man tilsatt svært små doser av det aktuelle stoffet man er allergisk mot. Dosen sprøytes inn under huden, gis som dråper eller tabletter, og er så lav at den ikke vil utløse allergisk reaksjon. Vaksinering mot allergi er en lang prosess, og foregår over en periode på 3 til 5 år.

Symptomer på allergi mot pollen

Typiske symptomer på allergi mot pollen, er irritert og rennende nese og øyne, samt nese og øyne som klør, er røde og hovne.

Andre vanlige symptomer er:

  • Kløe i munn, hals og svelg
  • Tett nese
  • Nysing, som regel serienysing
  • Nedsatt konsentrasjonsevne
  • Tretthet

Kilder: Norges Astma- og Allergiforbund, Allergiviten

Les mer: